Witam, zakupiłem NAD-a 3020. Czy ktoś ma doświadczenie z tym wzmacniaczem jeśli chodzi o renowację (czyszczenie, wymiana kondensatorów itd)? Nie chcę z niego robić innego wzmacniacza, a jedynie dać mu drugą młodość :) Jakiej firmy zamienniki są najlepsze, które elementy dobrze wymienić.. Dzięki z góry :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
NAD 3020 - renowacja
Collapse
X
-
Potencjometrów i przełączników nie ruszałbym jeśli działają ok, potencjometry jeszcze łatwo psiknąć, ale przy przełącznikach trzeba uważać, żeby nie rozwalić.
Kondensatory się wymienia gdy są uszkodzone, wielokrotnie już miałem do czynienia z starymi kondensatorami, które działały bezproblemowo, generalnie nie zdziwiłbym się gdyby te stare były nawet lepsze, poza tym to nie zasilacz impulsowy, żeby się szybko zużywały... (Dopiero wtedy warto dać firmowe i to LOW E.S.R.)
Skomentuj
-
30 lat hmm no to może i warto przyjżeć niektórym pasywnym elementom. Jak chcesz porządnie zregenerować, to musisz zdać sobie sprawę, że to jaki typ kondensatora powinieneś w dane meijsce wstawic zależy od tego... w jakim miejscu dany kondensator siedzi, znaczy jaką pełni funkcję w jakim obwodzie. Najprostrzy podział to DC i AC.
A najłatwiej wymeinić na taki jaki sam typ kondensatora jaki siedział pierwotnie.
Marki?
Nichicon
Panasonic
Elna
Nippon
Samhwa
Jackcon
jamicon
I korzystaj ze zdrowego rozsądku, nie płać kolosalnych sum za kawałek tektury, elektrolitu i aluminium.
Skomentuj
-
Shizo
Podłączę się pod temat, przy okazji renowacji mojego starego amplitunera STR-DB940QS natknąłem się na kilka problemów.
1. Czy kondensatory które "działają" a optycznie wyglądają podejrzanie, chodzi o to że niektóre są delikatnie wklęsłe lub takie co mają na górze taki żółty nalot jakby wylany i zastygły elektrolit podlegają sprawdzeniu / wymianie. Później wkleję fotkę.
2. Przy każdej z 5-ciu końcówek mocy są takie małe płytki z opisem BIAS 1, BIAS 2 itd aż do BIAS 5 na których sa właśnie te podejrzane kondensatory i małe tranzystory - chodzi mi o to że odkręcając z radiatora ponumerowałem je ale na nich były numery nie w kolejności od 1 - 5 tylko losowo przykręcone. Czy mam je zamontować tak jak były czy to bez znaczenia?
Last edited by Shizo; 03.11.2016, 12:48.
Skomentuj
Skomentuj