Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

cd-rom w samochodzie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

cd-rom w samochodzie

Kiedyś miałem zamiar podłaczyć do samochodu cd z kompa. wsztko było gites. uporałem sie w 10 min ze zasilenim cd ale nie mogłem podlaczyć go dao gnazda zmieniarki w radiu .
    prubowałem mostkowąc wszysto robić i nic. czy wogule da sie to podłaczyć w miejsce zmienarki???

Obstawiam ze nic sie z tym nie da zrobic. W zasadzie nigdy nie widzialem jak jest podlaczana zmieniarka ale napewno to nie jest interfejs ATA ktory wlasnie jest w CD-ROMie
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Nie ma problemu z podłączeniem. Każdy CD-ROM ma analogowe wyjście stereofoniczne a w radioodtwarzaczu samochodowym jeżeli jest możliwość podłączenia zmieniarki to na pewno jest wejście analogowe.
      Ile ja się tego narobiłem... Istnieją również opinie, że CD-ROM w samochodzie bez odczytu z wyprzedzeniem będzie przerywał. G.... prawda. Może się zdażyć na większych wybojach jak ktoś smiga 50 km/h po kamieniołomach to oczywiście. CD-Rom'y przeważnie odczytują płyty CDAudio z pojedyńczą prędkością więc nie kręcą się za szybko. Niektóre moje patenty grają u kumpli w samochodach do dzisiaj bez problemów.

Era CD-Romów w samochodach już się skończyła. Najlepiej kupiś w markecie lub na aukcjach odtwarzacz CD-MP3 i podłączyć do radioodtwarzacza, dorobić zasilanko i gra. Koszt od 100 do 200 złotych i mamy MP3 w samochodziku.

Skomentuj

Ok samo audio da sie wyprowadzic a co ze sterowaniem ?? Trzeba miec CD-ka z przycciskami PLAY, NEXT zeby puszczac utwory i nie da sie wtedy sterowac z radia. no chyba ze znajdziesz w sieci sterowniki CD-ka.
        Pozdro
        Dexter

Skomentuj

włąsnie jak wprowadzić audi o sterowaniu to ja wiedzięłm bo mialem cd bezpośrednio podłaczony do wzmacka. tylko w kturą dziure podać sygnal audi i coś ponoc trzeba zmostkowac

[ Dodano: 2005-01-09, 20:45 ]
          dodam ze radio ma tylko wejscie na zamieniarke

Skomentuj

Nie ma problemu z podłączeniem. Każdy CD-ROM ma analogowe wyjście stereofoniczne a w radioodtwarzaczu samochodowym jeżeli jest możliwość podłączenia zmieniarki to na pewno jest wejście analogowe.
            Właśnie niekoniecznie.Radio musi posiadać wejście AUX włączane z poziomu radia nawet jak nie ma zmieniarki.W takim radiu masz przycisk najczęściej zwany jako -"mode" i przełącza on pomiędzy radiem a kasetą. Jak podłączysz zmieniarke to wtedy dopiero masz radio-kaseta-AUX czyli zmieniarka.

Jeżeli bez zmieniarki nie włączysz AUX to albo musisz rozkręcać radio i podpinać się pod koncówki mocy, albo kaseta przejsciówka.

Skomentuj

lepiej się wpiąc pod przedwzmacniacz będziemy mieli regulację głośności bas balans i inne bajery z radia,
              najlepiej mieć schemat radia albo zlokalizować układ przedzwmacniacza
              przykładowo w moim radiu z panelem mam układ PT2313L na google znalazłem pdf wszystko jak na dłoni

trzeba uważać żeby nie porobić pętli masy bo będzie buczeć brzęczęć i wogóle kicha

kaseta adapter nie jest złym rozwiązaniem nawet mamy wtedy separację

Skomentuj

No ogólnie chodziło mi żeby sie podpiąć pod koncówkę-pod przedwzmacniacz też może być :) Tylko jak kolega pisał trzeba poszukac schematu radia,no i mieć trochę pojęcia o tym.

A z kasetą przejsciówką jakość nie jest zła.Tylko zależy jakie masz radio,bo niektóre modele-szczególnie te full wypasy z miękką mechaniką nie tolerują takich kaset i w najlepszym wypadku trzeba kupic oryginalną kasete z takiej firmy co radio,ale to już sie nie opłaca-lepiej kupić radio na CD.

Skomentuj

Czaruję...
                X