Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ wzmacniacza audio TPA3116, TI Texas Instrument

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ wzmacniacza audio TPA3116, TI Texas Instrument

Witam wszystkich, chciałem prosić o podpowiedź co zrobić z wzmacniaczem który dostał zbyt wysokie napięcie zasilania (28VDC zamiast max 26VDC).
    Pali się rezystor 24 seryjnie smd 100 (w żółtym okręgu) więcej uszkodzeń nie widzę

Zdjęcie wzmacniacza:
    https://diyaudio.pl/i/29676/a289fb4c...1543095275.jpg

Chciałbym go naprawić ale nie wiem czy nie lepiej kupić nowego.

Pozdrawiam

TPA ma zabezpieczenie, jak dostał 28V to powinien się wyłączyć do momentu obniżenia napięcia. Nie wiem po co ten rezystor tam jest, pali się cały czas od włączenia ?

Skomentuj

Tak zaraz po włączeniu, głośniki dostają napięcie, dioda sygnalizacyjna się nie zapala

Skomentuj

Wylutuj go całkiem, podepnij sygnał i sprawdź czy leci coś w głośnikach. tylko do testów podłącz jakiś głośnik którego ewentualnie nie szkoda.

Skomentuj

Brak reakcji, miernik nie notuje poboru pradu

Skomentuj

Zamieszczone przez Dominik90 Zobacz posta
            Brak reakcji, miernik nie notuje poboru pradu
            Tam jest moduł bluetooth, odbiornik FM, złącze USB na pamięć i złącze na kartę mikro SD, niewiem czy mogę bezpośrednio się podłączyć z sygnałem

Skomentuj

Ten rezystor co tam był miał 1W i on się trochę grzeje. Nie wiem czy nie miał wartości 100ohm, zasila on przetwornice step-down do zasilania Bluetooth.
              Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Więc bardzo możliwe, że jak kolega wlutował mini rezystor to po prostu będzie się palić. Patrząc na oryg płytkę ma 10R.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tutaj dobrze widać jaki rezystor powinien tam być i na 100% to 10R, przynajmniej 1W.

Skomentuj

Tak był i się palił

Skomentuj

Czaruję...
                    X