Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mostek TDA7294 pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mostek TDA7294 pytanie

mam zamiar zrobić mostek na TDA7294 według schematu jak w załączniku.I mój problem polega na tym że nigdzie nie moge znalesć spisu elementów w którym było by podane na jakie napięcie mają być poszczegulne kondensatory.Doszedłem do czegoś takiego tylko nie wiem czy sie nie myle
    C9,C11,C13,C15 1000uf muszą byś przynajmniej na 50V bo są bezpośrednio w obwodzie zasilania C8,C10,C12,C14 100nf też na 50V (bo obwód zasilania)a pozatym nie wiem czy można kupić ceramiczne na mniejsze napiecie:)
    C3 47nf , C4,C6,C7 22uf na 16V bo napięcie dla nich ogranicza dioda zenera 12V
    C5,C2 680nf na 50V tosamo co pisałem wcześniej apropo ceramicznych, a pozatym wątpie czy na wejściu będzie trzeba więcej
    C17,C19 330pf też na wszeki wypadek wezme na 50V to są przecież grosze
    nie wiem tylko jak jest w przypadku C16,C18 100u ale myśle że 50V też starczy a taksamo jak wcześniej cena nie bedzie wysoka
    nie wiem tylko czy się nie myle???
    Wracając jeszcze do tego konkretnego schematu czy jest on "dobry" czy może polecalibyście jakąś lepszą aplikace dla tych kostek w mostku?
    POZDRO
    Załączone pliki

C16, C18 standardowa aplikacja zaleca 22uF moze byc wiekszy ale nie ma potrzeby. Napiecie 50V bedzie ok.
    Generalnie w mostku uklad zasila sie z trafa 2x24-26V co po wyprostowaniu daje na elektrolitach 33-36V wiec elektrolity w zasilaniu moga byc na 40V. Niby nie wielka roznica ale sa dwa razy tansze od tych na 50V.
    Maksymalna realna moc takiego ukladu to 140-150W/8omach RMS.
    Zle wlaczony jest potencjometr R3 a uklad wlaczania i wylaczania na przelaczniku to chyba zart.

Skomentuj

pytanie

to jak powinien być ten potencjometr żeby było prawidłowo mi się wydaje że tak:(załącznik).A jeśli chodzi o wyłącznik to mam zamiar wogule go nie dawać tylko na stałe zlutować w takim położeniu jak jest na schemacie emiter i R4 z R6 i R7 bo ja rozumiem że to jest układ zapobiegający stukom przy wył. a jeśli przełącznik damy w drugie położenie(będziemy zwierać do masy)to poprostu wyciszymy układ a to nie jest mi potrzebne-chyba że się myle
      Irek a może miał byś jakiś inny schemat do tego mostka jakiś"sprawdzony"?
      POZDRO
      Załączone pliki

Skomentuj

Potencjometr jest dobrze podlaczony ale nie powinien byc bezposrednio podpiety pod TDA7294. Za suwakiem powinien byc kondensator i rezystor 22kom do masy tak jak w typowej aplikacji TDA. W tym ukladzie przy maksymalnym wyciszeniu wejscie koncowki jest zwierane bezposrednio do masy a tak nie powinno byc.
        Przelacznik jest bez sensu bo musisz najpierw wlaczyc wzmacniacz glownym wlacznikiem a potem uruchomic koncowke mocy drugim wlacznikiem. A przy wylaczaniu odwrotnie najpierw drugi a potem glowny. Bez sensu!
        Jak zrezysgnujesz z wylacznika to bedzie wszystko ok przy wlaczniu za to przy wylaczaniu bedziesz mial bum :)
        W moim ukladzie jest wszystko automatyczne i jest nawet autowlaczenie.
        Schemat sie na forum nie zmiesci napisz na prywatnego maila audioefm@interia.pl
        i napisz do czego ci ten wzmak bo ja robie do subow z filtrami i zasilaniem na jednej plytce.

Skomentuj

A gdzie tam masa? Ja widzę jedynie, że w "dolnym położeniu" sygnał jest bez oporu dostarczany na wejście - największa głośność, a w "górnym położeniu" na drodze sygnału jest rezystancja potencjometru. Gdzie tu masa ?!?

Skomentuj

Szopler ale który zalącznik masz na myśli? mówisz chyba o schemacie gdzie dorysowałem na czerwono potencjometr, a irek móił o tym w pierwszym poście.

Skomentuj

Heh, nie zwróciłem uwagi Zwracam honor! Pozdro!

Skomentuj

Czaruję...
              X