Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sony sdr-db78 qs

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sony sdr-db78 qs

Witam
    Pojawił mi się jeden problem prawy kanał zaczoł mi charczeć. Nadmiernie że nie znam się na elektronice na tyle aby coś samemu majstrować. Da się coś z tym zrobić bez ingerencji lutownicą ?

Pozdrawiam

Zdjąć pokrywę, postukać w przekaźniki załączające kolumny. Więcej odpowiedzialnych mechanicznych rzeczy tam nie ma więc to wsjo.

Skomentuj

Puk, puk nie pomogło 😥

Skomentuj

Witam szanownego Kolegę.Kilka lat temu też walczyłem z podobnym Amplitunerem sonym,w którym stopień mocy jest sterowany Układem scalonym Upc 2581V pracuje on jako driver sterujący tranzystorami mocy Q452//Q453.

Odrazu proponuje wymianę :

-Układ scalony Upc 2581V (radzę poszukać używany z wylutu nie znalazłem nigdzie Oryginału który działał,W serwisie Sony wołali 260zł za sztukę niby Oryginalny,Wszystkie zakupione na allegro i sklepach internetowych 3 lata temu nie działały a wahały się w cenach 18-80zł.Mi się udało zakupić oryginał z wylutu za 60zł który po wlutowaniu ruszył od reki.)
        -Kondensator C404 22uf/50V proponuje go obejrzeć na 100% jest spuchnięty wypchnięta góra lub dół.
        -Kondensator C409 220uf/10v proponuje go obejrzeć na 100% jest spuchnięty wypchnięta góra lub dół.
        -R462 100R oraz R463 100R jeden z nich zawszę się przepala o dziwo jest to nie widoczne gołym okiem,po prostu ma przerwę.

Wykonać pomiar multimetrem względem Masy (Gnd) na Tranzystorze Q491 2sc4495:
        -Emiter -1,1V
        -Baza -0.6V
        -Colector +1,1V

Tak samo wykonać pomiar na Układzie Upc 2581V:

1.+3,2V
        2.+1,1V
        3.-1,1V
        4.-48,3V
        5.+0,1V
        6.+0,1V
        7.0V
        8.0,1V
        9.0,1V
        10.-48,3V
        11.-1,1V
        12.+1,1V
        12.+51V
        14.+51V
        15.-50V

Ten układ steruje 2-Kanałami Prawym i Lewym Stereo Front.
        W amplitunerze są aż trzy takie układy scalone dla (kanału Center,Front,Surrand)
        Układ od stereo znajduję się po środku wzmacniacza przy samym radiatorze.

Do sprawdzenia też są Rezystory R482 4,7K,R483 1K,R484 10K Znajdują one się na Górnej czesci radiatora na takiej wąskiej płytce,w okolicy trzeciego tranzystora od Lewej strony.

Do sprawdzenia a najlepiej do przelutowania masz wszystkie elementy wokół tego nie działającego kanału,tak samo na płytce z Tranzystorem Biasu Q491,na pewno znajdziesz kilka zimnych lutów. Układ scalony Upc2581V jest oznaczony jako IC403 nagrzewa się on dość mocno często powyżej 100-stopni Celejsjusza i to na nim najczęściej dochodzi do zimnych lutów.

Jeżeli wszystko wykonasz starannie to masz 100% że amplituner zadziała i zagra czysto ten kanał uszkodzony.

Przekaźnik który pukałeś znajduje się po lewej stronie na płytce przy gnieździe Głośników ten przekaznik jest nie widoczny,ponieważ pcb jest obrócona o 180-stopni ścieżkami do góry.Aby go wyeliminować wystarczy podłączyć przewód od głośnika + do złącza któe wchodzi własnie na tą płytkę jest tam opisane Prawy,Gnd,Gnd,Lewy.

Jeżeli inne kanały grają to raczej na 100% tranzystory mocy są sprawne i nie powodują zwarcia,szyn zasilania i tym samym bezpieczniki są całe.

Mam nadzieję że pomogłem,Miłej zabawy.

Skomentuj

Czy udało się naprawić?

Skomentuj

Działa
            Wymieniony UPC2581V IC układ scalony SONY NEC i kondensator 10000uF / 63V 30x45 105*C PANASONIC HC 2 sztuki. Dzięki za pomoc.

Skomentuj

To bardzo się cieszę ze mogłem pomóc.Widać dobry z ciebie fachowiec,poradziłeś sobie z problemem.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
              X