Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DAC PCMXX + Selektor Cyfrowy i Analogowy by Holgin oraz Sterownik z regulacją głośności

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DAC PCMXX + Selektor Cyfrowy i Analogowy by Holgin oraz Sterownik z regulacją głośności

Hej, jestem w sumie nowy i dopiero wdrażam się w elektronikę audio więc część pytań i moich wątpliwości może być na bardzo podstawowym poziomie ale zakładam, że może się to też komuś przyda.

Wątek powstał w związku z moim pomysłem rozbudowy lub modyfikacji projektów Holgina w celu zbudowania kompletnego selektora różnych źródeł cyfrowych i analogowych z możliwością sterowania wraz z regulacją głośności, oczywiście manualnym oraz pilotem.
    W zależności co da się osiągnąć podstawowe założenie to:
    - wykorzystanie DAC-a PCMXX by Holgin
    - wykorzystanie selektora analogowego by Holgin dla 4 wejść audio,
    - rozbudowa selektora cyfrowego Holgina z selekcji USB, BT, coax/toslink o dodatkową selekcję dodatkowych wejść SPDIF, minimum dodatkowe 3 szt.
    - moje założenia do sterowania manualnego to selekcja źródeł za pomocą enkodera, przycisków z sygnalizacją wybranego wejścia LED-ami, potencjometr do regulacji głośności oraz sterowanie pilotem.

I tutaj pojawiają się moje pierwsze pytania do sterowania by Holgin:
    1. Z tego co zrozumiałem sterowanie Holgina obsługuje oczywiście jego selektor cyfrowy i analogowy, stad pytanie czy jeżeli elementy wlutuję zgodnie z instrukcją, którą jest zamieszczona przy selektorze analogowym to po zaprogramowaniu obsłuży oba selektory?
    2. Czy zaprojektowane przez Holgina sterowanie może obsłużyć dodatkowo enkoder, przyciski (ew. sam enkoder) i regulację głośności. Regulację głośności planowałem potencjometr ALPS z silnikiem (posiadam takowy i podoba mi się samo obracająca się pokrętło, jak ten pomysł padnie to będzie drabinka)?
    Zakładam, że z IR nie ma problemów – załatwiamy to programowo.
    3. Czy dodatkowo jeszcze sterownik dałby obsłużyć selekcję dwóch wyjść audio na przekaźnikach bistabilnych?

Na początek tyle :)

1. Tak, obsłuży oba selektory, tj cyfrowy I2S oraz 4 przekaźniki analogowe.
    2. Na płytce jest 5 złącz na przyciski + 1 złącze na odbiornik IR - z lewej strony PCB
    Enkoder możesz spokojnie podłączyć do gniazda ISP - 2x3 goldpiny - które oryginalnie służy do programowania. Są tam 3 piny GPIO, GND oraz 5V. Mam bibliotekę do Arduino, która fajnie radzi sobie z enkoderami na dowolnych GPIO - nie trzeba pinów z przerwaniem sprzętowym (INT0, INT1) :) Biblioteka ta też wykorzystuje przycisk w enkoderze.
    Sterowanie silnikiem będzie wymagało zastosowania ekspandera I2C, co w sumie nie jest problemem. Ekspander będzie sterować mostkiem H, który będzie kręcił silnikiem. Jeżeli poświęciłbyś 2 złącza na przyciski (czyli zostawisz 3 przyciski na inne funkcje), nie trzeba będzie stosować ekspandera.
    3. Na płytce są wyjścia na 3 przekaźniki, z czego jeden służy do włączenia przekaźnika od głównego. zasilania, więc zostają 2 przekaźniki do wykorzystania :)

Ze swojej strony powiem tak - jeżeli chcesz robić tak rozwinięte przełączania źródeł analogowych, i tak pewnie trzeba będzie użyć ekspandera żeby mieć więcej GPIO. Polecam też popatrzeć na układ ULN2803A do sterowania cewkami przekaźników.
    Jeżeli chcesz mieć 2 wyjścia analogowe aktywne w tym samym momencie, sugeruję zastosować bufor na wzmacniaczu operacyjnym. Jeżeli tylko jedno z nich ma być włączone w danym momencie, wystarczy jeden przekaźnik.

Jeżeli chodzi o rozszerzenie ilości wejść SPDIF, zrobiłem taki multiplekser:

4x Toslink, 4x Coax, wyjście TTL, więc można podłączyć gdziekolwiek. Sterowanie przez I2C albo "analogowo" np przełącznikiem wieloobrotowym. Jeszcze tej płytki nie zamawiałem, jest trochę eksperymentalna aczkolwiek jest to rozwinięcie tego co mam na PCB WM8804, więc będzie działać :)

Parę pytań:
    -chcesz sam projektować PCB?
    -chcesz sam pisać program?
    -PCB chcesz trawić czy zlecać?

Skomentuj

-chcesz sam projektować PCB?
      Tak jak pisałem, na elektronice można powiedzieć, że się nie znam. Przeglądałem tutoriale do Eagle 7.5 i sam program mega strasznie nie wygląda i mam nadzieję, że z zaprojektowaniem płytki pod przekaźniki jakoś powinienem dać sobie radę. Przynajmniej na początek chcę się z tym zmierzyć, jak polegnę to trudno Jeżeli korzystasz z innego softu mogę się bez problemu dostosować, ucząc się od początku nie ma to szczególnego znaczenia, a łatwiej będzie wprowadzać korekty i poprawki.

-chcesz sam pisać program?
      Co do pisania programu, pierwotnie myślałem o uproszczonym programowaniu takie jak jest za pomocą programu Scratch do Arduino UNO, jednak w tym przypadku to się nie sprawdzi. Nie wiem na ile jest to skomplikowane. Programy do migania diodami i włącz/wyłącz przy przeglądaniu tutoriali wyglądają prosto, natomiast patrząc na ilość funkcji w sterowaniu skomplikowanie oprogramowania sterownika pewnie mnie przerośnie. Nie jestem też informatykiem, trochę prostych skryptów lub prostych dostosowań jakiś programików do swoich potrzeb przerobiłem i jeżeli tutaj programowanie, też ograniczyłoby się do dostosowania kodu lub dopisania kilku prostych funkcji lub powielenia ich z drobnymi modyfikacjami może mam szanse. Ogólnie jest to rozwiniecie moich hobby - czyli jak się uda będę bardzo zadowolony :), jak nie to też nic się nie stanie.
      Nie ma co ukrywać, sam to na pewno nie dam rady i liczę tu na mocną pomoc, ale mam nadzieję, że osoby mniej zaznajomione z tematem tak jak ja skorzystają i może ktoś również się dołączy.

-PCB chcesz trawić czy zlecać?
      Pisząc to, myślę o Twoim ostatnim pytaniu czy PCB będę trawić czy zlecać, zakładam, że to pewnie częściowo będzie zależało od tego, czy znajdzie się jeszcze ktoś chętny na skorzystanie z takiej rozbudowy. Jeżeli będzie więcej chętnych lub będę dysponować nadmiarem gotówki to pewnie będę zlecać, w innym przypadku będę sam trawił.

Dodatkowo kilka innych wyjaśnień i pytań przy okazji:
      1. Czyli jeżeli polutuję PCB sterowania zgodnie z opisem przy wytycznych do selektora analogowego, obsłuży oba selektory?
      2. Czyli zakładając realizację moich założeń, bez przełączna (selekcji) przyciskami pozostając tylko przy enkoderze i potku z silnikiem, pozostają wolne 3 przyciski
      3. Oprócz tego mamy jeszcze 3 przekaźniki (1 zasilanie, 1 do przełączania wyjść, 1 pozostaje wolny - nie zakładam dwóch wyjść aktywnych, ma to być wybór między dwoma końcówkami mocy)

Rozumiem, że jeżeli zostaję przy 4 źródłach analogowych, Twoim obecnym selektorze cyfrowym na I2S, przełączaniu dwóch wyjść analogowych, potencjometrze z silnikiem i selekcji enkoderem (Cieszy mnie , ze posiadasz bibliotekę z wykorzystaniem przycisku w enkoderze, będzie mniej szukania :biggrin:) + sterowanie IR. Wtedy z ważniejszych PCB pozostaje doprojektować prostą płytkę do sterowania silnikiem potka.

W przypadku większej rozbudowy - dodatkowe źródła cyfrowe, rozumiem, że wchodzę w doprojektowanie PCB ekspandera - chyba, że pomimo tego będzie potrzebny.

Skomentuj

Zamieszczone przez -sevi- Zobacz posta
        3. Oprócz tego mamy jeszcze 3 przekaźniki (1 zasilanie, 1 do przełączania wyjść, 1 pozostaje wolny - nie zakładam dwóch wyjść aktywnych, ma to być wybór między dwoma końcówkami mocy)
        Ten punkt odpuszczam, pozostaję przy jednym wyjściu - także projekt się trochę uprości.

Skomentuj

Płytki, które musiałbyś ewentualnie zaprojektować, są dość proste i myślę, że fajnie by było spróbować własnych sił :)

Warto się uczyć - spójrz na mój pierwszy "samodzielny" projekt tutaj:
          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-AD1852-i-inne
          A tutaj Hex-fet Borysa, od którego zacząłem:

Jakoś poszło dalej :) Korzystam z EAGLE i jest to bardzo fajny program na nasze wymogi. Spokojnie możesz się go uczyć.

Odpowiadając na Twoje pytania - tak, obsłuży oba selektory bez problemu.

Przycisków masz 5 + 1 w enkoderze. To, jak je wykorzystasz, zależy tylko i wyłącznie od Ciebie.

Moduł 8 wejść SPDIF także możesz wykorzystać z tym sterownikiem i nie będziesz musiał do niego nic projektować, sama ta płytka Ci wystarczy.

1 przekaźnik i tak będziesz musiał wykorzystać - do wyboru między puszczeniem na wyjście DACa lub któregoś ze źródeł analogowych.
          Przełączania 2 wyjść analogowych też jest bardzo proste, starczy jeden przekaźnik, więc razem z tym powyższym mieścisz się w opcjach obecnego sterownika.

Skomentuj

Trochę czasu minęło, ale temat nie idzie na śmietnik. Powoli, ale do przodu.:biggrin: Poniżej schemat na którym postarałem się przedstawić wszystkie połączenia i elementy z których na obecną chwilę planuję.

Na schemacie planowany DAC, sterownik, selektor analogowy i cyfrowy Holgina do tego pokazałem przyszłą rozbudowę o dodatkowe wejścia cyfrowe (na razie można ten element pominąć) oraz na wyjściu bufor na OPA (który może finalnie wyląduje w końcówce mocy). Pozostałe elementy które planuję to potencjometr Alps z silnikiem sterowany mostkiem H (konstrukcja z Ali do sterowania silnikami kółek - zakładam, że będzie OK), enkoder i sygnalizacja diodami. Zależy mi na weryfikacji, czy poprawnie zrozumiałem i zaplanowałem połączenia wszystkich tych elementów. Opierałem się na opisach z Twoich postów.

Skomentuj

Przyjrzę się temu przez święta, ale jestem pod wrażeniem pracy włożonej w ten schemat :)

Skomentuj

Znalazłem jeden błąd, a może bardziej wadę:???:. Przy założeniu jakie w schemacie przyjąłem do sygnalizacji załączonego wejścia diodą jest jedna podstawowa wada, diody będą sygnalizować aktualnie wybrane wejście, jednak przy wyborze diody enkoderem nie będzie informacji na jakie wejście chcemy zmienić. Podejrzewam, że aby zadziałało to poprawie pozostaje użyć ekspandera żeby mieć więcej GPIO dla których będzie można zaprogramować wyświetlanie wybranego wejścia i przy wyborze podświetlanie źródeł do wyboru. Mam nadzieję, że mój tok rozumowania jest poprawny - chyba że można rozwiązać to w prostszy sposób. Czekam, też na inne uwagi do schematu, a w szczególności na weryfikację poprawności połączeń :)

Skomentuj

Czaruję...
                X