Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel Subwoofera Clatronic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panel Subwoofera Clatronic

Model: DVD 534 HC
    Na tranzystorach TIP 41C
    Z początku myślałem, że się spalił tylko bezpiecznik, więc wymieniłem, uruchomił, spalił bezpieczniki i odrazu tranzystory końcowe, po wymienia tranzystorów została wstawiona żarówka szeregowo z transformatorem. Sprawdziłem prawie wszystkie tranzystory C945 i A733(Każdy został wylotowany do pomiarów) Sprawiają wrażenie sprawnych - nie są przebite. Sprawdziłem również TL074CN, też raczej sprawny - nie przebity.
    Kondensatory wyglądają na sprawne, nic na płytce raczej nie wygląda na spalone, skończyły mi się pomysły.

Opłaca się dalej majstrować przy tym ?
    Jeśli nie - polecacie jakiś wzmacniacz pod transformator 2x24V(1x48V) ?
    Wiecznie narzekam:glare:
    -Pieniądze szczęścia nie dają
    -Kompromisy tym bardziej

Tu masz service manual http://elektrotanya.com/clatronic_dv.../download.html może Ci to coś pomoże

Skomentuj

Diody sprawdzałeś?

Skomentuj

Diody raczej sprawne, do których miałem wątpliwości to wylutowałem i sprawdziłem, wszystkie mają ok 630 ohm, tyko jedna ma ok 800 ohm, przebitych nie ma.
        Był moment kiedy żarówka co sekundę przygasała, ale pod odkręceniu radiatora dalej świeci cały czas i tranzystory końcowe się grzeją.
        -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zmierzyłeś spadki na rezystorach 0.22R, jaki prąd spoczynkowy wychodzi.

Skomentuj

W ten magiczny sposób... uwaga, bo nastał cud:
            Tranzystory końcowe się przebiły na amen.
            Dam sobie spokój z tym badziewiem i elementy wezmę na odzysk, kondensatory Jamicon - nie jest źle
            Polecacie jakieś wzmacniacze, kity do poskładania pod transformator 2x23V(1x47V) ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

dario67 - nie da się pomierzyć spadków napięć, jeśli żarówka świeci - napięcia na uzwojeniu wtedy wynoszą max 14V
            -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Zamieszczone przez Ven0n Zobacz posta
              dario67 - nie da się pomierzyć spadków napięć, jeśli żarówka świeci - napięcia na uzwojeniu wtedy wynoszą max 14V
              Jasna sprawa, ciężko jest naprawiać coś na odległość, to składaj coś nowego, większy pożytek będziesz miał :)

Skomentuj

Może głupie pytanie, ale od spodu ci się jakiś paproch nie dostał i zwarcia nie robi? Same z siebie trany końcowe nie powinny się uszkadzać, jak nie masz żadnego obciążenia na wyjściu.

Skomentuj

Zanim włączyłem wzmacniacz, to z 4 razy sprawdzałem miedzy nóżkami tranzystorowymi czy nie ma zwarcia ;D Ale dobre pytanie nawet.
                  -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Może jakiś LM3875, LM3886, albo coś małego w klasie D.

Porządna tranzystorowa to za dużo roboty do takiego czegoś (no chyba że chcesz potrenować).

Skomentuj

Musiałbym się jeszcze dowiedzieć co potrafi ten no-nameowy tranformatorek, bo napięcia to nie wszystko.
                      Mogę też poszukać jakiegoś gotowca.
                      -Kompromisy tym bardziej

Skomentuj

Czaruję...
                      X