Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Onkyo TX-SV373 naprawa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Onkyo TX-SV373 naprawa

Witam. Trafił do mnie amplituner jak w temacie. Objawy były takie że od razu po próbie uruchomienia zaczynała migać czerwona dioda(protect). Przy próbie zdiagnozowania okazały się uszkodzone tranzystory końcowe 2sa1940 i 2sc5197. Zamówiłem zamienniki(inny producent) wlutowałem i wzmacniacz zaczął grać. Na jeden kanał. Przy dalszej diagnozie okazało się że uszkodzone są również sterujące(wcześniej niestety ich nie sprawdziłem). Zamówiłem więc 2SC5171 + 2SA1930 wlutowałem, i przy próbie uruchomienia najpierw wyłączył go od razu protect potem włączył się normalnie, ale w głośnikach cisza. W obydwu kanałach. Upaliło obydwa sterujące(zwarcie) i rezystor 330 omów miedzy nimi.
    Załączam fragment schematu: https://diyaudio.pl/i/17675/d5cf8907...1503433415.jpg oraz kompletny schemat.
    I teraz prośba do bardziej doświadczonych kolegów, nie chcąc wyrzucać kasy w błoto przed zakupem następnych tranzystorów, uszkodzenie których elementów może dawać takie objawy? Nie wykluczam też że zamówione tranzystory były podróbkami, chociaż wyglądały identycznie jak oryginały. Wszelkie pomysły i sugestia mile widziane.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki
    Last edited by japycz1; 22.08.2017, 21:39.

Skoro miałeś upalone tranzystory sterujące to jak mogło grać?
    Ok, trany sterujące były upalone, zobacz czy wcześniej nic nie jest spalone, czyli obwód regulacji prądu spoczynkowego.
    Q317 czy nie ma zwarcia, kondensator pomiędzy nie powinien, jaki prąd przepływa przez rezystory R321 (68ohm).
    Najlepiej wylutuj tranzystory końcowe, i zacznij analizować schemat, podłącz zasilanie, rozrysuj na schemacie jakie masz spadki napięć na rezystorach. Skoro masz tam parę takich samych kanałów, zobacz czy prądy w jednej końcówce zgadzają się z innymi.

Skomentuj

Czaruję...
    X