Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CD Cambridge Audio Azur540, wymiana DAC WM 8740 na WM8742

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CD Cambridge Audio Azur540, wymiana DAC WM 8740 na WM8742

Witam wszyskich serdecznie.

Mam problem, wymieniłem daka WM8740 na WM8742 celem poprawy (zmiany) brzmienia. Po zamianie faktycznie pojawił się ciekawszy bas, zszedł niżej, jest bardziej wyrazisty i dzwięk jakby nabrał klarowności.
    Problem powstał w układzie zasilana DACA, mianowicie stabilizatory +5V (zaznaczone na czerwono) zaczęły potwornie się grzać, Wymieniłem na 3A. LM323 jednak i one są potwornie gorące. Według specyfikacji pobur prądu skoczył z ok. 13-19mA do 45-55mA. Nie mogę znależć przyczyny.
    Proszę o jakieś podpowiedzi.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki
    Last edited by ndyka; 09.04.2016, 19:40.

Odpowiedź masz w swoim poście. 3 krotnie zwiększyłeś zużycie prądu zatem i straty mocy zwiększyły się trzy krotnie. LM323 jest w obudowie TO3P. Jeśli nie masz radiatora to rezystancja termiczna wynosi 36 stopni C/W co daje maksymalnie ok 3 W mocy traconej w temperaturze pokojowej. Niemal 2x tyle co dla TO220 ale to nadal niewiele i stabilizator będzie gorący i różnica temp LM7805 vs LM323 będzie niewielka.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, na wejsciu do stabilizatorów jest ok 21V, czy tak duż spadek napięcia też nie powoduje podniesienia temperatury

- - - - - aktualizacja - - - - -

LM323 jest w obudowie TO-220

Skomentuj

Moc tracona to w (Uwe-Uwy)*(Iwy+Iq). Większe napięcie na wejściu -> więcej mocy traconej. Nie wiedziałem, że ten stabilizator występuje w obudowie TO-220. Zatem zmiana LM7805 na LM323 nic nie poprawi pod względem termicznym. Obydwie te kostki mają thermal shutdown. Jeśli się przegrzeją to powinny się wyłączyć. Dla spokoju możesz zmierzyć temperaturę na tych stabilizatorach albo, jeśli posiadasz schemat tego CD, przeliczyć ile potrzebujesz prądu i jakie wiążą się z tym straty mocy a docelowo o ile wzrośnie temperatura stabilizatora.
        Grado SR125i

Skomentuj

Dałem radiatory, jest lepiej , ale i tak gorąco na styku, chyba przetnę ścieżkę i obniżę napięcie.

A swoją drogą dziękuję Ci za zainteresowanie.
          Last edited by ndyka; 09.04.2016, 20:53.

Skomentuj

Masz schemat, w czym problem żeby sprawdzić to o czym pisałem? Wystarczy prześledzić czy do VD1 i VD4 podpięte jest coś więcej niż DAC.
            Grado SR125i

Skomentuj

Mam serwisówkę,sprawdziłem zasilają tylko DACa.

Skomentuj

Wracaj do ori LM7805. LM323 ma maksymalne napięcie wejściowe 20V. A podwyższoną temperaturą się nie przejmuj.
                Grado SR125i

Skomentuj

Trochę jest problem bo oryginały są nisko osadzone i nie mam jak dać radiatorów, poza tym chcę dać większe kondensatory i już jest z tym problem. Stabilizatory osiągaja temp. 66-68 stopniC.
                  Rozwiązaniem byłby chyba osobny zasilacz.

Załączam serwisówkę do AZUR 540-640v1 może się komuś przyda.
                  Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                  X