Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Złącze zasilające

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Złącze zasilające

Gdzie można dorwać złącze zasilające do wzmacniacza samochodowego.Zastanawiałem się nad takim samym jak w domu-komputerowym,ale w samochodzie przy większych prądach,niewiem czy wytrzyma??

Napisz, prosze dokładnie co zamierzasz zrobić.
    Czy planujesz wzbogacić wzmacanicz samochodowy w złącza tak aby móc go łatwo odłączać (i brać do domu tak jak radio) ??
    Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli nie chesz wykorzystywać zakręcanych złącz we wzmacnaiczu mocy to rzeczywiście pozostaje tylko wtyczka. Ta musi byc duż, polecam mini jakc stereo :-)
      a tak na powaznie to złącza XLR lub Speakon, Neutik.
      Złącze komputerowe wydaje sie trafionym pomysłem bo ma dużo gniazd (mowie o zasilaniu ATX) a newralgiczną mase i 12V mozesz podac przez kilka pinów. powiedzmy ze jeden rezerwujesz na sterowanie wzmacanicza (remote on/off) a reszte pinów dzielisz na dwa i mostkujesz dla 12 i masy.
      Mozna pokusić się aby wykonac własne złącze z laminatu.
      Do wzmacnaiczy o niewielkiem mocy moze sie nadawac złącze komputerowe ale od 220V.
      Choć generalnie prad jest duży i osobiście odradzam wszelkie wtyczki. mocowanie fabryczne wg mnie jest nawet za słąbe a Ty chcesz je zastąpić jeszcze gorszym połączeniem przez wtyczkę.
      No ale jak muszisz...

PS
      nie wspomniałem o specjalistycznych złączach wysokoprądowych Han bo nie wiem gdzie je można dostać (poza Elfa)

Skomentuj

Chodziło mi o takie złącza jekie stosuje się w panelach domowych,to jest gniazdko z zasilacza od kąpa i ma ono trzy piny: 2 na zasilanie i 3 uziemienie.Tylko niewiem czy taka wtyczka wytrzyma prąd,powiedzmy 10-12A

Poprostu robisz wzmacniacz,i OK skonczyłeś czas na obudowę,wtyczki sygnałowe przełączniki,potencjometry-wszystko jest a co z zasilaniem jest tam duży prąd więc niemoże to być byle jaka wtyczka.W firmowych zasilaczach są takie śrubowe,duże ARK,ale pytałem w paru sklepach i nigdzie takich niema.

Skomentuj

nie ma w sklepie bo żle szukasz :-)
          Sprawdz w zwykłym sklepie z elektrycznością :)
          szykaj kostki do puszki podtynkowej
          jesj solidność powinna Cie zadowolić.
          pozdrawiam

Skomentuj

Tylko,że kostke przykręce do obudowy i co??Z jednej strony zakręce kable a z drugiej wypuszcze kable i też zakręce do obudowy-troche bezsensu.Kostka była by dobra,ale ciężko ją wkomponować w obudowę.

Skomentuj

a nie lepiej zastosować speakona?
              jeden styk wytrzymuje 20-30A a złącze ma najczęściej 4piny, więc masz zagwarantowane 40A, do tego bardzo pewne, zabezpieczene przed rozpięciem połączenie.

wtyczki sieciowej zasilającej raczej bym nie stosował, bo istnieje możliweść, że ktoś wetkie tam 220V i pojawi się problem.

Skomentuj

No 230V w aucie raczej nikt nieznajdzie.Przejżałem te złącze speakon i są bardzo interesujące,można powiedzieć,że tego szukałem.Tylko gdzie to dostać i jaka jest cena??

Skomentuj

w każdym elektronicznym speakony powinny być. także w prawie każdym sklepie ze sprzętem myzycznym.
                  najlepsze neutrica są po ~20-40pln za wtyk i gniazdo,
                  a chńskie całkiem przyzwoite kupuję po 4pln za gniazdo i 12pln za wtyk

Skomentuj

Czaruję...
                  X