Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz / Bufor Lampowy. Kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz / Bufor Lampowy. Kilka pytań

Witam. Ostatnio interesuje mnie budowa lampowego przedwzmacniacza. Nie bardzo znam się na elektronice więc poszukuje raczej gotowego KITu do zmontowania lub już zmontowanego układu. Może być również projekt ale taki który nie wymaga zbytnich regulacji. Zależy mi raczej na prostocie układu i tanich częściach do jego budowy. Szukałem czegoś co miało by dwie lampy, tylko z racji wyglądu, ale okazuje się że najprostrze układy są na jednej lampie ECC88... Trudno. Mimo wszystko chciałbym prosić was o pomoc w wyborze czegoś gotowego albo czegoś bardzo prostego i taniego w budowie.
    Kolejna sprawa która mnie interesuje to to czy lepiej wybrać bufor czy przedwzmacniacz? Bo jak dla mnie różni się to jedynie wzmocnieniem a właściwie obecnością potencjometru.

Obczaj kit avt2886, ja zrobiłem jako przedwzmak do GC

Na stronie skarbo jest na dwóch lampach w różnych układach WK i WA

Co do wyboru to rzecz jasna, że przedwzmacniacz

Skomentuj

Jest jeszcze AVT2690

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
      tóra mnie interesuje to to czy lepiej wybrać bufor czy przedwzmacniacz? Bo jak dla mnie różni się to jedynie wzmocnieniem a właściwie obecnością potencjometru.
      Nie zupelnie.
      Bufor to uklad ktory ma duza impedancje wejsciowa a mala wyjsciowa, moze miec wzmocnienie ale nie musi, nie odwraca fazy.
      Wtornik to bufor o wzmocnieniu rownym jeden.
      Przedwzmacniacz to juz rozlegle pojecie.

W lampach przedwzmacniacz moze miec dosc duze wzmocnienie ktoro moze byc klopotliwe. Bedzie duzy szum i klopot z ustawieniem glosnosci ze wzgledu na duza czulosc. Zaleta, ze taki uklad wnosi duzo "lampowosci". Wzmocnienie uzyskuje sie zawsze w ukladzie odwracajacym faze sygnalu. Polaczenie dwoch stopni wzmocnienia daje uklad nieodwracajacy fazy. Ale o duzej impedancji wyjsciowej aby byla niska nalezaloby dodac wtornik czyli kolejny stopien.
      W praktyce funkcjonuja rozne uklady, malo kto przejmuje sie faza sygnalu.

Na poczatek proponowalbym "prosiaczka" czyli wtornik/bufor lampowy.

Skomentuj

irek a co powiesz o PRE lampowym w układzie WK-WA. Kolega z forum zaproponował mi sprzedaż takiego zestawu na PCB twojego projektu. Możesz się wypowiedzieć na ten temat?

Skomentuj

Oooo to ja cos takiego projektowalem?? :) Cos chyba sobie przypominam :) Wiec bierz w ciemno :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Oooo to ja cos takiego projektowalem?? Cos chyba sobie przypominam
            A zasilacz pamiętasz? :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jasne! Zasilacze to ja lubie projektowac :) Mam jeszcze dwie gole plytki, jakos nie doczekaly sie montazu :( Chyba nie przepadam za lampami :)

Skomentuj

Czaruję...
              X