Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner Pioneer SX-305RDS naprawa jednego kanału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner Pioneer SX-305RDS naprawa jednego kanału

Witam. Pisze ten temat ponieważ siedzę nad tym od kilku godzin i kończą mi się pomysły. Na początek amplituner dotarł do mnie z następującymi uszkodzeniami: tranzystory końcowe w jednym kanale oraz 2sa1145(Q306). Elementu uszkodzone zaznaczyłem na schemacie:

Zamiast 2sa1145(Q306) dostałem zamiennik(?) 2n5401. Wlutowałem i efekt jest następujący. Pierwszy kanał gra ok, drugi tylko przy głośności prawie na full i bardzo zniekształca. Co ciekawe odzywa się przy "końcówce" pokrętła głośności i narasta poziom dzwięku. Biorąc oscyloskop w rękę Wygląda to tak że na wyjściu sprawnego kanału z wzmacniacza UPC4507(IC301) mam:

dla kanału drugiego jest(zmieniłem podstawę czasu żeby było lepiej widać):

Idąc dalej, na sprawnym kanale na wejsciu dodatnim i ujemnym wzmacniacza UPC mam sinusoidy, w uszkodzonym dodatnie to równiez sinus, ale na ujemnym jest coś takiego:

Analizując schemt wygląda mi że sygnał na wejscie minus(nóżka nr 2 IC 301 UPC4570) to sprzezenie zwrotne z wyjścia. I nie wiem jak to dalej ruszyć, które elementy mogą dawać takie efekty? półprzewodniki które zmierzyłem wydają się sprawne. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    W załączniku cały schemat.
    Załączone pliki
    Last edited by japycz1; 30.12.2017, 09:50.

Zamieszczone przez japycz1 Zobacz posta
    Zamiast 2sa1145(Q306) dostałem zamiennik(?) 2n5401.
    A piny zamienione odpowiednio? Pierwszy ma w środku kolektor, drugi bazę, zerknij do DS.

Skomentuj

Tak wiem o tym, raczej wlutowany poprawnie, bo nawet wylutowałem go i wlutowałem ponownie na przewodach

Skomentuj

Jakie napięcie na wyjściu w uszkodzonym kanale? Tranzystory końcowe rozumiem że dałeś nowe a co ze sterujacymi? Dla pewności wymień. Sprawdź również rezystory emiterowe i te w okolicy tranzystorów sterujacych. Zmostkuj również sygnał wejściowy kanału sprawnego z uszkodzonym aby wykluczyć przedwzmacniacz. Pozdrawiam

Skomentuj

Gdybym mogl to wymienilbym wszystkie tranzystory, przynajmniej sprawdzil dla swietego spokoju - wiem wariat, ale raz jak poszla mi koncowka to pociagnela za soba wszystko - tylko wejsciowe na roznicy i jeden VAS ocalaly. Babralem sie, wsciekly chodzilem, malo co k...wicy nie dostalem. Czy 5401 napewno 100% zamiennik i ma odpowiednia hfe? Tranzystor na multimetrze moze byc OK bo jest wpol zywy a w ukladzie juz nie. Pomierz napiecia na wszystkich trans w zdrowym i porownaj z podnietym. Na LTspice zrob moze symulacje. UPC 4570 to jak NE5532. Na tych koncowkach to duzo watow nie wyciagniesz, tak serio to dalbym spokoj, bo chlopaki lepsze kity DIY na forum robia, nawet jakis D-class chip kit moze lepiej grac. Pamietaj ze takie tanie cos musi pasc bo ekonomia Japonska by upadla.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Skomentuj

Czaruję...
          X