Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tranzystor bc546 zamiast MPSA42-Mosfet 400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tranzystor bc546 zamiast MPSA42-Mosfet 400

Spaliły mi sie wszystkie 4 tranzystory MPSA42 w końcówce ( nie wiem z jakiego powodu ) http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202397.html
    czy mogę zamiast nich wlutować zwykłe tranzystory bc546 ? Niby parametrami powinny wytrzymać oraz muszę go odwrotnie wlutować niż mpsa42?

Niestety nie, tranzystory MPSA42 są wysokonapięciowe i zapewne zostały wybrane do projektu z ważnego powodu, a przy takiej mocy na pewno osiągasz tam wysokie napięcia.

Maksymalna różnica potencjałów dla MPSA42 między kolektorem a emiterem to bodajże aż 300 VDC, dla BC546 jest to 65 VDC.

Skomentuj

A dlaczego nie kupisz nowych MPSA?

http://allegro.pl/tranzystor-mpsa42-...459265008.html
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Przecież podstawowa wersja AV400 (Holton 400 ) była na bc546, potem ktoś wstawił MPSA żeby można było zasilać układ napięciami wyższymi od 80V, wiem że moje Holtony były na BC i pracowały z napięciem bliskim 75-80V i miały się ok, bardzo ok.

Skomentuj

BC546 w stopniu wejsciowym wytrzymaja do +-80V, bo dostaja tylko jedna polowke napiecia.

Holton to nazwa wielu modyfikacji koncowki mocy niektore maja na wejsciu kaskody ktore umozliwiaja prace z napieciami +-100V nawet z BC546.

Skomentuj

Kup mpsa jak masz taką płytkę .
            Są chyba w każdym elektronicznym czego nie można powiedzieć o bc546 :)

Pomylisz wprowadzenia ,spalisz coś i tylko się zdenerwujesz :)

Skomentuj

Jakbym chciał kupić to bym kupił i sie nie pytał :) Spojrzał ktoś na tą konstrukcje holtonowską z pierwszego posta? Na te tranzystory idzie połówka napiecia, sa te kaskady ? To może bym na jednej parze końcowych tranów uruchomił piec :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Kup mpsa jak masz taką płytkę .
              Są chyba w każdym elektronicznym czego nie można powiedzieć o bc546 :)

Pomylisz wprowadzenia ,spalisz coś i tylko się zdenerwujesz :)
              No niby tak, ale jak zasilam koncowke 78v i w innych holtonach siedziały bc to może warto spróbowac i przetestować suba. Jeszcze zwazajac na to ze w sklepie nie mają mpsa. Albo ktoś mi może poleci sklep elektroniczny w ełku :p

Skomentuj

W Holtonie możesz bez problemu wstawić bc / mpsa z tym że w zależności od projektu PCB musisz jednego albo drugiego przekręcić o 180st podczas montażu.

ot. cała filozofia

Jeden i drugi wytrzyma 78V spokojnie, zawsze robiłem na BC i nigdy nie było problemów

Skomentuj

No dobra zaufam Ci :)

Skomentuj

Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta
                    Na te tranzystory idzie połówka napiecia, sa te kaskady ?
                    Kaskody sa, zabieraja tylko ok 10V wiec teoretycznie koncowka pociagnie do +-90V. Warto zwiekszyc wartosc R2 i R7 bo sie niepotrzebnie beda gotowac.

Na oko zabezpieczenia sa zle dobrane, przy duzej mocy i na duzym glosniku moga za wczesnie sie uaktywniac i bedzie strasznie pierdzialo.

Mam nadzieje, ze parowales mosfety co jest w tym ukladzie absolutna koniecznoscia!! Jesli nie to kup gasnice :)

Skomentuj

Wstawiłem bc odpaliłem zasilanie i od razu poleciał jeden i zakopciło sie. Reszta niby jest ok. Ja nie wiem co z tą końcówką jest. Walcze z nią tyle czasu, wszystko jest dobrze powstawiane a i tak sie z czegos zadymi... Nie miałby ktoś z kolegow poratować tymi tranzystorami mpsa42 ? :(

Skomentuj

Allegro? poniżej 20gr/sztuka chodzą...

Skomentuj

Kiedyś były dwa sklepy elektroniczne w ełku i obydwa na ul Gdańskiej ale tam niekoniecznie mogą to mieć, tak więc http://allegro.pl/tranzystor-mpsa42-...488839478.html za 7.4zl masz z przesyłką.

Skomentuj

Zamieszczone przez _AMD_ Zobacz posta
                            Wstawiłem bc odpaliłem zasilanie i od razu poleciał jeden i zakopciło sie. Reszta niby jest ok. Ja nie wiem co z tą końcówką jest. Walcze z nią tyle czasu, wszystko jest dobrze powstawiane a i tak sie z czegos zadymi... Nie miałby ktoś z kolegow poratować tymi tranzystorami mpsa42 ? :(
                            Masz gdzieś problem lub źle wlutowałeś BC'ki, te układy od zawsze działały na BC później ktoś wstawił MPSA żeby zasilać wyższym napięciem.

Jak padły BC to i padną MPSA - gdzieś masz błąd !!

P.S odpalaj poprzez wpięcie na szynę - oraz + w szereg żarówek - to Ci oszczędzi trochę pieniędzy, nerwów i czasu
                            Last edited by gucio.; 16.07.2015, 12:39.

Skomentuj

Ok ok juz jest dobrze, smiga na bc :) tylko mam pytanie do potencjometru ustawiania pradu spoczynkowego. W ukladzie mialem wieloobrotowy 4,7k. Wstawilem precyzyjny 5k. Wstawilem go zgodnie z oznaczeniami tak jak byl poprzedni ( wyprowadzenia o nr. 1, 2 i 3) a to ma jakies znaczenie ? Czy tylko srodkowe wyprowadzenie ten ślizgacz musi byc na swoim miejscu ? I ostatnie pytanie brzmi czy jezeli mam miedzy kolektorem a baza tranzystora sterujacego ( jeszcze nie wlutowany ) ok 11k ohmow rezystancji to jest dobrze ? Moge tym manipulowac krecac potkiem. Minimum miedzy baza a kolektorem to 5k ohm tyle moge ustawic a maksymalnie ponad 16 kohm. ?

Skomentuj

Czaruję...
                              X