Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Różnice w brzmieniu i jego jakości w kościach TDA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No jeszcze jest pare innych kości ST 73xx-ale co ciekawe wiekszość z nich niechętnie jest stosowana w radiach clariona i alpine.A rozdzielenie masy sygnału i zasilana może pomóc!

Skomentuj

kolego micas7 chyba nie do konca sam rozumiesz co piszesz o szumach znieksztalceniach TIM i separacji???
      We wzmacniacz ostatnio modne jest unikanie glebokich sprzezen zwrotnych. A o glebokosci sprzezenia decyduje roznica miedzy wzmocnieniem ze spzrezeniam i z otwarta petla. I nie ma to nic wspolnego z wartoscia wzmocnienia ktora ustala obwod sprzezenia zwrotnego. To chyba ty powinienes troszke poczytac ale prawdziwej literatuty a nie subiektywnych opini z internetu. Przydala by ci sie tez mala praktywa w konstuowaniu i produkcji wzmacniaczy.

I czepiasz sie wzmacniacza w clasie H piszac ze ma tym mniejsza moc im nizsze czestotliwosci przenosi. Dokladnie tak samo jest w kazdym wzmacniaczu.

Skomentuj

kolego irek-dokładnie wiem o czym piszę-nie wiem czemu i po co odkrecasz kota ogonem.Jeśli napisze że białe jest białe to zanegujesz i napiszesz że nie prawda bo jest czarne?Człowiek podobno całe życie się uczy-polecam sprawdzić.

Skomentuj

No wlasnie micas7 mozesz sie jeszcze wiele nauczyc tylko dlaczego nie chcesz?

Skomentuj

Kolego irek czy w którejkolwiek swojej odpowiedzi w tym poście odpowiedziałeś na zawarte w temacie pytanie?Nie potrafisz,nie chcesz-nie odpowiadaj...ja jeśli o czymś nie wiem to próbuje sie dowiedzieć.Nie jesteś wyrocznią-przykro mi.

Skomentuj

qrcze człowieku.... co ci mamy powiedzieć jak mówimy to mówisz że to nie prawda jak nie masz wystarczającej wiedzy to przyjmij to na wiare.... co do wiedzy irka to bym raczej nie negował tego co on mówi - jak będziesz konstruował wzmacniacze dla powaznej firmy to wtedy zaczne myśleć czy słuchać ciebie czy irka. nie mam takiej wiedzy i przede wszystkim tyle praktyki co ona ale mimo to widze że mylisz pojęcia i nie znasz podstaw teoretycznych i roznic między klasami. pewnie gdybym wiedział jeszcze więcej twoje wypowiedzi zamiast nielogicznych wydały by mi się śmieszne i dla tego pewnie irek nnie odpowiada konkretnie

Skomentuj

Ale to nie było do wszystkich tylko do jednej osoby.A konstruowanie wzmacniaczy dla poważnej firmy...no super-naprawdę.
                Tak czy siak-dzięki za odpowiedzi wszystkim,potwierdziły one moje spostrzeżenia że najgorzej wypada seria 155x.

Skomentuj

słuchaj nie mozna generalizować
                  staje w obronie 1562q bo to naprade dobra kostka która ładnie gra.
                  fakt te małe gówienka grają kiepsko ale to nie wina sprzęzeń zwrotnych czy tego że "na scalaku nieda się nic dobrego zrobić" tylko te kości to stare konstrukcje które po pierwsze są super tanie po 2 lata swojej świetności mają za sobą.

Skomentuj

A swoją drogą to ciekawe czemu nie wsadza się tych 1562 do radyjek...wtedy można by napisać że ma 4x100W...ale by ludzie lecieli...hehehe.No ale skoro tak wszyscy je chwala-to chyba muszę sie przekonać na własnych uszach czy poza większą mocą mają coś do zaoferowania-bo wcale nie o "mają wieksza moc i o to chodzi" mi chodziło..

Skomentuj

Jak Ci nie zalezy na mocy to nie kupuj TDA1562Q. To jedyny na swiecie! Wzmacniacz ktory potrafi tak duza moc wycisnac z tak malego napiecia.
                      Juz dawno stosowali by je w radiach samochodowych ale chyba by sie nie zmiescily. Bo to jeden kanal w jednym scalaku a do tego duzo wielkich kondensatorow.
                      Co do jakosci to w zasadzie cud ze to dziala. Gdy wzmak wchodzi w clase H dolna polowka napiecia jest obcinana. A uklady kontroli sprzezenia zwrotnego dbaja o to zeby po zlozeniu napiecia z dwoch polowek wygladalo ono jak oryginal.
                      Wzmacniacz moze rozczarowac jak sie nie umie go zaaplikowac. Kiedys caly dzien walczylem z prowadzeniem masy. Uklad TDA1562Q pobiera duzo pradu podczas ladowania kondensatorow. Powstaja wtedy zaklucenia ktore wplywaja na dzwiek w postaci brzeczenia. Najbardziej je slychac na sinusoidzie 30-50Hz gdy scalak wchdzi w clase H. Widac je tez na oscyloskopie w postaci malego ząbka na sinusoidzie.

Skomentuj

Dzięki za informacje-bardzo dobitnie mnie od tego układu odciągnęła...

Skomentuj

Czaruję...
                        X