Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełączanie kolumn przekaźnikami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełączanie kolumn przekaźnikami

Witam,
    Mam trochę głupich pytań ale nie potrafię sobie znaleźć na nie odpowiedzi.
    Tzn. chciałbym zbudować sobie "urządzenie" które pozwoli mi przełączać pary kolumny, np. powiedzmy że mam 2 pary kolumn (A i B) i chciałbym przełączać między nimi zdalnie (atmega itd).
    Chciałbym użyć czegoś takiego:
    http://www.aliexpress.com/item/With-...019111598.html
    Z tego co widzę w takich gotowych modułach we wszystkich jest użyty takiego samego rodzaju przekaźnik i teraz pytanie czy jest on wystarczający do tego?
    I drugie pytanie czy nie będzie z tego powodu "jakichś" zakłóceń?

Może być ale... Przekaźniki są pojedyncze więc trzeba sterować parami przekaźników. Zależy też jakie prądy chcesz przełączać. Jeżeli duże to pewnie przydałby się układ RC na złączu. Ale tu już lepsi fachowcy muszą się wypowiedzieć.

Skomentuj

Wiem że trzeba parami :)
      Powiedzmy że chciałbym przełączać wzmacniacz który ma nie więcej niż 100W/8ohm na kanał, ma to służyć do sprawnego przełączania testowanych kolumn. Wydaje mi się, że prąd nie przekroczy połowy tego co mogą wytrzymać te przekaźniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
        Może być ale... Przekaźniki są pojedyncze więc trzeba sterować parami przekaźników. Zależy też jakie prądy chcesz przełączać. Jeżeli duże to pewnie przydałby się układ RC na złączu. Ale tu już lepsi fachowcy muszą się wypowiedzieć.
        A jaki to ogromny prąd mają przełączać? Przekaźniki ma na 10A, czyli na kolumnach 8R wzmacniacz musiałby wepchnąć 80V czyli to 800W na 4R będzie 40V oraz 400W.. Dla AC będzie jeszcze więcej tym bardziej dla muzyki..

A z zakłóceniami to różnie bywa, w razie czego posmarujesz przekaźniki pasta rozgrzewającą i będzie ok
        Last edited by SowaZ; 20.08.2015, 15:53.

Skomentuj

Czym ??

Skomentuj

Czy kolega SowaZ słyszał o układach gasikowych? Ja wątpię (wolałbym się mylić) że te przekaźniki tyle wytrzymują.

Skomentuj

a co będzie się działo z takim układem przy np 20kHz?

Skomentuj

Aż tylne szt ci potrzebne do Zestawu A i B? Wystarczą dwa przekaźniki... dobrze zaprojektowane PCB i przemyślane napisane oprogramowanie chociażby do ATTiny13. I masz to co chciałeś...
                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Akurat będę zamawial do czego innego taki zestaw stąd ten link.

Będzie atmega32 bo układ nie będzie robił tylko tego :)

Zamawiam i będę robił testy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                    a co będzie się działo z takim układem przy np 20kHz?
                    Jak już napisałem w poście 2 na ten temat powinni wypowiedzieć się fachowcy. Mamy kilku takich na forum.
                    Miałem kiedyś wzmacniacz JVC w którym ten układ był, ale w Denon'ie już go nie ma więc nie mam pewności.

Skomentuj

Nie można, będąc świadomym użytkownikiem, ściszyć, przełączyc i podgłośnić z powrotem, zamiast ten amperaż przełączyć? Jak się nieświadomy użytkownik dorwie, to od jednego strzału się te przekaźniki nie uszkodzą.

Skomentuj

Czaruję...
                      X