Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MDS 415 - problem ze sterowaniem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MDS 415 - problem ze sterowaniem.

Cześć, dziś wpadł mi w rączki deck MDS 415 z uciętym kablem do sieci. Po uzupełnieniu tego braku zauważyłem samoczynne włączanie Auto-Stopu po ok 3 sekundach odtwarzania/przewijania w dwie strony, przytrzymując dany przycisk dioda LED sygnalizująca jego wciśnięcie gaśnie, natomiast odtwarzanie itp. idzie dalej, czasem jest tak że magnetofon protestuje i nie przewinie kasety. Sam magnetofon odtwarza, tylko przestał reagować na sygnał podawany na wejście zapisu. Gdzie szukać przyczyny? Dodam, że sprzęt nie był nigdy grzebany. Załączam schemat ideowy.

P.S Kiedy magnetofon jest włączony, to silnik cały czas pracuje, czy to normalne?

Miałem kiedyś taki. Autostop jest na kontaktronie i bez kasety albo bez paska napędzającego licznik będzie się wyłączał. Silnik od przesuwu taśmy działa cały czas. Nie nagrywa więc do sprawdzenia przełącznik zapis-odczyt przełączany elektromagnesem na płycie. Bardzo kiepskie w tym modelu przełączniki membranowe do sterowania mechanizmem. Ale całościowo chyba najlepszy polski deck. Miło go wspominam.

Skomentuj

okej, sprawa zapisu zostala rozwiazana, teraz pozostaje naprawa mechanizmu auto stopu
      czyli teraz sprawdzic kontaktron a takze pasek napedzajacy licznik?

Skomentuj

Tak, bo z tego pamiętam, to pasek od licznika napędza okrągły magnes zwierający cyklicznie styki kontaktronu. Odkręć dwie śrubki i zdejmij osłonę mechanizmu we wnęce kasety i powinien być widoczny.

Skomentuj

Tak też się stało, pasek urwany, co teraz zrobić? Da się tak pasek dostać/dorobić?

Skomentuj

spróbuj dobrać pasek w elektronicznym albo pokombinuj z cienkimi oringami.

Skomentuj

A gumka recepturka nie da rady zastąpić takiego paska?

Skomentuj

Pewnie spotkałeś już z czymś takim jak prezerwatywa. Jeśli tak, to wiesz który jej fragment można zastosować . Może wystarczy. Nie może być zbyt napięty. Mówię poważnie, kiedyś perfekcyjnie zdała egzamin w jakimś mechaniźmie. Nie wiem jak tu.

Skomentuj

Okej już naprawione, teraz mam pytanie - bo nagrałem sobie parę nutek Cypress Hill i zauważyłem spadek jakości w nagraniu (szczególnie przy wysokich częstotliwościach, co psuje wrażenia, bo w hiphopie prym wiedzie hi-hat ), w związku z czym mam pytanie: jak poprawić jakość nagrań?

Skomentuj

Wymienić lub rozmagnesować głowicę i tor przesuwu. Co prawda rozwalisz kalibrację ale możesz też zmniejszyć prąd podkładu.

Skomentuj

A wyczyszczenie głowicy izopropanolem nie załatwi sprawy?

Skomentuj

a nie lepiej sprzęt zabalsamować dla nie wiernych ( kasety) była kiedyś jakość

Skomentuj

Zrób to koniecznie, a czy załatwi to się okaże. Jeśli jest tylko brudna to pewnie tak. Jaka głowica tam jest? Trzeba by poszukać Alps-a stożkowego. Tylko kwestia na ile to będzie oryginał.

Skomentuj

gumka recepturka zadziałała, a przeczyszczenie głowicy podniosło jakość dźwięku (jak również strasznie zabrudzonego "napinacza" taśmy który zapewne brudził taśmę i pogarszał jakość dźwięku)

Skomentuj

mam jeszcze pytanie - da sie jakos stuningowac tego kaseciaka zeby jakosc dzwieku zwiekszyc? chodzi mi o modyfikacje ze strony elektronicznej np. jak wymiana tranzystorow na niskoszumowe itp.

Skomentuj

Tam jest mało miejsca w środku i nie poszalejesz. Możesz wymienić rezystory na metalizowane we wzmacniaczu odczytu. Tak było w "szufladzie", raptem chyba dwie sztuki na kanał. Ja, gdy aktywnie bawiłem się w elektronikę w swoim M9010 miałem dorobiony HXPro i dBx. Mimo, że pewnie wiele w tym autosugestii powiem, że żaden magnetofon jaki słyszałem w tamtych czasach mu nie podskoczył. Rok temu oddałem go znajomemu razem z Radmorami 5412+5422+5471...

Skomentuj

A czy wymiana na metalizowane jest warta świeczki? Przynosi to jakieś zauważalne, a raczej słyszalne różnice?

Skomentuj

A co innego miałeś na myśli pisząc o tuningowaniu? Zostawiasz go sobie? To kup porządną głowicę chociaż.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                      Tam jest mało miejsca w środku i nie poszalejesz. Możesz wymienić rezystory na metalizowane we wzmacniaczu odczytu. Tak było w "szufladzie", raptem chyba dwie sztuki na kanał. Ja, gdy aktywnie bawiłem się w elektronikę w swoim M9010 miałem dorobiony HXPro i dBx. Mimo, że pewnie wiele w tym autosugestii powiem, że żaden magnetofon jaki słyszałem w tamtych czasach mu nie podskoczył. Rok temu oddałem go znajomemu razem z Radmorami 5412+5422+5471...
                                      seria m90, m80, m70 ze słynnym mechanizmem K520. Przykro mi to mówić, ale ten mechanizm zastosowany w tych deck-ach to całkowita porażka. Każdorazowe włożenie kasety, to zupełnie inne prowadzenie taśmy względem głowic. Brak jakiejkolwiek powtarzalności. Po niedługim czasie użytkowania nierównomierność przesuwu taśmy poniżej dopuszczalnych norm. Nie pomagało czyszczenie, regulacje naciągów pomagało tylko na chwilę. I nie mówię tu o wyeksploatowanych magnetofonach, ale o zupełnie nowych, których przeszło przez moje ręce sporo i które pracowały poprawnie max pół roku. Po przesiadce na diorowski MDS (szuflada) ogromny skok jakościowy jeśli chodzi o mechanikę. Tutaj jakoś to działało w miarę precyzyjnie, choć były inne mankamenty. Po ponownej przesiadce tym razem na Technics-a w zasadzie zupełnie zapomniałem o jakichkolwiek problemach. Deck robił to co do niego należy, działał pewnie i stabilnie. Wielu ludzi czuje sentyment do starego polskiego sprzętu, ale według mnie, nie był to dobry sprzęt.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez RAZOR026 Zobacz posta
                                      A czy wymiana na metalizowane jest warta świeczki? Przynosi to jakieś zauważalne, a raczej słyszalne różnice?
                                      Według mnie, nie usłyszysz różnicy, ale być może poczujesz się lepiej...
                                      Last edited by DiscoLED; 21.10.2015, 11:38.

Skomentuj

Czaruję...