Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 400 (al-13) pali rezystor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 400 (al-13) pali rezystor

Kupiłem holtona al-13 400w z 4 parami tranzystorów. Złożyłem zasilacz, podlaczylem wszystko podpielem miernik pod wyjście głosnikowe i zakopcil się rezystor r14. Na wyjsciu było 10v napiecia. Jak ustawić ten wieloobrotowy potencjometr aby można było holtona " utrzymać" i ustawic prad spoczynkowy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zasilania to -+82v

http://diyaudio.pl/showthread.php/55...ll=1#post76020

a najlepiej cały temat!

Skomentuj

I gdzie wpinac amperomierz, w bezpiecznik, zasilanie czy rezystor emiterowy?

Widzialem ten temat. Ale mam kilka pytań. Mam rezystor 220r 5w, mam go wpiac w wyjscie głosnikowe czy w zasilanie( i gdzie dokładnie w zasilaniu? Jak zawrzeć wejście do masy?

Skomentuj

Po co kupujesz wzmacniacz diy jak takich podstaw nie znasz?

Skomentuj

Podstawy to znam. Ale te zwarcie wejscia chodzi o zwarcie masy wejścia do np. Masy zasilania? A z tymi rezystorami to każdy inaczej mówi to myślałem że podpowiecie gdzie najskuteczniej mierzyc prąd spoczynkowy. No i ten obrotowy do ustawiania prądu spoczynkowego jest wieloobrotowy bez ogranicznika tylko słychać jak pyka co 2 obroty. Więc przy odpaleniu w jakiej pozycji ma być? no sory ale na elektronice jako tako podstawy ogarniam, ale taką końcowke składam pierwszy raz.

Skomentuj

tak masz zewrzeć do masy zasilania.
            prąd spoczynkowy mierzysz na rezystorach(tych 5w)-a dokładniej to mierzysz mvoltomierzem i przeliczasz sobie z prawa ohma, albo poprostu wpinasz amperomiesz w szynę zasilania albo plus albo minus
            a ten potencjometr wieloobrotowy to najlepiej przed podłączeniem zmierz omomierzem(ustaw największą rezystancje)

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
              Po co kupujesz wzmacniacz diy jak takich podstaw nie znasz?
              I kto to mówi...

Skomentuj

Czaruję...
              X