Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmocnienie Sygnału ne5532

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmocnienie Sygnału ne5532

Jako że to mój pierwszy post , to witam wszystkich . Forum tylko obserwuje bo jestem za cienki żeby się udzielać, ale przyszedł taki dzień że nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam ten wątek.
    Posiadam taką chińską płytkę regulacji barwy i balansu i głośności.

https://www.banggood.com/LM1036-NE55...r_warehouse=CN

Ogólnie wszystko działa jak powinno i do przeznaczenia które przewiduje dla niej przewiduje jest ok, tylko jest jedno "ale".
    Chciałbym jednak zmodyfikować tą płytkę tak aby sygnał wejściowy (poza regulacją tonów i balansu(którego i tak nie będę używał raczej)) przy odkręceniu potencjometru regulacji głośności do końca został wzmocniony np. 3 czy 5-krotnie - to do ustalenia . W obecnej fabrycznej postaci, poziom sygnału wyjściowego jest równy wejściowemu...może minimalnie wyższy - stwierdzone "na ucho" (nie mierzyłem bo nie mam czym).

Zgaduje że owe wzmocnienie można ustalić dzięki zmianie kilku rezystorów w okolicach op amp-a i jest to na płytce ten ne5532 (również zgaduje). Nie mam pojęcia natomiast które wymienić i w jakim stosunku wartości dobrać , a przede wszystkim czy to zadziała więc proszę o pomoc i propozycje. Zasilam to dc 18 - 25,6v(bateria)
    Do kompletu dołączam fotografię (nie wiem czy mi sie uda) a w niej powiększenie okolicy tego scalaczka. Niestety nie posiadam żadnej dokumentacji do tej płytki więc zgaduje że może się nie udać mimo to może Wy będziecie wiedzieć .
    Last edited by instereo; 20.04.2018, 16:52.

Prawdopodobnie (bo nie widac do konca konfiguracji) zmniejszenie R4,9 zwiekszy wzmocnienie.

Niestety nie wiele Ci to da, bo ten opamp jest na wejsciu sygnalu i jesli zwiekszysz tu wzmocnienie to sygnal przesteruje dalszy stopien czyli LM1036. Bedzie to szczegolnie slyszalne jak dodasz basu i/lub sopranu. Jesli sygnal wejsciowy jest bardzo slaby i nie osiagasz maksymalnego sygnalu wyjsciowego to zwiekszenie wzmocnienia na wejsciu moze byc ok. Jesli sygnal wyjsciowy ma za mala amplitude a ten scalak juz taki jest to wzmocnienie tylko na wyjsciu.

Skomentuj

Dzięki Irku , będe kombinował

Skomentuj

Czaruję...
      X