Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały zestaw stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały zestaw stereo

Witam! Chciałbym złożyć mały, mobilny zestaw stereo. Będzie on służył podczas pracy za granicą. Jak wiadomo bez muzyki się nie obejdzie :biggrin: W szafie znalazłem trafko 15V 4A z jednym uzwojeniem jednak nwm jaki układ bedzie dobry pod nie. Moc jaka mnie interesuje to około 20W na kanał. Większość rzeczy do budowy posiadam więc tylko kupić KIT głośniki dobrać i tyle
    + monitorki w kilku litrach na szerokopasmówkach
    chodziły mi po głowie visaton-y FRS8 jednak spotkałem się w internecie z obiekcją, że mają one wysokie podbicie w górnej częście pasma :(
    http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/frs8_8.html
    najlepiej jakby miały przynajmniej te 4" żeby można było usłyszeć namiastkę niskich tonów
    np FR10 tylko, że nigdy ich nie słyszałem
    http://www.visaton.com/en/chassis_zu...nd/fr10_8.html
    Proszę o pomoc
    Last edited by Mzamar; 25.04.2015, 23:08.

Mam tripatha 2050 do oddania bo mam dwa, jak cos to pw:-) bardzo dobry wzmacniacz:-)

Dokladnie ten: http://vi.raptor.ebaydesc.com/ws/eBa...=1430034428979
    Last edited by Adam_85; 26.04.2015, 08:48.

Skomentuj

Teraz pytanie czy tripath 2050 da radę z np 2way na 14scx? Zrezygnowałem jednak z szerokopasmowek. 2 drogi będą lepsze tylko nwm co budować pod niego. Pomierzyłem te trafko i okazało się, że ma ~18V a nie jak jest w opisie 15 które sprzedający dodałączył. Długo leżało więc musiałem zapomnieć o tym. Więc mocy trochę będzie 18V 4A po wyprostowaniu i filtracji ma ok 24V.

Skomentuj

Na 14SCX nawet połowy mocy wzmacniacza 30W nie wykorzystywałem, więc raczej starczy.

Skomentuj

tripath 2050 odpalony i zasilacz też już mam. Teraz poszukuje jakiejś budy pod niego. Chciałem go upchać w obudowę po zasilaczu komputerowym ale to kiepski pomysł był :(
          Miał ktoś kiedyś do czynienia z tymi obudowami?
          http://allegro.pl/obudowa-metalowa-t...397399374.html
          Jest tego dużo w necie tylko obawiam się, że jakość ich wykonania może pozostawiać wiele do życzenia...
          Szukam w miarę taniej obudowy bo nie opłaca się pchać tego wzmaka w obudowę która jest więcej warta od niego :flapper:

Druga sprawa to regulator barwy dźwięku, który z tych wybrać?
          http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...reo-z-LM1036/4
          http://sklep.avt.pl/avt1670.html
          Ciekawe jest to, że kit z pierwszego linku ma zalecane napiecie od 15 do 20V a z linku drugiego 9-15V, sam układ ma zalecane od 9 do 16V. Może ktoś mi to wyjaśnić? :)

Skomentuj

W tym pierwszym jest stabilizator.

Skomentuj

Moze sam tripath wiele nie kosztowal, ale to swietna koncowka warta na pewno lepszej obudowy niz ta za 36zl :-)

Skomentuj

Czy ktoś z Was ma jakąś sprawdzoną firmę lub sklep z obudowami, ew. znajomości? Szukam już drugi dzień na internecie i nic sensownego w sensownej cenie nie znalazłem...
                Czekam na odpowiedź z jednej firmy za ile wykonają blachy z alu na wymiar. Na alledrogo znalazłem aukcję pewnego Pana który wykonuje obudowy na zamówienie tylko nie wiem czy w ogóle się opłaca brać to co on oferuje. Obudowa z blachy ocynk 1mm o wymiarach 25x20x7cm za 70 zł. Jakość pewnie taka sama tej obudowy jak tej do której podałem w ostatnim poście link
                W necie tylko ta wydała mi się sensowna i z alu ale na razie brak:
                http://dc-components.eu/obudowa-2u-2...m-srebrny.html
                szukam czegoś tak do stówy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                  szukam czegoś tak do stówy.
                  Na zamówienie nikt Ci w tej cenie nie wykona obudowy, bo czasu na przygotowanie jednorazowej sztuki marnuje się więcej niż koszt materiału.
                  Musisz szukać z dostępnych robionych taśmowo obudów jak chcesz ją o sensownych wymiarach i otwory sam powiercić.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Na zamówienie nikt Ci w tej cenie nie wykona obudowy
                    Z tego akurat zdaje sobie sprawę.
                    Trochę nie jasno się wyraziłem. Chce kupić kilka pociętych kawałków blachy a dalszą robotę sam wykonam. Na allegro w niektórych aukcjach reklamują się, że tną na wymiar od małych wymiarów więc koszt 4 małych blaszek wydaje mi się nie powinien przekroczyć 100zł. Nie mam na ten temat pojęcia, tylko przypuszczam :flapper:
                    Z drugiej strony czekałem na jakieś propozycje od kolegów forumowiczów :P Może mają jakieś sprawdzone firmy producentów właśnie gotowych obudów.
                    Jak nic się ciekawego nie znajdzie to chyba będę brał tą:
                    http://modushop.pl/238,galaxy-gx288-...y-1gx288-.html
                    Jest to ta sama co z poprzedniego mojego linku ale z innego sklepu i dostępna. Według mnie wygląda przyzwoicie i jakoś w tej cenie nic lepszego nie dałem rady znaleźć.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                      http://modushop.pl/238,galaxy-gx288-...y-1gx288-.html
                      Wydaje mi się, że jakościowo to będzie najsensowniejsza opcja. 6kawałków na wymiar wyjdzie Cię niewiele mniej a jeszcze się sporo narobisz przy finalnym wykończeniu.
                      W tej z linku zrobisz tylko otwory pod gniazda i gałkę i masz gotowe.

Skomentuj

Mam pytanie a nie chce zakładać nowego tematu i zasmiecac forum. Wzmacniacz udało mi się poskładać ale nie doszedłem do zrobienia 2way bo wyjazd pozarl więcej pieniędzy niż zaplanowalem i czasu zabrakło :/ także narazie słuchawki mnie ratują . Budować i tak coś będę pod ten wzmak. Chodziło mi po głowie coś lepszego od scx stxa, środki będę więc spokojnie. Wpadł mi w oko projekt fw146 + wavecor tylko, ze podobno teraz tw30wa07 jest u nas nie dostępny...
                        Aktualnie siedzę w Holandii, więc jak znacie jakiś tani sklep w zachodniej europie to polećcie coś.
                        Mogę kupić komuś też jakieś tweetery czy coś tutaj i przewieźć bez płacenia cła oczywiście budżet myślę tak 700-800 na głośniki

Skomentuj

Nie chce zaśmiecać forum nie potrzebnie a mam kilka pytań. Wzmacniacz postanowiłem wykonać raz a porządnie i zobaczyć co te maleństwo potrafi :)
                          Zasilać to będzie toroid 150VA. Zastanawiam się nad zasilaczem. Czy 4x10000uF będzie wystarczające lub poszaleć I dac 6x10000uF? Zastanawiam się nad zastosowaniem jakiś zabezpieczeń dodatkowych czy wystarczy zasilacz z mostka i kondów? Do tego będzie preamp z regulacją barwy dźwięku zasilany z tego samego trafa co końcówka mocy. Będzie to napedzalo 3 way STX z Wavecorem na górze. Czekam na każde cenne porady i pomoc z Waszej strony.
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

No nieźle, najpierw jakieś pierdziewki szerokopasmowe, potem 3Way stx i 6x10kuf xD

Do tego tripatha starczy spokojnie 10000uF, pojemnością filtra nie zwiększysz mocy czy innych parametrów. Ważne by tętnienia napiecia były stosunkowo małe. trafo też przesadzone, tamto 15V 4A było prawie idealne.

Skomentuj

Już późno było i nie wiedziałem co piszę..

To tak twoje trafo ma 60W, do tripatcha optymalne to ok 100W i napięcie 17-18VAC, jeżeli twoje ma 15VAC to będziesz miał 21V=mniej mocy czyli jak nie będziesz słuchał na pełnym wysterze to da rade..

Pojemność, zapomniałem że to T klasa, czyli min. 20kuF

Skomentuj

Masz rację, że te trafo przesadzone trochę tylko takie 120W od 150W roznilo się kilkoma zł w cenie a trafiłem na darmową przesyłkę więc wziąłem jeszcze inne rzeczy, kondy itp. Trafo ma 19V więc przy okazji będzie zasilać preamp z stabilizatorem i wiatraczek 24VDC (takie napięcie jest dopuszczalne do normalnej pracy) który będzie chłodzic końcówkę więc uniknąłem konieczności stosowania osobnych źródeł zasilania dla dodatkowych bajerów. Zdanie co do tego jaki zestaw złożę zmieniał się milion razy ponieważ milion razy w ciągu ostatniego roku się przeprowadzalem... Teraz już wiadomo że będę mieszkał długo w miejscu gdzie salon to około 25m2 więc całkiem sporo. Czy tripath da radę wysterowac 8" nie mam pojęcia ale wiem, że bas z 13 cm midwooferow jakie miałem w około 18 m2 mi wystarczal więc to powinno zaspokoić moje wymagania. Projekt robię nawet w dużo za dużej obudowie ponieważ myśląc na przyszłość będzie to dobra buda pod mocniejszą końcówkę mocy w przyszlosci :) przez to również myślę nad mocnym zasilaczem z zabezpieczeniami. Teraz może to nic nie da ale na przyszłość już będzie mniej roboty. Jak wrócę do kraju I poskladam to w całość to przedstawię to w gotowych konstrukcjach.
                                Last edited by Mzamar; 25.08.2015, 16:56.

Skomentuj

I bardzo dobrze, jestem raczej zwolennikiem jak robić to dobrze :) Ten 3 way stx może projekt "new fx200"? Czy może coś lepszego?

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                    Ten 3 way stx może projekt "new fx200"?
                                    Dokładnie o ten projekt chodzi.
                                    Co do sprawy zabezpieczeń wzmaka dodam, że gniazdo AC zamówiłem z wbudowanym filtrem ale nie wiem czy coś to da :biggrin: może co do zabezpieczeń wystarczy jakiś bezpiecznik topikowy dodać przed mostek? Druga sprawa to nie mam jak wykonać frezow pod kolumny.... pisałem już do milion firm z okolicy którzy się zgłaszali ze takie drobne sprawy też robią ale jednak nie. Szukam kogoś ze Śląska, Katowice, Rybnik, oczywiście odpłatnie. Dodam ogłoszenie też na forum. Proszę o pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X