Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przełącznik dwóch zestawów głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przełącznik dwóch zestawów głośników

Witam,

Ostatnio zakupiłem sobie pierwsze aktywne monitory studyjne, jednakże chciałbym także mieć możliwość szybkiego odsłuchu na dotychczas używanych głośnikach Hi-Fi (satelitki Creative z subwooferem 2.1). Wpadłem więc na pomysł zbudowania prostego przełącznika pomiędzy obydwoma zestawami głośników + słuchawkami, który wg mojej koncepcji składałby się z:

- 2 x jack 6.4 gniazdo wejściowe
    - 2 x jack 6.4 gniazdo wyjściowe (monitory)
    - 1 x jack 3.5 gniazdo wyjściowe (wspólny wtyk stereo dla zestawu 2.1)
    - 1 x jack 3.5 gniazdo wyjściowe (słuchawki)
    - przełącznik trójpozycyjny 9-pin
    - obudowa

Niemniej jednak zastanawia mnie fakt czy taka banalna konstrukcja zda egzamin. Nie chciałbym uszkodzić sobie żadnego z zestawów, więc czy możecie mi doradzić czy potrzeba jeszcze jakichś dodatkowych elementów (rezystory itd.) aby zabezpieczyć odpowiednio przełączanie?

I co jeśli chodzi o impedancję głośników, czy musi być ona specjalnie dobierana? Chciałbym podkreślić, że sygnał będzie szedł bezpośrednio z interfejsu audio (Steinberg UR22) nie zaś z jakiegoś wzmacniacza. Impedancja interfejsu wg specyfikacji to 150 ohm.

W sprzedaży są gotowe przełączniki tego typu, jednak wszystkie są oparte na zaciskach do kabli audio nie zaś np. na jackach.

Dziękuję z góry za pomoc :)

Pozdrawiam
    Marcin
Czaruję...
X