Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmak do stx 27 150 4 ss

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmak do stx 27 150 4 ss

Witam
    Jaki wzmak bylby dobry do Stx Gdn 27 150 4 ss ?
    Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
    Pozdro

Widzę że jesteś uparty !!!

Ja proponuję :

A) końcówkę na układzie TDA7294 (100W - 4ohm)

B) końcówkę na układzie LM3886 (90W - 4 ohm)

C) zestaw jabla J -35 (bardzo tani) (100W - 4 ohm)

D) końcówka na hybrydzie STK4044 (dość droga) (120W - 4 ohm)

Skomentuj

Mam jeszcze prosbe
      Ile by kosztowalo zrobienie wzmaka gotowego z tych co wymieniles
      I jakie sa mozliwosci dla stxa 27 150 8 ss? oczywiscie z cenami
      Dziekuje za odpowiedzi
      Pozdro

Skomentuj

Najmocniejszą z powyższych końcówek jest j-35. TDA7294 ma ok. 78W, przy TDH 0.1%. A do 8 ohmowego stxa to mostki powyższych układów: 2x TDA7294 ok. 140W, 2x j-35 200W... itd. Mam subwoofer na STX GDN-27-150-4SS, napędzam go j-35 do normalne słuchania wystarcza, ale jak się przywatuje to czuć brak mocy. Słyszałem że tego STX najlepiej napędzać 200W RMS, wtedy pokazuje swoje możliwości.

Pozdrawiam

Skomentuj

Z tych koncówek, które wymienił RzEsKi_STG podejdzie tylko STK4044. STX bardzo lubią moc i przy 100W z pewnością nie pokażą co potrafia. Ja bym się zastanowił nad kaskadą TDA7294S (około 180W przy 4R) lub TDA7293. Troszke byś się musiał z mocą ograniczyć, albo odrazu zmniejszyć wzmocnienie.

Szkoda,że nie wziąłeś wersji 8R wtedy mostek 7294 nadał by się idealnie - u qumpla właśnie w takiej konfiguracji to buja i jest całkiem nieźle.

Skomentuj

No ja tego glosnika jeszcze niemam pytam narazie o propozycje i byc moze ktos kto moglby mi zlozyc sprzet
            Dziekuje poozdro

Skomentuj

Ale tasior szuka końcówki mocy do głośnika 4 omowego, gdzie moc np. taniego układu TDA7294(45 zł cały wzmak) przy 4 omach wynosi 100W dając napięcie bliskie maksymalnemu w zupełności wystarczy do rozbujania 4 omowego głośnika o mocy 150W. Nie ma żadnych problemów z tą końcówą dlatedo ją polecam!!!

Jeśli chciałby zaoszczędzić to może użyć końcówy JABLA J-35, która daje moc nieco ponad 100W, ale jest trochę problemów z tym wzmakiem.
              1. Problemy z zainstalowaniem tych 2N3055 na odpowiednim radiatorze, lepiej wymienić tranzystory na normalniejsze(np. BD249B).
              2. Problemy z uruchomieniem tego wzmaka. Często zaczyna pierdzeić, buczeć i się wzbudzać, miałem taki przypadek a trochę już ich złożyłem. Cena jabla to 20-27zł + koszt ewentualnej wymiany tranzystorów końcowych na inne.

Skomentuj

No jak to ma być kogoś pierwszy wmak to niech lepiej z tym joblem uważa bo można nieźle napalić części. Mi udało się uruchomić bezproblemowo. Moc jobla zależy od napięcia zasilającego i wydajności zasilacza. Dasz mu +-30V to będzie miał 50W RMS. Jak mu dasz +-40W to będzie około 100W, Dasz mu +-50V to i 150W będzie ale wtedy trzeba zmienić tranzystory sterujące i dożucić tranzystorów mocy.

Pozdro

Skomentuj

Jak już coś prostego to polecam STK4050 zasil go trafem 200-250W 2x33-35V i będzie git, u mnie tak chodziło przez pare miesięcy.

Skomentuj

Czaruję...
                  X