Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawa zwrotnicy Rubicon RP 16 MKII

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawa zwrotnicy Rubicon RP 16 MKII

Witam
    W tych Rubiconach siedzi sobie zwrotnica jak na zdjęciu. Jak widać "konstrukcja jest prosta" - czy Waszym zdaniem warto próbować podmiany niektórych elementów (np.kondensator elektrolityczny 10uF) na element bardziej markowy czy też brać pod uwagę wymianę całych zwrotnic?
    Z góry dziękuję za wskazówki.

Bez pomiarów nic konkretnego nie zrobisz. Możesz jedynie wymienić kondensatory bo cewka widzę powietrzna i dobry ceramiczny rezystor.
    Na wysokotonowy też jest jakiś mkt/mkp, a jedynie na basie jest elektrolit.
    Jeśli oczekujesz poprawy brzmienia to w tym przypadku nie spodziewaj się za wiele.

Skomentuj

Co chcesz tym uzyskać? Jeśli chodzi o zmianę podziału to nie ma najmniejszego sensu. Jak chcesz lepszą jakość to też sobie daruj, na głośniku wt jest kondensator foliowy (raczej dobra jakość) na basie elektrolit (tutaj nie jest wymagana jakakolwiek jakość kondensatora, bo wszystko co przez niego płynie, leci do masy. Możesz sprawdzić tylko czy jest bipolarny, jest to wymagane)

Reszta (cewka, rez) nie ma większego wpływu na granie
      Last edited by SowaZ; 19.09.2016, 13:55.

Skomentuj

Na wstępie dziękuję Wam za konkretne informacje.
        Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
        Co chcesz tym uzyskać?
        Tak naprawdę mam wrażenie, że dźwięk jest jakby za zasłoną, brakuje mi szczegółowej średnicy. Niskie "ratuje mi" subwoofer, góra jest do zaakceptowania. Stąd wzięło mnie za poszukiwanie ewentualnych możliwości poprawy tego stanu rzeczy.
        Producent napisał "RP-16 jest konstrukcją 2,5-drożną, typu bas-refleks, z miękką kopułką wysokotonową (25 mm) i dwoma głośnikami niskośredni-otonowymi o średnicy 155 mm, z koszem z wytłaczanej blachy. Głośniki pracują w symetrycznym układzie d'Appollito."
        Czy taka informacja coś wnosi do tematu ?

Skomentuj

Pozostaje zrobić pomiary, by zadecydować czy jest sens robienia zwrotnicy od nowa, bo jak łatwo się domyślić wymiana elementów na takie o tych samych wartościach nic nie wniesie.

Skomentuj

Nie możliwe że to jest 2.5 drożna kolumna patrząc po zwrotnicy.
            Jeśli słabo to gra to może czas na nowe kolumny.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba że jeden midwoofer leci pełnym pasmem a drugi jest gdzieś nisko ucięty.

Skomentuj

Czaruję...
            X