Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

montaż Audio w Sejcento

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

montaż Audio w Sejcento

problemu niema a raczej potrzeba dobrej rady o pomocy gdyz na car audio sie nieznam

kaska będzie więc pomyślałem że niema co robic dyskoteki w moim pokoju a mozeby zainwestowac w jakieś audio do auta którym jest sejcento

jesli ktoś sięco nieco zna mogłby coś doradzić w tym temacie głowny problem polega na:

-wyborze głownego żródła dźwieku czyli radja, było by miło cd/mp3 w granicach 600 zlotych jakieś moze używane, jakei formy są polecane moze jakieś konkretne modele itp
    - głosniki przednie 10 cm do sejcento pasują wiec jak żeby niekupić badziewia czy jest cośwarte swej ceny i polecane

i problem glowny to tył, czy głosniki na półke współosiowe (miał tak koleś ww tipo i grało pod radyjkiem naprawde elegancko) czy jakiś wzmacniacz i subwofer do bagaznika, jesli tak to jaki wzmacniacz , firma itp, co z kodnensatorem

masa pytań no ale co poradzić bez pytania nie bedzie odpowiedzi

intresuje mnie jeszcze wytłumienie przodu pod przednie głośniki, jesli ktoś montował coś ciekawgo w tym konkretnym aucie to było by fajnie

ps. możecie mnie zjechać żebym szukał i szukał ale tego ejst tak dużoe ze samemu niewiadomo co i jak wybrac itp wiec moze ktoścoś poleci z własnego doświadczenia itp

pozdro

nom polece:

1)radio proponuje jakąś alpinke albo pionka bo sie najlepiej sprawdzają w samochodach. wiem ze tutaj te firmy sa mało popularne ale taka jest prawda ze robia najlepsze modele. jesli chodzi o model to juz twój wybór ale najprawdopodobniej bedzie lepiej kupić bez mp3 bo na jakości zyskasz. mp3 za 600 złotych to też znajdziesz dobre jeśli Ci bardzo zależy.

2)w tym autku jest problem bo jest mały głosnik na przodzie. wartoby bylo wydać troche na nowe panele drzwiowe i na pierscieniu z mdf'u dac wiekszy glośnik. Rozwiązanie dośc kosztowne. Inne to znaleźć dobre 10cm na przód ale bedzie trudno. z firm w których warto szukać to morel, dls, hertz (ale chyba Hertz nie robi 10tek), blaupunkt.

3)nie dawać nic a nic w półke! za małe auto i wszystko co dobre morelki z przodu ci dadzą to te z tyłu popsują!

4)przy lepszych niz fabryczne glośniczkach na przodzie trzeba wytłumić drzwi. robi sie to samoprzylepna mata bituiczna rozgrzewana suszarka. przyklejamy na blache tak aby sie okno otwierało i poz tapicerka drzwi i składamy wszystko do kupy i gotowe.

5)subwoofer do bagażnika to dobre rozwiązanie. glośnik najlepszy hertz ale intertechnik tez dobry. godny polecenia cervin vega. napędzić monoblokiem. zabudowe mozna zespolic z tylna półką (ja takbede robił w 206stce) albo boczek w bagażniku abo po prostu przytwierdzić do podłogi jesli Ci na miejscu nie bardzo zależy.

coś przeoczyłem?

Pytania? Odpowiem.
    Pozdraiwam.magik.

Skomentuj

z subwoferem neproblem, hertze 10 cm widziałem na alegro chyba za 180 złoty wiec nietak tragicznie :P pozatym wszystko odpada w postaci zmiany wnętrza drzwi itp bo to auto rodzinne wiec ... ;D

Skomentuj

to kupic radyjko alpinke, wsadzic hertz na przód, wytlumić drzwi, zrobic skrzynke na sub'a, napedzic monoblokiem i dobrymi kablami towszystko zrobic.. a i jakby jeszcze syczki w lusterka i śmigać bedzie!

Skomentuj

a moze jakiś dimension jr? reszta jak magik:) pozdro.
          may the bass be with you.

Skomentuj

co do radia to najlepsze jest NAKAMICHI
            do 600zl a sieci avans widziałem panasonica cd za 399zł
            w sieci sklepów NORAUTO jest w promocji alpine cde 9821 mp3 za 599 i blaAUPUNKT MP3 MILANO te az 599zł; tez mam seicento i na twoim miejscu wymienuiłbym kabel zasilajacy radio (czerwono zielony ; najgrubszy jaki tam jest ) bo jest bardzo cienitki ;
            co do głosników to nie wiem czy jest sens wydawac kase na hertza z tego powodu ze głosnik z przodu przykrecasz do plastikowej siatki na 2 sruby a siatke przykrecasz to konsoli za pomoca 4 imbusów, moze bedzie dobrze a moze nie ......

co do tyły to zostaje półka, ja wycialem nowa z płyty wiurowej zeby nie niszczyc fabrycznej która jest bardzo cienka i skacze jak szalona!
            na twoim miejscu nie kupowłbym elips (6x9)zwałaszcza 4 way bo to takie gówno 9im wiecej dróg tym gorzej , wysokie piszcza srednicy zero)
            elipsy + przud = duzo wyokich tonów

wz,mak i sub odpada ze wzgledu na mały bagaznik i male wnetrze samochodu i duzy koszt zabudowy (wytłumienie itp) chyba ze chcesz zeby bylo głosno i wyginało blachy :P wszystkie laski twoje :P

ja bym zrobił tak :
            radio ??
            przód : phonocar, pioner, lanzar 10cm 2 way tak do ok 100zł na wiecej szkoda kasy + wymiana kabli głosnikowych
            tył : połka z wiuroewej albo mdf z 2x stx 17 04ss z filtrem 6 db podpiete pod radio oodcinasz przy ok 2 kHz
            na wiecej szkoda kasy!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

nie no nie moge takich glupot słuchać. jesli uważasz ze montowanie glośników w półkę z tyłu (free air) to nie strata pieniedzy to pozdrawiam Cie serdecznie! zupełnie bez sensu... lepiej juz z tyłu nie zrobić nic, a zainwestwowac w odseparowany przód. tłumić drzwi!!

co do NAKAMICHI to fakt najlepsze ale drogie.

eh..

Skomentuj

LOL
                chcesz montowac odeparowany przud w drzwi na dls, morel LOL
                seicento nie ma miejscw drzwiach tylko na konsoli (chyba wiesz co to jest?)

strata pieniedzy jest robienie zabudowy z tyłu! z przodu równiez koszt takiej instalacji bedzie bardzo duzy nie adekwatny do klasy głosnikó i radia, zastanowiles sie nad tym?
                zreszta to ma buyc rodzinny a nie demo car na sound off!

co do połki nie jest to strata o ile bierzesz noiwa z stx
                PS montowanie głosników w drzwi to szalenstwo1
                magik nie polecaj nikomu takiej zabudowy o której nie masz pojecia najpierw zobacz seicento w srodku i pomysl troche!
                zeby zamontowac glosniki w drzwiach to trzeba ciac blache w drzwiach chyba ze chcesz miec jeszcze mnie j miejsca w srodku to mozesz dokleic niby panel na drzwi
                montowanie drogich wsopołosciowców w fabrzyczne miejsce tez jest bez sensu ze wzgledu na sposób mocowania głosnika do konsoli

[ Dodano: 2005-01-08, 18:00 ]
                w połke nie montujesz suba tylko niskosredniotonowa 17

Skomentuj

napisałem ze strata pieniedzy sa glosniki z tyłu w półce i tak nadal uważam.

jesli myslisz ze jest inaczej to napisz dlaczego niby glosniki z przodu i tylu beda lepiej grac niz tylko te z przodu i lepszej klasy.
                  glosniki z tylu w małym aucie to debilizm i kretyństwo! kto tak zrobił ten głupi!

powodzenia.
                  .magik.

Skomentuj

wg Ciebie wszystkie koncerny montujace glosniki z tylu postradaly zmysly? niesadze
                    kretynstwo bo????? bo w gazecie tak napisali?
                    wytlumacz dlaczego to głupi pomysł??????????????????????

same głosniki lszej klasy bez profesjonalnej adaptacji wnetrza beda grały gorzej od tych tanszych ,
                    a koszt adaptacjji jest nieopłacalny zwłaszcza ze to jest seicento!!!!!!!!!
                    jak sie chcesz delektowac basem z 10 cm głosnika???
                    zapomniales napisac równiez iz kretynstwem jest montowanie wzmak i suba do tak malego auto pomijajac wzgledy praktyczne czy sadzisz inaczej???????

Skomentuj

--->który ''koncern'' montuje glośniki z tyłu?
                      --->która firma ca zaproponuje Ci zamontowanie tam glośników? KTORA FIRMA CA TAK PROPONUJE????
                      ja Ci wytłumaczę że to kretyństwo bo już dobry przód wystarczy to Ty nie rozumiesz.
                      w takim razie ty mi wytłumacz dlaczego mam dac badziew z przodu i badziew z tyłu? zeby charczało z 4 stron? daj spokój...
                      a sub nie miał byc 10cm (moze najpierw czytaj posty puzniej pisz)
                      hmm... ''koszt adaptacji jest nieopłacalny'' znaczy ze uwazasz ze nie ma sensu wydawac na mate bitumiczna nawet na bagażnik czyna drzwi...? no to ja nie wiem co Ci poradzić...

chyba tylko tyle ze powinienes sie zajac czyms na czym sie znasz.. np.home audio bo do carAudio to masz daleko. nie ma co z Toba dyskutowac.

pozdrawiam,magik.

Skomentuj

nie no nie moge... leże i kwicze na ziemi ze śmiechu jak to czytam!!!
                        a pierdole kurwa mać!, aryan czy ty w ogóle cokolwiek wiesz o CA??
                        ARYAN JAK SIE NIE ZNASZ NA CA TO MILCZ! bo Magik ma racje a nie ty... i mimo wszystko dupy dałeś i się wiedzą nie pochwaliłeś skoro mówisz, ze glośniczki z tyłu sa ok...

naranara gra gitara,

yea!

Skomentuj

znawcy sie odezwali :p
                          wytłumaczcie znawcy tematu jaka jest róznica pomiedzy zamontowanymi takimi samymi głosnikami z przodu i ztyłu??

magik i kopułka zes wyczarował , ty nie czytasz postów, ile razy mam powtarzac ze jak nie widziałes samochodu to nie doradzaj bzdur ,

''koszt adaptacji jest nieopłacalny'' znaczy ze uwazasz ze nie ma sensu wydawac na mate bitumiczna nawet na bagażnik czyna drzwi...? ------- co ma piernik do wiatraka? LOL do jasnej cholery seicento ma głosniki na konsoli srodkowej!!!!!!! nie ma sensu wydawac kasy na to

po co kupowac dobry głosnik do tandetnego mocowania?? skoro i tak bedzie to grało jak tanszy głosnik?? znowu nie czytasz postów?? najpierw zobacz jak fiat to zrobił

montuje np opel nissan toyota dalej?
                          kazda firma produkujaca glosniki pasujace do fabrycznych miejsc montazowych poinier, alpine dalej?
                          charczy wzmacniacz a nie głosniki! jak charczy przy słabszzych to bedzie charczec przy lepszych!!!!! chyba ze wyczarujesz kjakies super rozwiazania labo czar :p

po co rozdzielac na dwudrozny i gwizdek dawac w lusterko skoro fabrycznie jest ok 10 cm od lusterka? LOL
                          kretynstwem jest montaz sub w takim malym samochodzie, ale sie nie znam wytłumacz mi to???? bo do suba jest w sam raz a do tyłu juz nie ???

KOPULKA
                          nie no nie moge... tylko nie popusc.
                          leże i kwicze na ziemi --- widac po słownictwie
                          nia masz lepszych argumentuw niz kurwa mac? magik przeczytales poradnik montazysty w gazetce? bo doradzasz ogulnikowo

Skomentuj

aryan nie daj sie! Tak trzymać Ja sie nie wypowiem bo nie wiem nic o tym. A seicento dzisiaj jechałem - nawet fajne autko:)

Skomentuj

tylko nie mówcie ze nie bedziecie dyskutowac bo sie nie znam!
                              KaZDY IDIOTA CHCACY SiE dOWARTOSCIOWAC I NIE MAJACY ARGUMENTÓW TAK ROBI

MAXi fajne bo jechałes raz na jakis czas i to pewnie krótko, jak pojezdzisz dłuzej sam zobaczysz ze to gówno

[ Dodano: 2005-01-08, 20:28 ]
                              ps magik zapomniałes doradzic o strojeniu na kierowce jak proponujesz drogie przody !!
                              kretynstwem jest montaz drogich głosników bez strojenia, kazdy kto nie stroi to głupek

Skomentuj

to jaka jest różnica miedzy montarzem tylko z przodu a takim montarzem gdzie masz glosniki i z rzodu i z tylu to wlasnie ty mi miales wytlumaczyc!!! do tego dać konkretne przykłady odsłuchu!!!
                                bo glosnik z tylu jest moim zdaniem nie potrzebny, spróbuj mnie przekonac ze jest skoro sie upierasz.

bo co w tym samochodzie budujesz system surround czy jak? wiec po co marnowac kase na tył? ma byc system stereofoniczny (przynajmniej taki udawac ma) i wszystko co jest za moimi plecami (kierowcy i pasażerów z tylu tez) jest zbedne. bo co mam usłyszeć to ma być z przodu. uzupełniniem moze byc basik z tyłu i dlatego z tyły bo z przodu nie ma go gdzie wcisnąć.

mocowanie glosnika mozna zmienic o czym pisałem juz na poczatku.

i teraz jedna podstawowa rzecz:

wlasciwie to nie ma co z toba aryan gadac jesli uwazasz opla nissana czy toyote za firmy montarzowe, mimo wszystko fabryczne to sa najczesciej sony i nim podobne chinskie szajsy... jeszcze nikomu nie robiłem auta z fabrycznie zamontowanymi dlsami czy hertzami czy pionkami (chociaz glosniki pionka tez o kant potłuc) nie ma co porównywać. to nie sa firmy montujace sprzet car audio!!!

wiec znajdz mi profesjonalna firme car audio która mi powie ze podstawowy system nagłasniajacy samochód to nie jest dobry przód + ewentualnie sub, ale wlasnie przód + półka.

i jeszcze jedno, czemu uwazasz ze nie wiem o czym mówie?
                                posłuchaj, jesli chcesz wiedzieć koniecznie to jestem montarzysta sprzetu audio w jednej z wrocławskich firm montarzowych (nie robie reklamy) i jesli potrzeba Ci bardziej dokladnych inforacji to chetnie udziele bardziej niz tylko ''ogólnikowe''..

i naprawde kopułka choć bez argumentów i dosc wulgarnie, to jesli wie o czym mówimy to mógł leżeć i kwiczeć.. my (z kumplami z pracy) właśnie kwiczymy ze smiechu jak przychodzi klient z małym autem i chce glosniki z tyłu... ale to juz sprawa nasza nie tego forum.

i daj sobie przemówić do rozsadku ze nie koniecznie masz racje. nie tym razem.

pozdrawiam.magik.

Kazimierz Materna.

Skomentuj

aryan jako jedyny coś konkretnego powiedziałes

magik, iważasz sie za speca wiec mi powiedz tak

z przodu ma być 10 cm po bokach przy lusterkach czy jak to sie zwie,drzwi odpadają, cięcie blachy i inne takie duperele odpadajabo to niemoje auto pzoatym to ma grac a nie iśc na car audio show jakieś tam

i co ja mam wmontowac 10 cm głośniki i słuchac przedniego systemu <lol> dziwne

a co złego jest w zamontowaniu w półke powiedzmy tych 17 cm , wkonsu bas skąś musi sie brac, a subwofer i wzmacniacz odpada bo blachy beda pierdzieć itp

noto co robić, może kurde walkmana podłącze pod jamnika i bede siecieszył car audio :|

Skomentuj

posłuchaj aryana a stracisz kase.

zapytaj jeszcze na forum o CA co myślą o glośnikach z tyłu, zobaczysz co odpowiedzą.

Skomentuj

słuchałem astra 1 sam przód
                                      astra 3 7 głosników
                                      corola 7 sedan sam przód
                                      corola 8 kombi przód i tył w nadkolach
                                      corola 9 sedan przód tył
                                      seicento przód
                                      seicento przód i tył
                                      seicento przód, tył + sub (bez komentarza)

w kazdej instalacji w której nie było tyłu było dziwnie, dzwiekoi jakby cos brajkowało.
                                      taki jest moje odczucie.
                                      co do seicento z przodu głosniki pionka za ok 117 zł + kameleon srednie tony ujda , wys nie zabardzo kłuja ale basu mało, troche pomogło wsadzenie od tyłu takiej pofalowanej gabki o gr 3 cm,
                                      sei z przodem + elipsy 6x9 bas juz był ale ogolnie lepiej od tego pierwszego, efekt psuły kipeskie wysokie z elips,
                                      natomiast przud + tył + sub to była masakra, wymiatało niezle grało tez nezle, ale brak bagaznika, i sporo kasy na to poszło.

dlatego zamiast montowania suba i elips, wole sredenio nisko w pólke, ze wzgledu na funkcionalnos i cene,

wszystko mozna zmienic ale to sie nie opłaca,
                                      widziałes jakie jest mocowanie przodu w seicento??????? jak zmienisz wstawisz pierscienie blaszane? ile to kosztyje w Twoim zakładzie????
                                      dlatego według mnie nie ma co do seicento bez adaptacji przodu pchac drogich głosników!!!!!!!!!!!!

PS co do seja 1 z kameleonem nie długo bedzie z tyłu obok siedzenia pasazera stx 22 + tda

[ Dodano: 2005-01-08, 20:59 ]
                                      DLATEGO BUDZIK ZOSTAJE POŁKA ZE SREDNIO NISKIMI bo z elipsami w takiej cenie to bedzie zle!!!

[ Dodano: 2005-01-08, 21:00 ]
                                      forum z CA gdzie wiekszosc ludzi pozjadało rozumy po przeczytaniu poradnika montazysty w auto swiecie

[ Dodano: 2005-01-08, 21:06 ]
                                      zreszta budzik posłuchaj u znajomych jak gra

Skomentuj

nie prowadze działalnosci tutaj na forum wiec nazwy firmy nie podam.
                                        powiem tylko ze proste montarze takie jak ten nie sa drogie. koszt instalacji to okolo 100 do 1000zł (zależy skad i jaki sprzet, bez przeróbek i ciecia blach.. hmm.. jeszcze nigdy nie ciąłem blach w prostych zabudowach... sa pierscienie z mdf i panele drzwiowe z zywic epoksydowych i włókien szklanych koszt takiej dużej skomplikowanej instalacji z glosnikami to do1500zł-2000zł)

jesli chodzi o miejsce w bagazniku to robimy półke zespolona z zabudowa subwoofera. ok 20-35litrów a bagażnik staje sie ''niższy'' o ok 15cm-to nie duzo.
                                        jesli chodzi o wzmacniacz to subwoofer smiga na radiu z mozliwoscia sterowania subwooferem i dzieki temu mozna sie zdecydowac na wzmak kiedy indziej.

u nas bez paneli bys sie zmiescił kolo 300-400zł za prosty montarz za przód odseparowany (jednak odseparowany bysmy doradzali mimo argumentów aryana ze blisko siebie-po prostu takie rozwiazanie jest lepsze i u nas sie tak robi) na zwrotkach z montarzem jesli chodzi o sub to drugie tyle za skrzynke a za zespoloną półkę troche drożej jest. oczywiście cena zależy od tego co w środku. mysle ze sa to oferty bardzo atrakcyjne.

acha jesli chcesz sie dowiedziec wiecej to poszukaj w necie firm i one doradzaja bezpłatnie i nie bedziesz miał wątpliwosci o kompetencjach doradzającego.

pozdrawiam.magik.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X