Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oscyloskop cyfrowy do 1400zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oscyloskop cyfrowy do 1400zl

Witam, czas odesłać analogowego Hamega 512 na emeryturę ze względu na to iż zajmuje mi sporo miejsca, szukam wiec cyfrówki do ok 1600zl

Oscyloskop będzie używany tylko i wyłącznie do serwisowania sprzętu audio wyłączając z tego zasilacze impulsowe

Zależy mi przede wszystkim na komforcie pracy a wiec 7 cai ekran, z dobra rozdzielczością, na ogólnej szybkości rysowania przebiegów (największe znaczenie ma tu chyba częstotliwość próbkowania) oraz na ich wyglądzie aby nie były poszarpane, stad duży ekran z dobra rozdzielczością

pod uwagę biorę

pierwszy to OWON SDS5032E 500Ms/s i 10k pamięci, ekran 8 cali
    drugi to HANTEK DSO5102P 1Gs/s 40k pamięci, ekran 7 cali

ewentualnie dołożyć do Owona SDS8102 2Gs/s 10m pamięci, ekran 8 cali

Zależy mi na tym aby oscyloskop reagował szybko na zmiany sygnału i nie wyglądało to jak gra w Sneaka na Nokii, jeśli osiągnę to przy próbkowaniu 500Ms/s i 10k pamięci to kupie tańszego, jeśli osiągnę to dopiero na droższym Owonie to dopłacę, ale potrzebuje konkretnej opinii
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

A Rigol DS1054Z?

Skomentuj

Za 1400zł scythe? :)

Skomentuj

bez vatu :) poza tym Owona SDS8102 2Gs/s 10m kosztuje 2kzl netto

w Rigolu jest 12m pamieci i 4 kanały

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          poza tym Owona SDS8102 2Gs/s 10m kosztuje 2kzl netto
          http://allegro.pl/oscyloskop-sds8102...793034751.html (Oscyloskop SDS8102 100MHz 2GSa 8 cali nowy)

Skomentuj

O rzeczywiście, ja znalazłem w sklepie za cenę którą wcześniej podałem.

Poczytaj sobie o Rigolu DS1054Z bo za te pieniądze masz 4 kanały, fakt, że próbkowanie spada ale lepiej mieć 4 kanały lekko uboższe niż mieć 2.
            Oscyloskop zamienia się w 100MHz po wpisaniu kodu i ma wbudowane dekodowanie spi i2c i uart itp.
            No i po upgrade ma 24m pamięci.
            Sam planuję go kupić.
            https://www.youtube.com/watch?v=ETCOhzU1O5A

Skomentuj

Ale i cena wyzsza, zdaje sobie sprawe ze na cyfrowce nie obejrze tak plynnie przebiegow szybkozmiennych jak na analogu, 4 kanalow napewno nie wykorzystam, w zasadzie moze byc najtanszy ale rozsadny, potrzebuje tylko informacje ktore parametry w najwiekszym stopniu odpowiadaja za plynnosc wyswietlania przebiegow

Skomentuj

Ja posiadam Rigol DS2072A podniesiony do DS2302A - 300 MHz i 2 GSa/s wystarcza do wszystkiego :) Samo dekodowanie protokołów jest naprawdę przydatne, tym bardziej jak ktoś robi przy protokołach SPI, I2C, RS232 lub CAN.

Moim zdaniem warto dołożyć do Rigol DS1054Z, który kolega wcześniej zaoferował, ponieważ są to jednak w miarę porządne oscyloskopy. Przynajmniej za taką cenę.
                Last edited by .3lite; 16.11.2015, 20:17.

Skomentuj

Wlasnie wszedzie kady poleca tego Rigola :)

Skomentuj

Bumpalump zastanów sie czy potrzebuejsz 4 kanały. Do audio dwa są wystarczajace.

Skomentuj

Wlasnie nie potrzebuje, zalezy mi na tym aby przebiegi byly dokladnie rysowane (najbardziej wygladzone) oraz na szybkosci rysowania przebiegow

Skomentuj

oscyloskopy mają funkcję uśredniania (Average)
                        Szybkość rysowania przebiegów, hmmm takie tematy poruszano pomiędzy lampowymi, kineskopowymi wyswietlaczami a ciekłokrystalicznymi, zarzucając tym drugim, że są wolniejsze.
                        Myśle, że jak wiesz co chcesz zmierzyć to to zmierzysz. Jak ja szukam pików to używam funkcji detekcji pików (TDS320), jak chce prosty przebieg to zwykłe samplowanie, jak chce pozbyć się szumów to uśredniam, jak chce zobaczyć szumy to walę obwiednię i tak dalej.
                        Jak mój stary tektronix mma te funkcje to nowe cyfrówki tym bardziej. Trzeba tylko wiedzieć, jakie funkcje do czego służą, jak je używać i jak się nazywają :)
                        Last edited by El_liero; 18.11.2015, 21:56.

Skomentuj

Masz racje ale jednak między samplowaniem 1Gs a 250Ms roznica bedzie, oraz tym ile oscyloskop ma wvs/s

Skomentuj

Czaruję...
                          X