Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klony z Ebay NAIM NAP140 oraz QUAD405 czy warto w tej cenie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klony z Ebay NAIM NAP140 oraz QUAD405 czy warto w tej cenie?

Przeglądając Ebaya natknąłem się na złożone klony
    QUAD405
    http://www.ebay.pl/itm/LJM-QUAD405-C...wAAOxyrrpTjobd
    NAIM NAP140
    http://www.ebay.pl/itm/NEW-LJM-NAIM-...QAAOSwr7ZW5qal
    Co możecie powiedzieć o tych klonach , czy ktoś z was miał przyjemność obcować z nimi ?
    Biorąc pod uwagę cenę z wysyłką na poziomie +- 200zł za komplet na stereo to mordka mi się cieszy ale może szybko posmutnieć bo jak z dokładnością wykonania takiego cuda no i podstawa jak to może zagrać?

Tego NAP140 złożyłem w swojej wersji, mamy XXI wiek i trochę głupie jest pakowanie się w parę quasi komplementarną, poza tym to topologia na poziomie Unitry, tyle że zastosowano lepsze tranzystory.

Skomentuj

a jak tu wyglada kwestia prawna? przeciez kopiuja projekt duzej firmy. czyzby nie zastrzegli projektu?

Skomentuj

I tak nie Naim wymyślił tę topologię (co najwyżej zmodyfikował), http://www.hilberink.nl/amps/amps2.htm , jedynie można by się przyczepić do tak samo wyglądającego PCB (chociaż nie wiadomo czy ścieżki są tak samo poprowadzone).

Już ciekawsze klony się pojawiają tutaj na forum.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          Tego NAP140 złożyłem w swojej wersji, mamy XXI wiek i trochę głupie jest pakowanie się w parę quasi komplementarną, poza tym to topologia na poziomie Unitry, tyle że zastosowano lepsze tranzystory.
          Dzięki Ampli za dość krótką lecz wyczerpującą odpowiedz , w takim razie nie idąc na łatwiznę złoże coś od borysa ( w końcu ) chyba że masz cos lepszego na myśli ? coś taniego a zarazem dobrego na początek i niezbyt skomplikowanego w klasie AB.

Skomentuj

Buduj i-ampa 100m :)
            http://i-amp.cba.pl/?iamp100m
            Zintegrowane PCB, więc nie jest bardzo drogo, oszczędność miejsca, brak kłopotów z masą itp, wszystkie potrzebne funkcje są, granie na bardzo wysokim poziomie :) No i wsparcie duże jest

Skomentuj

No wsparcie jest na najwyższym poziomie :) pod takiego i-amp 100m podejdzie trafko od ws442 ts 120/13 ? posiadam takie dwa i chce je jakoś wykorzystać .

Skomentuj

No dwóch nie użyjesz niestety, na jednym trochę można pograć, ale napięcie i moc dość niska, aczkolwiek możesz sobie zakupy rozłożyć w czasie i na początku grać na TS120/13 :)

Skomentuj

Chodzi mi o to że każde trawko napędzało by osobny kanał i zrobić dual mono w takim wypadku

o Sooryy jedno pcb na stereo?
                  Last edited by kokoelloko; 04.05.2017, 22:37.

Skomentuj

Na iamp 100m tak nie zrobisz :) Musiałbyś mieć osobno 2 płytki z zasilaczami i 2xOPS+IPS. Koniec końców i tak uzyskasz maks 50W/8R z tego trafa.

Skomentuj

i na początku właśnie miał być taki próg mocowy 2 x 50 w przy 8 R to miało być na rozgrzewkę jako pierwszy amp na tranzystorach bo nie ukrywam że wcześniejsze moje rzeźby na pcb to bezproblemowe scalaki
                      więc chyba na początku zrobie dwa x bg1 a poźniej pomyśle już o czymś mocniejszym np i-amp na dwóch lub więcej parach :)

Skomentuj

Nie lepiej zrobić od razu iAmpa na 1 parze? Na jednym Twoim trafie spokojnie 2x50W/8R wyciagniesz :)
                        Jak koniecznie chcesz BG1, mam 2 PCB bez polutowanych tranzystorów, w razie czego PW.

Skomentuj

Trafa z WS442 mają trochę małe napięcie, żeby wykorzystać potencjał końcówki.
                          Da się dwa trafa użyć, np stosując jedno dla dodatniego zasilania i jeden dla ujemnego, oczywiście oba po 2 diody, ale to miałoby raczej sens, jeśli planujesz obciążenie 4R, przy 8R i na jednym pójdzie pograć, ale szału mocy nie będzie.

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                          Dzięki Ampli za dość krótką lecz wyczerpującą odpowiedz , w takim razie nie idąc na łatwiznę złoże coś od borysa ( w końcu ) chyba że masz cos lepszego na myśli ? coś taniego a zarazem dobrego na początek i niezbyt skomplikowanego w klasie AB.
                          Sam teraz mam IPSa CFP i własny OPS (pojedyncza para na jednym PCB), NAPa też mógłbyś na tym zrobić o ile poradzisz sobie z PCB.
                          Last edited by ampli; 05.05.2017, 10:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                            Trafa z WS442 mają trochę małe napięcie, żeby wykorzystać potencjał końcówki.
                            Da się dwa trafa użyć, np stosując jedno dla dodatniego zasilania i jeden dla ujemnego, oczywiście oba po 2 diody, ale to miałoby raczej sens, jeśli planujesz obciążenie 4R, przy 8R i na jednym pójdzie pograć, ale szału mocy nie będzie.

Sam teraz mam IPSa CFP i własny OPS (pojedyncza para na jednym PCB), NAPa też mógłbyś na tym zrobić o ile poradzisz sobie z PCB.
                            Niestety ale budowanie wzmacniacza u mnie opiera się głównie na kopiowaniu gotowych projektów z forum jestem za cienki w uszach aby opracować swój schemat i pcb wiem że wykorzystuje się do tego eagla ale nie mam go ogarniętego w nawet najmniejszym procencie , przykro to mówić ale nie dam rady na tak skomplikowana konstrukcję co innego jakieś proste układy na scalakach albo zasilacz symetryczny haha

Skomentuj

Czaruję...
                            X