Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z wysterowaniem TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z wysterowaniem TDA7294

Witam
    Mam taki problem z końcówką na Tda7294 i przedwzmacniaczem na LM1036(oba są wykonane na płytkach z któw AVT).
    Problem jest tego rodzaju, że wszystko jest sprawne, ale nie uzyskuje to pełnej mocy a nawet jej połowy, wiec zwiększyłem rezystor od wzmocnienia Tda na 32K, ale poprawa jest minimalna. Czy jest możliwe, aby LM1036 wysterował w pełni tda 7294? Czy wystarczy, że jeszcze bardziej zwiększe wartość tego rezystora? Jakiej wartości nie powinienem przekroczyć? A może ktoś zetknął sie z podobnym problemem i wie, jaki rezystor należy zastosować, aby było ok.

Aha, Przedwzmacniacz ma na wyjściu ok 1V Rms a sygnał biore z kompa (Live!) oraz sprwadzałem z cd philipsa.

Ps. nie jestem zupełnie zielony w elektronice, ale co innego złożyć układ na gotowej płytce a co innego rozwiązać problem, bo do tego potrzebna jest znacznie większa wiedza, więc prosze mnie nie besztać, choć wiem, że dla wielu ludzi z tego forum to pytanie jest banalne, ale nie urodziłem sie elektronikiem

1V RMS powinien wysterowac koncowke TDA7294 nawet ze standardowym wzmocnieniem. Klopot jest tylko w zrodle sygnalu. Na pewno wysterujesz ten wzmacniacz ze stacjonarnego odtwarzacza CD ale nie przenosnego.

Wzmocnienie TDA7294 ustala stosunek rezystorow w petli sprzezenia zwrotnego i wg typowej aplikacji jest to 22kom i 680om. Daje to wzmocnienie napieciowe ok 33X.
    Zeby zwiekszyc wzmocnienie trzeba zmniejszyc rezystor 680om np do wartosci 330om. Dobrze jest wtedy zwiekszyc kondensator 22uF idacy do masy. Nie powinno sie zwiekszac jednego rezystora 22kom. Jesli juz to oba czyli wejsciowy i w sprzezeniu.

Skomentuj

irek, zapewne masz racje, że problem leży w źródle sygnału, choć z tego co wiem to SB Live ma dosć wysokie napiecie wyjściowe. Wzmacniacz ma być przeznaczony tylko do pracy z komputerem wiec priorytetem jest aby na sygnale z komputera uzyskiwał max swojej mocy.

Zabieram sie własnie do zmiany rezystora 680om na 330 jak napisałeś, później zdam relacje czy pomogło. A co sie tyczy kondensatora 22u (ten od bootstrapu?) to jaką wartość proponujesz?

Skomentuj

a próbowałeś podłączyć wyjście z live bezpośrednio do tda ja miałem orginał z avt i sygnał z karty wystarczał w zupełności do wysterowanie

Skomentuj

tak live chyba wysterowuje w całości tda, choć nie mam czym tego zmierzyć to jest głośniej niz przy preampie. Ale problem w tym że to nie wzmak dla mnie i osoba dla ktorej go robie lubi krecic pokretłami tj bass na max itp...

[ Dodano: 2005-02-05, 09:50 ]
          więc zmieniłem zgodnie z zaleceniem irka reezystor 680 na 360 a 32k który wczesniej wlutowałem zamieniłem na orginalny 22k. Zmiana natęzenia dźwięku jest niewielka ale od razu zauwarzyłem że basu jest jakby mniej, choc może mi sie wydaje.

Skomentuj

Mniej basu bo musisz zwiekszyc 22uF do 47uF ale nie w bootstrapie tylko ten szeregowy z 330om. Kondensator ten wraz z rezystorem ustala granice odciecia niskich tonow.

Wg katalogu typowe wzmocnienie ukladu LM1036 wynosi 0dB z odchylka +-2dB. Wiec ten przedwzmacniacz nic nie wzmacnia a moze nawet tlumic. Dalszego zwiekszania wzmocnienia TDA raczej nie polecam. Na pewno dziala ze wzmocnieniem rownym 100 czyli 22kom i 220om.

Skomentuj

Czaruję...
            X