Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tuner H/K TU911 bardzo ciche wyjscie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tuner H/K TU911 bardzo ciche wyjscie

Witam
    Zakupiłem w dobrej cenie jako sprawny tytułowy tuner,ale mam z nim problem. Nie jest w stanie wysterowac wzmacniacza (I-Amp z preampem Taz'a). Przy 0.0dB dopiero można coś posłuchać, jednak dalej jest bardzo cicho. Reszta funkcji działa bez zarzutu, no może dźwięk jest lekko znieksztalcony. Macie jakieś pomysły co może być? Antena chyba nie ma aż takiego wpływu na to? Testowalem na kawałku drutu (stacje lapie w stereo 2/3 poziom sygnału) Czy nie ma co się zagłębiać i odesłać sprzedajacemu?

Nikt nic nie podpowie? Sądzę że te 3 tranzystorki odpowiadają za wzmocnienie sygnału wyjściowego(Czy się mylę)? Napięcia na scalakach i punktach pomiarowych sprawdziłem z schematem i wydają się być ok. Niżej fotka wnętrza, podejrzanych tranzystorków i fragment schematu obrazujący wyjście. Może ktoś bardziej doświadczony coś doradzi, gdzie szukać usterki przy takich objawach?

Skomentuj

Te tranzystorki to układ MUTE. Możesz sprawdzić Ube na Q301 i Q302 czy czasem nie są załączone te tranzystory. Sprawdź również czy nie są czasem przebite i nie robią Ci zwarcia.
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Ja bym nic nie zwierał, istnieje ryzyko odparowania Q4, lepsze byłoby jego odlutowanie, jeśli będzie tak samo, to wylutować Q301, Q302 i znów słuchać.

Skomentuj

Napięcia Vbe Q301 i Q302 to 780mV. Czyli z noty katalogowej 2SC2878 wychodzi że są załączone, nota podaje Vbe 0.61V. Teraz pytanie dlaczego tunerek się mutuje, czyżby uwalony sterujący nimi Q4?
          Znalazłem jeszcze w manualu taki zapis . Na pinie 28 IC702 z podłączoną anteną mam 0V, a w razie MUTE ma być 0.6V także jest ok. Zostają tylko Q4, Q301 i Q302 wylutuję i zobaczymy.
          Last edited by Woder; 02.03.2016, 21:16.

Skomentuj

Po wylutowaniu Q301 i Q302 tuner ożył. Mając tylko bc546/556 wlutowalem za 2SC2878/2SA1115 porownalem noty wydawało się ok, ale trzeszczy. Bez gra ok. Co by tam można wstawić dostępne dzisiaj na półkach sklepowych?
            Last edited by Woder; 03.03.2016, 17:34.

Skomentuj

Masz napisane co i jak. Jeśli Q301 i Q302 są sprawne to sprawdź Q351 oraz Q4. Może któryś z nich padł. Poszukaj również zimnych lutów.
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za pomoc, zostawię bez funkcji mute, ważne że gra.

Skomentuj

Czaruję...
                X