Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmaczniacz RIAA - DIY problem z uruchomieniem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W końcu znalazłem chwile żeby poprawić wzmacniacz i posłuchać czarnych płyt :) Jednak nie obeszło się bez drobnej korekty i teraz jest wyśmienicie. W końcu gra gramofonu swoja detalicznością i energią przypomina cdeka, Słucha się przyjemnie brak jest charakterystycznej dla gramofonu zamuły która wcześniej mnie do niego zniechęcała.

Skomentuj

Coś masz nie tak. Zerknij na rysunek - to pokazuje jak masz korygowany sygnał po filtrze inverse riaa.
      Last edited by ahaja; 01.12.2014, 19:14.

Skomentuj

ahaja zdjęcia wrzucić prosze na nasz serwer...

Skomentuj

Zamieszczone przez ahaja Zobacz posta
          Coś masz nie tak. Zerknij na rysunek - to pokazuje jak masz korygowany sygnał po filtrze inverse riaa.
          Nie bardzo rozumiem czemu tak zmodyfikowałeś schemat?

Skomentuj

Nie zmodyfikowałem ... w każdym razie starałem się narysowac dokładnie taki jak Twój.
            Zauważ, na wyjściu dodałem tylko filtr inverse-riaa (po prawej stronie za II stopniem Twego preampa). Powinno się tak robić zawsze by ewentualnie skorygować błędy w obliczeniach lub aplikacji. I tu na wykresie masz pokazane w jaki sposób Twój korektor koryguje krzywą - powinna wyjść jak to tylko możliwe prosta, bez podbić etc.

Poszperaj jeszcze za stroną Walta Junga i zerknij w jego dokumenty - to na początek bardzo dobra lektura o pre phono.
            Nie wiem na ile zależy Tobie by to poprawnie zrobić. Poczytasz będziesz wiedział więcej.
            Wcześniej podesłałem Tobie link do strony Andy_c - zrobił pre aktywne w takiej topologii jaką Ty wybrałeś. Też dobra lektura.

Zerknij do noty LT1115 - bardzo fajny preamp - zagra tak na ile mu pozwoli zasilanie jakie mu dasz.

Skomentuj

Hmm nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale patrząc na to co mi wysłałeś to chyba powinno być tak? No chyba że źle to rozumiem, to mnie popraw jak możesz :) Bo nie bardzo rozumiem skąd się wzięły te wartości gdyż w tym dokumencie od ciebie jest jakby lustrzane odbicie filtru czy tak?
              Last edited by wydra9; 01.12.2014, 21:43.

Skomentuj

Skopiuj ten filtr, który jest na moim schemacie za U2 - dokładnie tak jak jest, nic nie zmieniaj i wklep do swojego schematu.Wyjście do pomiaru jest na wyższej nóżce rezystora R8 (561ohm).
                Wtedy zobaczysz co wychodzi po 'wyprostowaniu'.

W sumie ten II stopień jest ci niepotrzebny - RIAA możesz zrobić tak jak to opisał Andy_c. Drugi stopień można dodać ale np jako bufor a RIAA wpiąć w NFB - podobnie jak w aplikacji tego LT1115.

Skomentuj

Kopiowanie nie wchodzi w gre powiedz tylko dlaczego twoj filtr za moim stopniem jes taki jaki jest? Cz nie zaleznie jaka bedzie ta riaa czy dwu czy jedno stopniowa to filtr za nia zawsze bedzie jak twoj?

Skomentuj

Chodzi o to byś wrzucił do swojego schematu na jego wyjście taki pasywny filtr 4 oporków i 2 kondów by zobaczyć jak działa Twój preamp. Nie ma tu znaczenia jakiej topologii używasz strojąc filtr korekcyjny ani ile masz w nim stopni. On jest odwróconą charakterystyką riaa. Dla preampów ze wzmocnieniem 40dB.
                    Taki filtr stosuje się - jak pisałem wcześniej - do weryfikacji poprawności zastosowanej/użytej riaa w swoim preampie.
                    Składając potem preamp oczywiście go nie lutujesz.

1. http://sound.westhost.com/project80.htm
                    2. http://waltjung.org/PDFs/A_High_Accu...AA_Network.pdf

Skomentuj

Ja to wszystko rozumiem tylko powiedz mi skad wziales wartosci filtra? U mnie 1 i 2 stopien stanowia filtr riaa. Drugi stopien filtruje wysokie czestotliwosci

Skomentuj

Z tego co mi sie wydaje to ten filtr ma zasymulowac prace igly tak? A nie lepiej przed wzmacniaczem dac uklad na wzmacniaczu operacyjnym co zasymuluje prace igly? Wtedy po przejsciu przez wzmacniacz musi byc idealnie prosto?

Skomentuj

No przecież to jest Twój schemat z Twoimi wartościami filtra riaa ...
                          Problem jest taki, że II stopień u Ciebie nie tworzy stałej czasowej dla 2122Hz (chyba, ze ja źle widzę: 30kohm + 470pF co daje f=11287.58Hz). Jest w ogóle zbędny. Jesli chcesz go koniecznie zastosować to w I stopniu robisz 50Hz/500Hz (1 kondensator) a w drugim 2122Hz - choć lepiej byłoby pasywnie go zrobić za I stopniem a przed drugim. Poza tym większe wzmocnienie powinno być w I stopniu a małe w drugim - chodzi o szumy.

Inverse riaa odwraca krzywą riaa. To filtr pasywny.
                          Fizycznie można go zapiąć na wejściu pre phono by podpiąć np sedesa i sobie słuchać.
                          Na wejściu nie możesz go zastosować w preampie phono.

Skomentuj

Cos sie dogadac nie mozemy mi chodzi tylko skad masz wartosci filtra za moim riaa ale juz wiem one sa stale i maja symulowac dzialanie igly tak? U mnie w pierwszym stopniu sa zawarte te 3 czestotliwosci gdy wezmiesz w drugim stopniu fullpass to wlasnie gorne czestotliwosci sie podbijajanie wiem czemu dlatego dalem filtr ktory je zbija i jest to 4 czestotliwosc podzialu. A czemu nie moge dac na wejsciu tego filtra? To chyba wszystko jedno czy najpierw on zadziala a pozniej rias wyrowna czy najpierw riaa podbije a on wyrowna

Skomentuj

Zrobiłem tak jak sugerowałeś czyli 1 stopień 50 / 500 hz i drugi stopień 2.122khz i wyszło słabo :(

Porównałem swój schemat z riaa invert znalezionym w necie i wyszło tak

Dodałem do siebie i wyszło całkiem nie źle trochę podbite na 2khz

Skomentuj

Czaruję...
                              X