Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Resetujący się przenośny głośnik przy basie - PAM8610

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Resetujący się przenośny głośnik przy basie - PAM8610

Ostatnio nadeszła mnie ochota na zrobienie samodzielnie głośnika, było to dla mnie wyzwanie, ponieważ pierwszy raz robię coś elektronicznego w moim życiu, jak i pierwszy raz zdażyło mi się lutować cokolwiek.
    A więc głośnik z początku po podłączeniu wydawał się z pozoru OK. Jeśli jednak po chwili chciałem posłuchać muzyki głośniej, głośniki się wyłączyły i włączyły po 1 sekundzie, lecz gdy się włączały znowu, był tak jakby nałozony na dzwięk "Fade" - powolne zgłaśnianie muzyki. Głośniki są o mocy 10W, są tylko 2. Przedmioty pozyskałem z chin, a dokladniej z aliexpress. W środku znajdziemy:
    - 1x PAM 8610 12V 2x15W
    - 2x Bateria Li-Ion 3,7v 2600MAh, Połączona, by dawała 3,7v 5200MAh ( Jest to realne 2600MAh na baterie )
    - 1x Przetwornica MT3608 3,7V - 12V Max. 2A ( Wydaje mi się że tu jest problem, ponieważ wychodzi troszkę ponad pół Ampera 12V. )
    - 2x Głośnik 5W
    - 1x Ładowarka Li-Ion 4.2V max. 1A
    - 1x Guma wibracyjna
    - 1x Port Mini Jack
    - 1x Switch ON/OFF
    - Troszkę sklejki na obudowę
    Uwagi:
    Nie zabezpieczyłem baterii poprzez wyjścia na Ładowarce. Ładowanie jak i kable do przetwornicy są połączone.
    Jak by ktoś chciał linki do przedmiotów, to mogę wysłać w komentarzach.

Filmik przedstawiający urywanie muzyki: https://www.youtube.com/watch?v=dLnaoUfFwd8

tak, to problem z zasilaniem
    za niska wydajnosc pradowa

wywal ta przetwornice i polacz ogniwa szeregowo. powinno dzialac lepiej
    jak bedzie lepiej to dokup 1-2 ogniwa i pomin przetwornice

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      tak, to problem z zasilaniem
      za niska wydajnosc pradowa

wywal ta przetwornice i polacz ogniwa szeregowo. powinno dzialac lepiej
      jak bedzie lepiej to dokup 1-2 ogniwa i pomin przetwornice
      Jeśli bym połączył ogniwa szeregowo, to bym musiał chyba zmieniać ładowarke, na 2 razy mocniejszą ( 8,4v ), nie lepiej na przykład dodać jeszcze jedną przetwornice i zamiast 0.6A, mieć 1.2A?

Skomentuj

nie - ta przetwornica jest tam kompletnie niepotrzebna
        wzmacniacz pracuje na napieciach 6-15v wiec nie widze sensu stosowania tam przetwornicy

podlacz na probe tak jak pisalem to zobaczysz czy pomoglo :p

Skomentuj

wzmacniacz pracuje na napieciach 6-15v wiec nie widze sensu stosowania tam przetwornicy

Musiałbym rozbierać głosnik, a moje umiejętności w lutowaniu dały 16 godzin z lutowaniem takiego głośnika. Mógłbym dać zdjęcie jak to wygląda w środku, ale nie umiem wgrywać tu zdjęć ;d . Łatwiej dla mnie by było właśnie dodać tu drugą, a nie oddzierać klej na gorąco ze sklejonych baterii. Tak samo do szeregowego przydałyby się więcej niż 2 baterie. Ładowarki bym nie musiał zmieniać? 4.2v może ladować szeregowe? Dla mnie było by o wiele łatwiej dodać kolejną przetwornica ustawioną na 11.8v ( tyle mam teraz ustawione na jednej, żeby w razie jakiegoś podniesienia nie spaliło wzmacniacza. )

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam jeszcze w domu wzmacniacz PAM8406 2x5W na 5v, ale on też jest chyba max. 2a, czyli napięcie z baterii ( 4.07v (mierzyłem) ) nie da nam znowu tych 'realnych' 5W na kanał.

Skomentuj

Czaruję...
          X