Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dac konwerter SPDIF na Analog

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dac konwerter SPDIF na Analog

Witam potrzebuję dobrej jakości Konwertera SPDIF na Analog.Sygnał Cyfrowy ma być Konwertowany na Analogowy który trafi prosto na Iampa Ops/ips.

Czy duża jest różnica w dźwięku miedzy Analogowym połączeniem a Cyfrowym?

Ja mam w tej konfiguracji moduł cirryaudio na DIR9001 (używam światłowodu więc i tak ponad 96kHz nie wyciągnę), a potem DAC na I2S autorstwa .3lite.

Twoje drugie pytanie to kosmos, bo pytasz o to czy duża jest różnica pomiędzy jednym DAC (w źródle) a drugim (na SPDIF).

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
      Ja mam w tej konfiguracji moduł cirryaudio na DIR9001 (używam światłowodu więc i tak ponad 96kHz nie wyciągnę), a potem DAC na I2S autorstwa .3lite.

Twoje drugie pytanie to kosmos, bo pytasz o to czy duża jest różnica pomiędzy jednym DAC (w źródle) a drugim (na SPDIF).
      To może trochę inaczej czy jest jakiś dostępny dać/konwerter lepszy od Daców w źródłach w sprzętach do 3kzł,czy jest sens wogule podłaszenia światłowodu? Np.podłączenie Odtwarzacza CD Pionier który ma gniazdo Rca oraz SPDIF.W jaki rozróżnić sposób czy sprzęt ma dobry dać.

Skomentuj

Jest jeden niezawodny sposób. Pożyczasz DAC zewnętrzny podłączasz i sprawdzasz czy gra lepiej.

Skomentuj

Dokładnie jest sens jak najbardziej ale wszystko zależy od sygnału wejściowego, obecnie to najlepsze jest z usb z kompa a nie cd , bo równie dobrze byś mógł teoretycznie nawet z dvd sygnał cyfrowy wyciągać bo powinien być czysty i czy to dac czy to przetwornik cyfrowo analogowy w cd dopiero odpowiada za jakość a czy bardziej będzie ci odpowiadał taki w cd czy taki zewnętrzny to musisz sprawdzić. Ja ostatnio mojego pożyczyłem i osoba testująca mówiła że była kolosalna różnica z moim daciem, ale mój to DIY, a poprzedni to był CA dagmagic więc jakieś wnioski możesz sobie już wyciągnąć

Skomentuj

Z pożyczeniem to ciężka sprawa,bo kto pożyczy obcej osobie Daca wartego sporo kasy?Budowanie Daca to też spory koszt.
            Szczególnie końcówka miała by pracować z Komputerem Pc lub laptopem wiec Połączenie raczej by było Spdif.
            Podejrzewam że jakość na cyfrówce jest lepsza,ponieważ porównując np połączenie Dekoder----Tv przez przewód Euro a Hdmi to te drugie połączenie jest o niebo lepsze. Jeszcze dzięki Spdif zyskujemy izolację elektryczną miedzy dwoma urządzeniami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maygaywer Zobacz posta
              Szczególnie końcówka miała by pracować z Komputerem Pc lub laptopem wiec Połączenie raczej by było Spdif.
              Tym bardziej dobry konwerter usb do i2s a później jakiś dac, możesz zacząć z czym tańszym z chin jest tego trochę opisanego na as i tu chyba też ktoś wrzucał

Skomentuj

A potem może się okazać że gra nie warta świeczki ^^
                Po dość długim czasie używania DAC .3lite, mogę rzec że w moim systemie jedyne uzasadnienie jego bytu, to dodatkowe dwa wyjścia z RME Babyface i na tym zakończymy.

Tak pobocznie to trochę punktów lansu, za diy, separacja optykiem różnicy nie robi bo preamp pracuje na zbalansowanym sygnale.
                Doszedł tylko problem (z mojej winy, bo poskąpiłem na trafie zasilającym i mam dwa EI, nie toroida) z zakłóceniami elektromagnetycznymi które jakoś łapie iAMP100 jak trafa są pod wzmacniaczem (słabo ekranują użyte obudowy).

Dla idei robienia samemu warto, ale za podobną kwotę jest używany babyface gen1, albo ADI-2.

Skomentuj

Widzisz ja miałem dacmagica i zmieniłem na tego diy więc co kto woli a niby cena podobna

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Bedę musiał pomysleć gdzieś u kogoś zrobić odsłuch,kto ma iampa oraz Dobrego Daca Diy.

Kiedyś około 8-9lat temu podłączałem Amplituner oraz Dvd najpierw po Analogu Rca-rca,potem Coaxal oraz Spdif,To Coaxal i Spdif dzwiek był minimalnie lepszy.
                    Może to za sprawką słabego Ampli jak i Dvd bo to był sprzęt dość przestarzały.

Kupowanie chinskiego,to jest ryzyko ponieważ jak mi się nie spodoba,to nie będę miał co z nim zrobić.

Skomentuj

Amplitunera nie bierz nawet pod uwagę w takich porównaniach a taki chinczyk wyjdzie grosze czasem w porównaniu do firmowego używanego ale najpiej się z kimś dogadaj

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Bedę musiał nad tym pomysleć.

Skomentuj

http://www.ebay.com/itm/Upsampling-2...-/252743239058

Czy taki dac będzie na początek ok?

Skomentuj

Czaruję...
                          X