Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sumowanie dźwięków z kart dźwiękowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sumowanie dźwięków z kart dźwiękowych

Witam,
    Mam w planach zbudowanie prostego układu, dzięki któremu będę mógł zsumować sygnały z kart dźwiękowych co najmniej 2 komputerów na jedne słuchawki. Czy w takim przypadku wystarczy zwykły pasywny sumator oparty na rezystorach i później jakiś wzmacniacz słuchawkowy? Czy nie wystąpią wtedy przesłuchy i jakieś zakłócenia ponieważ zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku. A może jednak lepiej zastosować wzmacniacz sumujący na wzmacniaczu operacyjnym. Ale taki odwróci mi fazę i potrzebuje symetrycznego zasilania. Czy potrzebuję później jeszcze w takim wypadku jakiegoś rodzaju wzmacniacz słuchawkowy?
    Pozdrawiam.

Myślę, że pasywny sumator zrobi co do niego należy.
    Czy będą to karty dźwiękowe z tego samego komputera czy z dwóch różnych?

Skomentuj

Z 2 różnych. Czy przy pasywnym sumatorze jako wzmacniacz słuchawkowy mógłby służyć kit AVT1024? (http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1024.pdf)

Skomentuj

Jakikolwiek wzmacniacz może być żeby to działało.
        Jeżeli Ci się zrobi pętla masy będziesz też potrzebował połączyć masy poprzez rezystory.

Skomentuj

Przy pasywnym sumatorze nie potrzebujesz zadnego wzmacniacza. Po prostu dwa wyjscia sluchawkowe laczysz ze soba parami rezystorami 15-33omy.

Skomentuj

A jeśli chciałbym jeszcze dorobić regulację głośności każdego z wejść to jak to zmodyfikować?

Skomentuj

Ale zaczynasz marudzic. Kup sobie gotowy dwu kanalowy mikser z wyjsciem sluchawkowym i nie zawracaj glowy, bo widze, ze nie masz zielonego pojecia o elektronice wiec sam nic nie zrobisz.

Skomentuj

Czaruję...