Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LM3886 + 6N11 - problem z pre

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LM3886 + 6N11 - problem z pre

Cześć

Złożyłem sobie wzmacniacz z LM3886 + preampem na ECC88 (6N11 w nomenklaturze chińskiej).
    Według następujacego schematu:
    http://i39.tinypic.com/t5hsed.jpg
    Wszystko byłoby dobrze, tylko że preamp nie posiada w zasadzie żadnego wzmocnienia, musze stosować dodatkowy preamp w amplitunerze aby było coś słychać.
    Dźwięk jest dobrej jakości, nie zniekształcony, ale tak jak napisałem w zasadzie lampa robi bardziej za bufor niż za preamp.

Napięcia zasilania takie jak na schemacie - ok. 6 V z stabilizatora 7806, oraz ok. 112V wyprostowane z 65V AC z transformatora.
    Co może być źle, od czego zaczać poszukiwania ?

Czy lampa może być wadliwa ? Żarzy się prawidłowo, jest to ECC88 Philipsa. Mam jeszczę inna lampe noname i efekt jest podobny.
    Czy rezystory do wzmocnienia dobrane sa prawidłowo?

Pozdrawiam
    Adam
    Last edited by baraczek82; 05.02.2018, 20:39.

I to tyle😁?

Skomentuj

No bo lampa to tam robi jako burfor. Wzmocnienie ma <1.
      Potem masz na LMie coś koło 20. (R2/R3)
      Może być trochę mało przy słabym źródle.

Skomentuj

Co jest źródłem sygnału?

Skomentuj

Żródłem sygnału jest amplituner Marantza, wzmak jest podłączony przez pre-out (nie pytajcie dlaczego).
          Potrafi on wysterować LMa natomiast poziom sygnału jest tak mały, że Audyssey podczas kalibracji głupieje (różnica ok 20dB).

Gdy podłączyłem LMa pod DACa z OP-AMPami na wyjściu to wszystko jest ok.

Czy da się zmodyfikować ten projekt żeby z bufora zrobić wzmacniacz (porząglować rezystorami etc. ) ?
          Czy będę musiał dorobić sekcję przedwzmacniacza na jakimś op-ampie ?

Pozdrawiam
          Adam

Skomentuj

Żeby lampa wzmacniała to musisz ją dać w konfiguracji WK czyli z rezystorem w anodzie i małym w katodzie dla ustalenia punktu pracy. Jak to masz na płytce PCB to raczej nie zrobisz za dużo zmian. Spróbuj może zwiększyć R2 przy LMie np 30k. Powinno dać wtedy wzmocnienie 30x. Ale niech wypowie się może ktoś bardziej doświadczony.

Skomentuj

Czaruję...
            X