Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czyszczenie p³ytek po lutowaniu w wanience ultrad¼wiêkowej.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

Czyszczenie p³ytek po lutowaniu w wanience ultrad¼wiêkowej.

Witam. Posiadam wanienkê ultrad¼wiêkow± i mam pytanie, czy kto¶ bawi³ siê w czyszczenie p³ytek po lutowaniu (kalafonia itp.) poprzez wanienkê z IPA? Nie zaszkodzi elementom? Rêczne czyszczenie trochê trwa, wiêkszej ilo¶ci p³ytek :)

Pozdrawiam
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Witaj!
    Ta metoda to profesjonalne czy¶cienie plytek pcb.
    U mnie w pracy w myjce ultradzwiêkowej regularnie s± czyszczone plytki po lutowaniu.
    S± czê¶ci elektroniczne, których nie powinno siê myæ w myjce np. przyciski typu reset, g³o¶niczki, buzzery, wy¶wietlacze LCD itp.

Skomentuj

Witam. Jestem po pierwszych testach. Pozytywnie.

1 plytka ips cfp - kalafonia na plytce, nic nie drapalem,sesja 3min i plytka czysciutka.

2 - plytka wieksza, lutowana smd i tht. Smd topinikiem do bga takim lepszym rowniez po 3min sesji czysciutka.

Myjke mam AEG za 100zl z allegro do tego plyn IPA. Jedyny minus myjki taki,ze jest mala i wiêksze plytki nie wejda:(
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Kawitacja dzia³a :)
        Przypadkiem nie zmieniaj wieko¶ci wanienki, zmienisz rozk³ad wiatrów akustycznych oraz fal stoj±cych.

Skomentuj

To jak ju¿ jeste¶my w temacie czyszczeñ p³ytek to ja mam inne pytanie. Czym czy¶cicie PCB po kiepskim termotransferze?

Bo zabawa z g±bk± do garów mi siê trochê przejad³a. Toner nie schodzi ³atwo. S³ysza³em ¿e zmywaczem do paznokci...,ale z moim te¿ jako¶ nie jest to proste.
          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Acetonem albo nitro. Schodzi idealnie.

Skomentuj

Zmywaczem do paznokci nie, bo czêsto jeszcze bardziej rozmazuje toner i potem PCB wygl±da niezbyt fajnie.
              Nitro radzi sobie ca³kiem ok.

¯eby tylko nikomu nie przysz³o po tym myæ nitrem czy innym rozpuchem do farb PCB z elementami, bo niszczy niektóre tworzywa (do¶wiadczy³em, nie polecam).
              Last edited by ampli; 02.10.2015, 14:11.

Skomentuj

Acetonem, tylko musisz uwa¿aæ, ¿eby przy zmywaniu nie "przesyciæ" ¶ciereczki z acetonem tonerem, bo wtedy mo¿e siê rozmazaæ na pcb i ju¿ tego raczej ³atwo nie wyczy¶cisz

Skomentuj

Czarujê...
                X