Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner + gotowe kolumny, czy diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner + gotowe kolumny, czy diy

Witam,

powoli zastanawiam się nad nagłośnieniem 2.0/2.1 i mam jedno, dwa pytania. Czy bardziej iść w stronę gotowy amplituner + kolumny z stx czy wzmacniacz + diy np. Budżet to ok 1200 na elektronikę i drugie tyle na kolumny. Radio przyjemnie by było mieć (tutaj plus ampli), ale nie jest to jakiś wymagany element. W Przeszłości popełniłem UniAmpa (byłem zadowolony) oraz paczki na Usherach (zadowolony, niestety zostały w pierwszej, surowej obudowie). Co byście polecili w tym budżecie? Jeżeli diy wzmacniacz to UniAmp czy może i-Amp? Zależy mi na jakości dźwięku, nie na głośności jako takiej. W przyszłości chciałbym 2.0 rozszerzyć do 2.1. Jeżeli chodzi o skrzynki to zastanawiam się między monitorami, a kolumnami. Budżet mogę trochę rozszerzyć o ile będzie warto (powiedzmy na wszystko 3-3,5k)

pozdrawiam
    Last edited by kaczortrex; 17.08.2017, 09:59.

to muzyki jest 2.0 a nie 2.1 . Ja uniampa kiedyś miałem i nie podobał mi się ani trochę. Także lepiej i-ampa. Plusem są też wejściówki.

Jaka jest różnica pomiędzy monitorami a kolumnami??? Monitory to nie kolumny ?

Co do radia...tunery kosztują dzisiaj grosze i radio jest "średniej" jakości. Lepiej już internetowe radio, no ale jak ktoś się uprze to nie ma problemu i tunery nie są drogie :) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak duży jest pokój w którym ma to grac?

Skomentuj

Odpowiadając na pytania:
      - subwoofer ma wspomagać filmy
      - przez monitor rozumiem niską kolumnę, być może mylnie
      - pokój nie większy niż 20m^2 (puste), do tego jakieś meble w nim będą

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        to muzyki jest 2.0 a nie 2.1
        Jakies sensowne argumenty za tym stwierdzeniem? Bo dobry subwoofer odciety kolo 80Hz pomoze we wszystkim.

Za 1200zl nie zlozysz nic co bedzie podobnej jakości co Ushery. Przy tak napiętym budżecie robilbym jakieś monitory na SB(popatrz do gotowych konstrukcji) i wzmacniacz kupil uzywany za tyle ile zostanie, najwyzej potem wymienisz na lepszy. Wpływ tranzystora na dźwiek nie jest znowu tak duży, lepiej NARAZIE dolozyc do lepszych przetwornikow niz do lepszego wzmaka. Tym bardziej uzywki, ktora jak bedziesz chcial wymienic to sprzedasz bez duzej straty.
        Ba, polasilbym sie na 16stce Satori, np:
        https://www.loudspeakerbuilding.com/...en,901195,9871 (ze zwrotka wyjdzie jakies 2400zl)
        Do tego dokupisz jakiegoś taniego np. Pioneera i się przemeczysz zanim uzbierasz na coś ciekawszego.
        A na koniec mozesz zrobic sobie zamknietego suba na SB29NRX i masz zestaw na lata.

Skomentuj

Po pierwsze, z usherow idzie naprawdę dużo wycisnac, sam mam od wielu lat w TL 8948A i 9950. Wiele przerobek przeszły, ale ciezko mi je zmienić pomimo, że sluchalem wiele droższych konstrukcji.
          Druga sprawa - gotowy wzmacniacz w Twoim budżecie to słaby wzmacniacz lub do renowacji, polecam zdecydowanie zbudowanie iampa.
          Subwoofer jest ok, ale 3 drogi i dobry wzmacniacz są jeszcze lepsze. Subwoofer nie tak łatwo zestroić i powinien stać pomiędzy kolumnami. Ogólnie można, ale trzeba pójść na pewne kompromisy.

Pozdrawiam

Skomentuj

Dla wyjaśnienia - Ushery miałem i poszły do rodziny. Czyżby znowu w wejść do tej samej rzeki?

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co znaczy "SB"?
            Last edited by kaczortrex; 17.08.2017, 14:22.

Skomentuj

SB Acoustics, spojrz w link ktory podałem. Usherow już nie kupisz. Zresztą Satori to jednak inna liga.

Skomentuj

Wydaje mi się, że jednak te SB Santori są trochę zbyt drogie - przy diy bałbym się, że nie podołam wykonaniu skrzynek na odpowiednim poziomie, ale zobaczymy :)

Skomentuj

Chyba lepiej mieć lepsze głośniki i gorsze skrzynki niż takie STXy w budach bingantowych :)

Wysłane z mojego Tapatalka
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

co to znaczy "bingantowe"? z marmuru? ;p, ja może i bym przeżył brzydkie paczki, ale żona ma odmienne zdanie :)
                    Last edited by kaczortrex; 17.08.2017, 16:36.

Skomentuj

Zobacz realizacje uzytkownika bigant

Skomentuj

rzeczywiście jest na czym oko zawiesić :) tylko pogratulować zdolności i wytrzymałości. Zostaje mi wtedy zastanowienie się co wsadzę w paczki - SB, czy jednak wrócę do Usherów.

co do ampli/wzmacniacza ile musiałbym wysupłać pieniędzy aby opłacało się kupić coś z Onky'o czy Denon'a? Albo w które modele powinienem celować najniżej, aby sensownie napędziły takie kolumny?

Skomentuj

Trochę miałem różnych amplitunerów i żeby to zaczęło powoli sensownie grać np używając iampa jako końcówki bo w apli i tak średnio to grało to niestety ale PGA i tak lepiej sobie radził w stereo niż pre z amplitunera,. obecnie poszło to krok dalej czyli dedykowany pre av i tu już słychać że jest to znacznie lepiej jak amplituner ale raczej do stereo będzie osobny pre więc dobrze sobie przemyśl te amplitunery albo szukaj wysokich modeli używanych czyli używki w granicach 2 a 3tys , albo jednak wzmacniacz stereo i do tego tuner. Też mam w pre av tuner mimo to ostatnio tanio arcama tuner wyrwałem i gra to znacznie lepiej . Co do pre av czy domyślam się wyższych modeli ampli mają bardzo fajna korekcję głośników co niestety w tych budżetowych tak fajnie się to nie sprawdza

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zawsze można do tego dokupić wzmacniacz stereo i dorobić sobie przełącznik wzmacniaczy, można też zrobić to na przekaźniku i wtedy np po włączeniu wzmacniacza stereo przełączenie nastąpi automatycznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                              Zawsze można do tego dokupić wzmacniacz stereo i dorobić sobie przełącznik wzmacniaczy, można też zrobić to na przekaźniku i wtedy np po włączeniu wzmacniacza stereo przełączenie nastąpi automatycznie.
                              Wiem, kiedyś Taz (dzięki mu za to) strzelił takie małe pcb, później poszło zamówienie do zakładu i mam zapas takich, więc albo do pre albo końcówki montuję i sprawdza się rewelacyjnie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                              X