Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zamiennik DIY dla EMU404 (DAC + Head AMP)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jednym z bardziej ekstrawaganckich pomysłów był ten, żeby upchnąc polarisa i kameleona do jednej obudowy, a zegary i DACa dać w drugiej:

To dopiero zabijało ceną jak podliczyłem... Na szczęście nie mogę z polarisa wyprowadzić jumperów na pokrętła bo design ampa nie pozwala za bardzo przedłużać tych połączeń.

Poniesione koszta na ten moment to:
    Polaris - ok. 600 zł
    Płytki kameleon - ok. 120 zł (wziąłem dwa komplety)
    BOM do kameleona z Conrada - ok. 350 zł (bez złącz i obudowy, ale z podwójnym kompletem większości elementów)

Można przyjąć że komercyjnym odpowiednikiem kameleona jest Plugin Sonarworks system-wide, który chodzi po 200 EUR, lub złożony kameleon od Garage1217, który kosztuje 250 USD.
    Nowy Polaris kosztuje 250 USD.

Doznania estetyczne oraz wygodę projektowania pod swój gust i biurko oceniam jako 25% całości. Co daje w zależności od kierunku liczenia między 250 a 500 zł i tyle myślę że mogę wyasygnować na skrzynie bez dużych wyrzutów sumienia.

Skomentuj

Wczoraj przyszedł Polaris, czyli wzmak słuchawkowy typu Solid State kolorujący a'la lampa.

Wrażenia po pierwszej nocce odsłuchów są bardzo pozytywne. Góra równie szczegółowa i przyjemna jak z EMU. Scena podobnie. Nie czuć tutaj za bardzo upgrade, no ale definitywnie nie ma downgradu, tak jak przy O2 gdzie góra jest równie detaliczna, ale jakaś taka mniej przyjemna, bardziej ostra. Czyli tutaj O2 miejsce 2, EMU i Polaris razem miejsce 1.

Bas... To nie jest bas. To jest BAS kapitalikami i boldem. W końcu na moich HD-600 jestem w stanie definitywnie poczuć kiedy bije stopa. Górne zakresy basu też bardziej słychać. Zakładam że tutaj najbardziej słychać robotę jaką robią dodatkowe harmoniczne z J-FETa. Generalnie w zakresie dołów to EMU < O2 < Polaris, aczkolwiek wymaga paru godzinek przyzwyczajenia bo łoi naprawdę porządnie.

Średnica - Tutaj nie ma aż takiej różnicy jak w basie, ale też słychać te przyjemne zniekształcenia. Szczególnie w instrumentach dętych oraz w syntezatorach. Byłem w ostrym szoku jak przesłuchałem parę kawałków Bilińskiego - klawisze dostały przestrzeni i mocy. Tym razem EMU i O2 razem miejsce 2, Polaris miejsce 1.

Podsumowując - zdecydowanie jest to upgrade w stosunku do EMU, o O2 nie wspominając. Polecam. Chyba zainteresuję się lampami

Numerki:
      Solid state output stage with JFET input stage
      Power consumption: (0.03A cont, 0.25A peak)
      Power supply: 48VDC
      Input Resistance: 11k or 21k depending on gain setting
      Gain: 12.5X / 7.5X / 4.5X without Attenuation Module. With Module, reduce by &#189;.

Max Output voltage: 16Vrms at 300 Ohm
      Max RCA Output voltage: 2.9V
      Output Resistance: Selectable 0.1, 35 or 120Ohm
      Frequency range (High BW – 30 Ohm load) -3dB: 2Hz-290kHz
      Frequency range (Low BW – 30 Ohm load) -.5dB: 6Hz-100kHz
      Dynamic Range 108dB

Noise level -109dB
      Crosstalk: -98 dB
      THD: > 0.045%
      Phase shift: 180 (inverting amplifier) on wide BW and 30 Ohm load 15Hz – 28kHz (+/- 10)
      Slewrate: +16V/us, -20V/us
      Suitable for: 16-600ohm Headphones

Skomentuj

Czaruję...
      X