Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gramofon technics SL 1210 - talerz kręci w drugą stronę???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gramofon technics SL 1210 - talerz kręci w drugą stronę???

Cześć

mam pytanie do posiadaczy takiego gramofonu lub znających temat - kupiłem dwa takie technicsy i jeden zachowuje się dość nietypowo. Najczęściej gramofon startuje/zatrzymuje się prawidłowo, ale zdarza się takie zachwianie przy starcie (najpierw z 10 stopni obróci się w tył, później już prawidłowo do przodu). Przy zatrzymywaniu natomiast albo hamuje zbyt wolno (talerz powinien zatrzymać się po 0,7sek, a on zwalnia o jakieś 80%, i zatrzymuje się powoli dzięki tarciu. Drugi przypadek to talerz zatrzymuje się zbyt szybko, przez co odbija jeszcze w tył o jakieś 20-30 stopni kątowych. Raz mi się zdarzyło nawet, że talerz wystartował w drugą stronę!!!

Wiem o potencjometrze do regulacji hamulca, ale nie da się nim tego wyregulować niestety, hamuje albo za mocno, albo za słabo. Natomiast na dwóch innych gramofonach można to wyregulować z łatwością - coś może być nie tak z tym hamowaniem.

Mam nawet "dawcę organów" - działający gramofon, z którego mógbym podmieniać części ale... z tych dwóch co kupiłem nie mogę ściągnąć talerzy!!! Nie chcę nic uszkodzić, choć starałem się dość mocno tym szarpać. Nie wiem - zapiekły się, czy ktoś to zakleił czy magnesy takie mocne... Chyba trzeba spróbować jakimś ściągaczem do łożysk. A może macie jakieś swoje patenty na tą okazję?

Coś chyba namotałeś. Piszesz że w jednej z dwóch kupionych sl'ek jest ten objaw i nie da się wyregulować potencjometrem, a później piszesz że nie możesz ściągnąć talerzy z obydwóch. Nie da się dobrać do tego potencjometra nie ściągając talerza ..

Skomentuj

Da się. Potencjometr jest tak ustawiony, że można nim regulować wkrętakiem przez otwory w talerzu jak się go obróci w odpowiednią pozycję. Dzięki temu nie trzeba ściągać talerza za każdym razem, a czasami trzeba zrobić kilka prób

Skomentuj

Racja, faktycznie da się regulować bez ściągania talerza. Niestety nie mam pomysłu na opisany przez Ciebie problem. Nie miałem z tym nigdy problemu, talerz zawsze schodził, raz ciężko raz lekko, ale schodził. Mogę ew. polecić próbę ściągnięcia talerza w dwie osoby. Jedna dociska śrubokrętem czy innym narzędziem bolec pośrodku, a druga próbuje ściągnąć talerz. Spróbuj też wcześniej wyłączyć gramofon gdy talerz się kręci, najlepiej wyciągając kabel z gniazda ze ściany.

Skomentuj

Czaruję...
        X