Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kondy filtrujace do zasilacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kondy filtrujace do zasilacza

Witam, jestem w trakcie projektu zasilacza do skromnego subika 70W napedzany ukladem 7294. W czym problem? Zanim podjade do sklepu musze upewnic sie czy jezeli zastosuje 2 kondensatory 10000uF/50V do trafa 2x24V to mi nic za przeproszeniem nie wypierdzieli :)
    Prosze o odpowiedz

Pozdrawiam

Nic sie nie stanie. Z 2x24V bedzie gdzies okolo 2x34V po odfiltrowaniu, wiec do 50V jeszcze daleko :)

Skomentuj

Dzieki, tak myslalem

Skomentuj

około w dupe sobie można wsadzić. Robisz tak że mnożysz napięcie z jednego uzwojenia trafa razy pierwiastek z dwóch i dostajesz średniawartość napięcia skutecznego. Trzeba tez pamiętać że nie możesz dać napięcia skutecznego 48V na kondensator 50V bo po pierwsze 50V to norma a nie wartość rzeczywista, a po drogie jak dostaniesz udaz z sieci to będziesz miał przedwczesne fajerwerki + zadymiare w pokoju :)

Skomentuj

24V * sqrt2 = 33,84V = okolo 34V. Dwa uzwojenia to dwa takie napiecia. Co do kondensatorow to znalazlem taka wypowiedz na forum:
          Zamieszczone przez drzewko
          Jezeli po wyprostowaniu masz napiecie 78V a kondensatory sa na 80V to mozesz takie dac niema sensu kupować 100V. Nawet jak napiecie wzrosnie 82V to nie wybuchną. Moze pamietasz ten wzmacniacz samochodowy co mialem chcialem podniesc moc a jedynym sposobem bylo podniesienie napiecia zasilania mialem 80000uF/50V i dałem im 53V i nic sie nie stało. Poprostu napis np 50 cz 80V oznacza wartość roboczą a graniczna jest wieksza

Skomentuj

Mi sie wydaje ze spokojnie moze zastosowac
            W katalogu Panasonica http://dkc3.digikey.com/PDF/T051/0880.pdf sa podane wartosci napiecia przy jakich kondensator sie zagotuje i tak kondensatory na 35V gotuja sie przy 44. Wiadomo ze tanie kondensatory maja gorsze parametr co nie zmienia faktu ze za mostkiem napiecie do 35 raczej nie dojdzie nidgy, nawet przy zwiekszonym napieciu sieci. No chyba ze kolega mieszka tuz przy stacji transformatorowej. Kondensatory na mniejsze napiecie sa tansze i mniejsze ale maja tez mniejszy prad maksymalny dlatego tez lepiej zamiast jednego konda 10mF lepiej jest dac 2 x 4.7mF - zwiekszy sie maxymalny prad i zmniejszy ESR.

Skomentuj

Czaruję...
            X