Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy na 100V lub 60V

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy na 100V lub 60V

Poszukuje układu takiego jak w tytule. Zamierzam zrobić wzmacniacz tak 2x200/300W przy 8ohm. Mam zasilacze +-100V i +-60V (po odfiltrowaniu). Mocy mają wystarczająco bo 2x100V pochodzi z omnitronic'a p1500, a 2x60V to przetwornica impulsowa 700W. Wolałbym wykorzystać ten pierwszy, bo cała pozostała elektronika z tego chińczyka działa. Problem w tym że nie mogę znaleźć układu na tak duże napięcie. Czy ktoś orientuje się w tym temacie i może coś doradzić?

Wiem że w przypadku 60V jest już większe pole do popisu. Rozważam I-Ampa lub jakiegoś holtona, ale to w ostateczności jak na 100V nie będzie nic ciekawego. Płytki jestem w stanie wytrawić sam, kwestia tylko dostępności elementów.

Wzmacniaczy na takie napięcie generalnie się nie robi, ponieważ nie ma to sensu.

Weź sobie tego I-Ampa, zrób z niego mostek i już w teorii wyciągniesz 4x więcej mocy niż w normalnej pracy.

Skomentuj

iamp OPS4 masz na większe napięcie projektowany, tam powinieneś na luzie te 60V wykorzystać

Skomentuj

BG7 z tego co pamiętam potrzebuje tylko zmiany kondensatorów na wyższe napięcie, napisz do borysa to Ci pomoże jak znajdzie czas

Skomentuj

I-amp podoba mi się, już od dłuższego czasu się nad nim zastanawiam. Jak wypada na tle bg7? Bo chyba koszty porównywalne. Fajnie jakby była możliwość mostkowania, by mógłbym w razie konieczności napędzić suba 400W 8ohm

Skomentuj

Borys kiedyś dobrał elementy do BG7 na +/- 90V, było to opisane w wątku o BG7.

Skomentuj

Czaruję...