Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czemu tak sie dzieje??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czemu tak sie dzieje??

Witam,mam problem.Niedawo dostalem wzmacniacz , podlaczylem go pod kompa wszystko fajnie gra tylko ze jak dam fest glosno to mi sie wzmacniacz wylacza,teraz sobie do tego wzmacniacza podlaczylem radiomagnetofon z cd i tez sie wylacza jak sie da fest glosno ale na pokretle to jest sopiero 2/10 mocy.Za wszystkie odpowiedzi ogromne thx :)

Jaki to wzmacniacz i ile om mają kolumny.

Skomentuj

Re: czemu tak sie dzieje??

Zamieszczone przez grzegor
      Witam,mam problem.Niedawo dostalem wzmacniacz , podlaczylem go pod kompa wszystko fajnie gra tylko ze jak dam fest glosno to mi sie wzmacniacz wylacza,teraz sobie do tego wzmacniacza podlaczylem radiomagnetofon z cd i tez sie wylacza jak sie da fest glosno ale na pokretle to jest sopiero 2/10 mocy.Za wszystkie odpowiedzi ogromne thx :)
      Nie no ale rozwalający opis dałeś, to nie jest forum wróżek i jasnowidzów!! podaj wiecej konkretów.

pozdrawiam!

Skomentuj

Witam,
        2/10 to faktycznie "niewiele" jak dla zadziałania ewentualnego zabezpieczenia we wzmacniaczu. Opisujesz słabo, lecz zwróć uwagę, jaką ma czułość wejście wzmacniacza, do którego podpinasz sygnał i jakiej wielkości jest to sygnał. Jeśli na przykład podajesz sygnał z cd rzędu 2[v] na wejście o czułości 100[mV] to moc nominalną wzmacniacz osiąga dużo wcześniej niż nawet ustawienie regulatora volume wzmacniacza na 50%. To tylko przykład.
        Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

wzmacniacz ma 8 ohm a glosniki 6 ohm,wzmacniacz ma 115w

Skomentuj

I zabezpieczenie termiczne. Jezeli do wzmacniacz przystosowanego do pracy z kolumnami 8 omow podlaczasz kolumny 6omow to wzmacniacz musi oddac do obciazenia (kolumn) wiecej pradu niz przy 8 omach. Jego zasilacz widac jest dosc dobrze na to przygotowany wiec szybko sie nagrzewaja rozne elementy i zaczyna dzialac zabezpieczenie termiczne.
            Pozdro
            Dexter

Skomentuj

dzieki za odpowiedzi wszystkim

Skomentuj

Czaruję...
              X