pacjent jak w temacie a historia oto taka 
muzyka leciała sobie w tle - cicho
poczułem że coś "śmierdzi" jakby swąd dymu
po szybkiej diagnozie nosowej stwierdziłem, że zapach idzie ze wzmacniacza
grał ale go szybko wyłączyłem - ściągnąłem obudowę i wizualnie szukałem miejsc podejrzanych
w zasadzie z przypalonych rzeczy znalazłem tylko to:

druga strona w tym miejscu wygląda normalnie

po dotknięciu kondensator się praktycznie rozsypał

i teraz pytanie czy jako zupełnie zielony w temacie budowy wzmacniaczy jestem wstanie dokonać samodzielnej naprawy?
na elemencie jak widać na foto był napis 104 wg. wujka google to pojemność 100nF- jaki ewent. kupić
pytanie tez za co ten element odpowiada i czy to się stalo ot tak ze starości czy powód może być inny?
serwisówka z bliźniaczego hk670 - niby to samo,jakby ktoś chciał spojrzeć
https://www.manualslib.com/manual/79...page=13#manual
druga sprawa to obejrzałem sobie wszystkie elementy - na oko wyglądają ok, kondensatorów spuchniętych nie znalazłem ale przy kilku są takie rzeczy:

i teraz pytanie laika czy one wylały czy to tylko jakaś pasta/masa czy nie wiadomo co...w sensie czy to normalne?
będę wdzięczny za jakieś info od tych co się znają bo ja się kompletnie na tym nie znam

muzyka leciała sobie w tle - cicho
poczułem że coś "śmierdzi" jakby swąd dymu
po szybkiej diagnozie nosowej stwierdziłem, że zapach idzie ze wzmacniacza
grał ale go szybko wyłączyłem - ściągnąłem obudowę i wizualnie szukałem miejsc podejrzanych
w zasadzie z przypalonych rzeczy znalazłem tylko to:

druga strona w tym miejscu wygląda normalnie

po dotknięciu kondensator się praktycznie rozsypał

i teraz pytanie czy jako zupełnie zielony w temacie budowy wzmacniaczy jestem wstanie dokonać samodzielnej naprawy?
na elemencie jak widać na foto był napis 104 wg. wujka google to pojemność 100nF- jaki ewent. kupić
pytanie tez za co ten element odpowiada i czy to się stalo ot tak ze starości czy powód może być inny?
serwisówka z bliźniaczego hk670 - niby to samo,jakby ktoś chciał spojrzeć
https://www.manualslib.com/manual/79...page=13#manual
druga sprawa to obejrzałem sobie wszystkie elementy - na oko wyglądają ok, kondensatorów spuchniętych nie znalazłem ale przy kilku są takie rzeczy:

i teraz pytanie laika czy one wylały czy to tylko jakaś pasta/masa czy nie wiadomo co...w sensie czy to normalne?

będę wdzięczny za jakieś info od tych co się znają bo ja się kompletnie na tym nie znam
Skomentuj