Witam ostatni podczas słuchania muzyki zauważyłem ,że na lewym kanale nie działa regulacja TREBLE wcześniej wszystko było ok.Ostatnio rozebrałem cały amplituner i wyczyściłem ten potencjometr wd 40 ale nic to nie pomogło .Wie może któryś z forumowiczów jaki dokładnie jest tam potencjometr ? Bo na oryginalnym potencjometrze ciężko odczytać oznaczenie co udało mi się odczytać to 80kijx2 ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego potencjometru.:)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Yamaha RX-700 nie działające pokrętło TREBLE
Collapse
X
-
Przepraszam ,że tak późno odpisuję ale dzisiaj nie miałem czasu dużo .Potencjometr jak i przed i po spryskaniu wd 40 działa tak samo czyli lewy kanał w ogóle nie działa (z tego co mi się zdaję gra cały czas w połowie przekręcenie potencjometru nie daje efektu,potencjometr nie zmniejsza ani nie zwiększa wysokich tonów)a na prawym wszystko jest ok.Dzisiaj pytałem sprzedawców o poniższy potencjometr ale większości nie udało się takiego znaleźć 80k z 6 nóżkami czy wie ktoś gdzie mogę dostać taki potencjometr?[IMG]Zdjęcia[/IMG]Last edited by witek2309; 04.11.2014, 17:36.
Skomentuj
-
Potencjometr czysciles WD-40? teraz to mozesz go wyrzucic na smietnik.
Potencjometr z 6 nozkami to po prostu podwojny potencjometr.
Regulacja barwy zazwyczaj odbywa sie na potencjometrach liniowych, czyli potencjometr o charakterystyce "A"
Szukaj więc potencjometru " 2x80k A"Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Micwoj Zobacz postaJak nie działa, to pewnie nie zmierzy
Skomentuj
-
Witam dzisiaj pojawił się nowy problem z amplitunerem nie działa regulacja głośności amplituner z pilota i amplituner stracił podświetlenie nie pokazuję jaka jest aktualna stacja i nie działa jedne źródło cd reszta działa ok .Czy któryś z forumowiczów będzie wiedział co sprawdzić żeby sprzęt działał .Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj