Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym zastąpić głośnik???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym zastąpić głośnik???

Witam

Chciałbym zmierzyć parametry wzmacniacza audio, a dokladnie moc wyjsciowa przy THD = 10% i THD = 0,5 %. Wiem, ze dla mocy 100W wzmacniacz osiaga znieksztalcenia rzedu 10%, a dla 70 W rzedu 0,5 %. Jednak chciałbym sprawdzic ten parametr mocy w funkcji znieksztalcen THD, poniewaz posiadam maly miliwoltomierz lub nawet mikrowoltomierz, ktory odpowiednio wyskaluje w stosunku do natezenia dźwięku. Pomiarow oczywiscie dokonalbym za pomoca generatora sinus w pasmie akustycznym i za pomoca oscyloskopu (wszytko w szkole, jako ze jest to praca dyplomowa). Ale do zbadania mocy dostarczonej do obciazenia, w tym wypadku do glosnika niskotonowego, musze go czyms zastapic... Myslalem o odpowiednim polaczeniu rezystorow drutowych, jednak przegladajac cenniki sklepow internetowych (cyfronika, poltronic, nikomp...) doszedlem do wniosku, ze koszt wykonania takiego zastepczego polaczenia bedzie wynosil min 50 PLN. Niestety na taki wydatek nie mogę sobie pozwolic. W szkole niestety takze nie posiadaja ani rezystorow o takiej mocy i R ani potencjometrow.
    Potrzeba mi w zwiazku z powyzszym rezystora (lub czegos co moglo by zastapic glosnik) o parametrach:
    R = 4 Ω
    Pmax min 100 W

Czy znacie moze jakis inny sposob na zbudowanie takiego zastepczego obciazenia o tych parametrach...???

pozdrawiam

50 zl ??????? Na jakie rezystory patrzyles, ROTFL. Kupujesz 40 szt rezystorow 82omy 5W za 30 gr sztuka i odpowiednio laczysz. Czyli 12 zl. Jesli odpowiednio dolaczysz do tego przelacznik bedziesz mial zmiane 4,1 oma lub 8,2 oma
    http://www.tme.com.pl/katalog/index....9a3a43898f2497
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

oczywiscie chodzi Ci o polaczenie rownolegle tych rezystorow. potrzeba do tego nie 40 szt a wystarczy 20. :) . w wyniku polaczenia powinno byc okolo 3,96 Ohm / 100W. Dzieki za pomoc

pozdr

Skomentuj

szeregowo równoległym

Skomentuj

Czaruję...
        X