Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz ok.2x10W 12V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz ok.2x10W 12V

Cześć Wam. Jakiś czas temu zastanawialiśmy się na forum nad wzmacniaczem na 12V ale nic z tego finalnie nie wyszło. Aktualnie potrzebuje malutki układ wzmacniacza zasilany z 12V i będący w stanie oddać 2x 8-10W przy jak najmniejszych zniekształceniach. Może klasa D ? Jeśli ktoś się orientuje to bardzo proszę o podpowiedź

na TDA1554Q lub TPA3110
    mam, używam czasem, polecam, spokojnie na 12V chodzi ten TPA, a koledze teraz zrobiłem zestawik stereo do kuchni zasilany właśnie nim i zasilacz 19V DC od lapka

Skomentuj

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa3110d2.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
        przy jak najmniejszych zniekształceniach. Może klasa D ?
        Akurat klasa D ma dosc duze znieksztalcenia. Mala moc, czyli maly tani wzmacniacz wiec na najmniejsze znieksztalcenia bym nie liczyl.

A podajac wymagana moc moze byc napisal na jakiej impedancji!? Akurat moc wyjsciowa ogranicza tu samo zasilanie tylko dobzre byloby wiedziec czy to musi byc mostek czy nie.

Skomentuj

Masz rację zapomniałem o istotnej sprawie... 4 ohm. Mam na myśli taki poziom zniekształceń, przy których przyjemnie słucha się muzyki z głośników za 150zł/mono :)

Skomentuj

Pewnie jestes poczatkujacym i patrzac w parametry widzisz jak pisza np 10W 4omy THD 1% i jestes przerazony ze wzmacniacz ma znieksztalccenia az 1%.

Wzmacniacze maja znieksztalcenia nie wieksze niz 0,1% dopiero przy duzej mocy one rosna i w punkcie kiedy wierzcholki sinusoidy sa obcinane maja one 1% i wtedy okresla sie moc maksylana. Mniejsza moc mniejsze znieksztalcenia, wieksze podkrecenie wzmaka to wieksza moc ale i drastycznie wieksze znieksztalcenia.

Podsumowujac kazda koncowka bedzie dobra. A zeby uzyskac 10W/4omach z 12V musi byc to koncowka w mostku.

Skomentuj

Zależy w jakich warunkach będziesz to używał. Czym to będziesz zasilał.
              Klasa D ma tą zaletę, że jest efektywna, świetnie nadaje się do przenośnego sprzętu zasilanego bateryjnie.
              Last edited by scythe1123; 10.07.2015, 17:21.

Skomentuj

I właśnie dlatego zapytałem o klasę D :) Polecicie jakąś aplikację tego tpa ? W tego typu wzmacniaczu jakość elementów też ma tak znaczny wpływ jak w kostkach LM? Orientacyjnie pytam :)

Dziękuje za szczegółowe wyjaśnienie Irku.

Skomentuj

Tak na prawdę to warto dać rezystory w miarę dokładne i kondensator wejściowy. Mówiąc dobry to znaczy jakąś wimę i nie musi to kosztować nie wiadomo ile, poniżej 1 zł.
                  Super elementy do kostek lm to audiovoodo.
                  Aplikację masz w nocie katalogowej.
                  Na wyjściu masz filtr tam też dobrze by było dać kondensatory dobrej jakości ale to nie muszą być mega drogie, byle nie najtańsze.

Skomentuj

Tda1554 i pokrewne dają wg noty katalogowej 2x22w przy 4 omach, jesli dobrze pamiętam. Sprawność rzędu 60% nie powala, wiec chyba lepiej faktycznie klasę D wybrać. Na alledrogo sa gotowe, polutowane wzmacniacze za okolo 30-40zl. Ew mozesz poszukać na stronach chińskich sklepow, wyjdzie jeszcze taniej, a to sam będzie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X