Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z selektorem wejsc TDA7439

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z selektorem wejsc TDA7439

Witam
    Ostatnio buduje preamp na kości TDA7439 i napotkałem problem a mianowicie selektor nie wyłącza mi do końca źródeł sygnału
    Jak wiadomo TDA7439 ma cztery wejścia źródła i dajmy na to ze na pierwszy kanał włączę muzykę a pozostałe zostawię nie podłączone to po przełączeniu selektora na te nie podłączone wejścia i tak słyszę co gra na pierwszym kanale tylko ze po cichu nie wiem co jest przyczyna tego problemu wydaje mi się ze PCB ale pewności nie mam.
    Moze ktoś z kolegów miał podobny problem z tym lub innym układem z rodziny TDA
    Dodaje moje PCB może ktoś znajdzie błąd lub da jakaś sugestie gdzie szukać przyczyny problemu.

Przesłuchy pojawiają się nawet przy selektorach na przekaźnikach (masa jest wspólna). Nie znam tej kostki, błędy płytki ciężko mi ocenić, ale obawiam się, że wiele z tym nie zrobisz.

Skomentuj

Masa jest połączona w jednym punkcie.

Skomentuj

Czy do końca w jednym punkcie, to na tym PCB można by się sprzeczać, ale do rzeczy. Jak cicho?

Jeśli jest pełna głośność i brak sygnału na docelowym kanale, ale obecny na innych, to nawet na przełącznikach coś będzie słychać.

PS Ścieżki mogłyby być krótsze, bez jakiś zbędnych zawijasów.

Skomentuj

Zmień obudowy kondensatorów na mniejsze, wtedy bedziesz mógł skrócić ścieżki do minimum, albo daj smd i będzie najlepiej,(znaczy najbliżej) ta masa co idzie na około ? jakieś dziwne wg mnie połączenie, spróbuj ją przeciąć połączyć kabelkiem do masy rozlanej, jak najbliżej, może pomoże a nie zaszkodzi.
          Dlaczego zastosowałeś te kostkę ? przy przekaźnikach jest łatwiej mi sie wydaje, i nie wprowadzają nic od siebie .

Skomentuj

W sumie to 1/2 , 3/4 volume i gain na +10 dB
            Co do smd to nie robie nic w smd po za np scalakami w takich obudowach przesłanych jako sample
            A zastosowałem ta kostkę bo mam właśnie jako sample kilka sztuk.
            Masa co idzie na około ta jedna ścieżka to masa GND masa rozlana na około tworząca kształt litery C to masa analogowa AGND
            Czyli jakie są wasze sugestie ?
            Przeciąć GND przy TDA7439 i połączyć kabelkiem do wspólnego punktu łączenia?

Skomentuj

Trzeba wysterować jedno z wejść sygnałem 1kHz i zmierzyć ten przesłuch. Jeśli różnica między kanałem wysterowanym a niewysterowanym wyniesie co najmniej 80dB to wszystko jest OK.

Skomentuj

DiscoLED
                Jak to zmierzyć?
                Możesz mi powiedzieć?

Skomentuj

No to po kolei...
                  Wzmocnienie układu ustawiasz na max. Balans, Treble, Bass w położeniach środkowych. Mute wyłączone. Teraz wybierasz jedno z wejść (np. IN1) i podajesz na jego wejścia (R i L) sygnał sinusoidalny 1KHz. Poziom tego sygnału musi być taki, aby na wyjściu uzyskać poziom 1V rms (skuteczne). Pozostałe wejścia są zwarte do masy. Teraz przełączając selektor na wejścia (te zwarte do masy) na wyjściu uzyskasz sygnał, który jest przesłuchem. Będzie on zdecydowanie mniejszy od tego 1V. Jeśli nie masz miernika wyskalowanego w dB do podaj napięcie przesłuchów. Przeliczymy i zobaczymy czy przesłuchy są w normie.

Tak samo należałoby zrobić dla sygnału 10KHz, ponieważ duże częstotliwości nie wybaczają błędów projektowych i łatwiej przenoszą się na sąsiednie kanały. Nie wiem tylko czy dysponujesz odpowiednim miernikiem...

Skomentuj

Czaruję...