Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycje na Kolumny+wzmacniacz+przedwzmacniacz Diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycje na Kolumny+wzmacniacz+przedwzmacniacz Diy

Chciałbym zbudować Kolumny Diy do pokoju 30m2.Miały by to być kolumny podłogowe. Zależy mi przede wszystkim na jakości dźwięku, dobrym basie. Aby słuchając muzyki z nich nie męczyły człowieka. Na kolumny mogę wydać max 2500zł sam materiał bez skrzyń.
    Myślałem nad Stx lecz nie wiem czy maja sporo Basu. Kolumny najlepiej o impedancji 4 Ohm może 200W.Kolumny o impedancji 4 Ohm z powodu iż łatwiej o wzmacniacz.

Chwilowo mam subofer na głośniku Stx +Panel 200W.Który mnie zadowala jako uzupełnienie luki w kinie domowym, lecz nie chcę już mieć subofera tylko 2 Kolumny podłogowe.

Dodatkowo do tych kolumn muszę zbudować Końcówkę mocy też jakąś o bardzo dobrych parametrach Chciał bym użyć do niej posiadane Transformatory Audio2 x TTSA-800VA 2X43V Ac na jałowo. Są ekranowane dedykowane do Audio. Po filtracji powinno mi wyjść około 2x58V Dc
    Z jednego Transformatora powinno wyjść około 2 x 300W Rms przy Impedancji Kolumny 4 Ohm. Oczywiście nie muszą być oby dwa wmontowane. Szkoda mi je sprzedawać. Przydało by się dodatkowo aby do końcówki były zabezpieczenia,zasilacz i wszystko czego wymaga.

Kolejną rzeczą przydał by się jako osobny panel Przedwzmacniacz. Miał by on mieć funkcje Regulacji wzmocnienia, Balansu, Barwy(bass,Treble),Możliwe ze też Funkcja Ludness.Minimum z 4 Wejscia sygnału Rca.Jakoś dźwięku na pierwszym miejscu.

Obudowy do oby dwu urządzeń myślę aby były wykonane z aluminium szczotkowanego, pewnie zlecę w jakiejś firmie.

Jestem otwarty na propozycję, proszę o wyrozumiałość i pomoc. Propozycję fajnie jak by były z Linkami gdzie co mogę kupić.
    Doświadczenie w składaniu i uruchamianiu mam więc nie powinienem mieć z tym Kłopotów.

Jeżeli założyłem temat w złym dziale to z góry przepraszam. Zawsze od kilku lat przeglądałem forum lecz nie potrzebowałem zakładać konta aż do dziś.

Pozdrawiam

http://diyaudio.pl/showthread.php/25435-Projekt-i-AMP
    http://diyaudio.pl/showthread.php/26...-krok-po-kroku
    Tu są końcówki, zabezpieczenia, w różnych opcjach do wyboru do koloru. Pod twoje trafa w sam raz.
    Już się pogubiłem w twórczości Borysa, ale robi też jakies pre, było RIAA... Chyba barwa?

Na kolumny sobie popatrz tu:
    http://diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny
    Zrobił się już spory wybór 3 drożnych

Skomentuj

Bardzo sporo tego jest którą końcówkę z Projektu I-Ampa byś polecił?Bo jest tego sporo na 2,3,4 Parach tranzystorów Mocy,No i jakieś nowe Na 1Parze i 2 Parach w stereo.

Co do kolumn sporo tego może by któs podpowiedział które najlepsze.Myslałem nad 4 głośnikami na kolumnę 2-basy,sredni,wysoki.

Pozdrawiam

Skomentuj

Ja mam na 3ch parach pędzonych w sumie podobnym trafem jak twoje, chyba 48V, ale już nie pamiętam.
        Ale jak już jest to bym się nad tym ostatnim pochylił, integra na 2 parach z kompletem na jednej płytce, z oddzielnym zasilaczem IPSów.
        Albo jak masz miejsce to 3-4 pary i do tego zasilacze z CAP-M.

Skomentuj

Ten na 2 parach chodzi ci o IAMP200? Czy stopień mocy to to samo co IPS/OPS? W jaki sposób działają tam zabezpieczenia nie widzę przekaźnika?
          Trafo jak wspomiałem mam i nie zamierzam ich zmieniać,chcem jeden wykorzystać do Koncówki mocy.Działały na nim moduły mocy 2x600W/2Ohm i dawały ładnie rade,lecz zostały sprzedane nie ta jakość dzwieku.

A co do IAMP200 to czy wszystko jest już w tej płycie głównej+płytkach wejściowych? Podpinam głośniki Transformator+softstart i gra muzyka? Czy zawarta w nim filtracja jest wystarczająca? Na jakie wejściówki się zdecydować które są lepsze/gorsze?

No i jeszcze pytanie jaką moc uzyskam przy 4Ohm przy tym trafie (jest dość sztywne nie przysiada mocno) Przy wcześniejszej końcówce przy pełnej mocy 600W/2Ohms zasilanie spadło z 2x58V do 2x55V wiec chyba nie tak zle.

Jaki jest koszt kompletu pcb i gdzie można go kupić? Ile mogą wynieść części do złożenia tego.Nie wliczam radiatora bo coś znajdę w zapasie.

Dziękuję za dotychczasową pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tygrys Zobacz posta
            W jaki sposób działają tam zabezpieczenia nie widzę przekaźnika?
            Poszukaj zasilacza Borysa, tam siedzi to samo. Na mosfetach.
            Reszty nie wiem, ale jak z trafa 41V Borys pisze że 150W/8R to sobie możesz przeliczyć na swoje i 4R.

Skomentuj

Po przeczytaniu tematów Borysa na temat Iamp200 zasilał on podczas testów transformatorem o napięciu 2x41V Ac i uzyskał ponad 150W przy impedancji 8Ohm,czyli prawie dwa razy więcej będzie przy Impedancji 4Ohm (300W).Moje transformatory mają napiecie o 2V więcej 2x43V Ac wiec powyższe moce powinienem osiągnąć bez problemu.Co do zabespiecczeń też czytałem że przekaźniki zastąpiono Mosfetami.

Napiszę do borysa w sprawie Pcb.

Skomentuj

Czaruję...
              X