Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Ammobox radio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Ammobox radio

Witam wszystkich.
    Otóż mam zamiar zbudować Ammobox radio. https://store.thodio.com/products/th...-heavy-edition
    Koncepcja jest prosta.
    Dwa powerbanki, i tu jest pierwsze pytanie ponieważ jeden jest 20kmah a drugi 30kmah czy to jest problem, planuję podłączyć do przetwornic, 5V>12V i podłączyć je szeregowo aby uzykać 24V.
    Następnie mam problem ze wzmacniaczem jedyne sensowne urządzenie na jakie natrafiłem to https://www.gotronik.pl/wzmacniacz-m...ny-p-4964.html
    i chcę tym napędzić głośniki https://www.audiosklep.pl/lanzar-vx40s-p1112.

Rozwiązanie z powerbankami wydaje mi się najlepsze. Głośniki muszą być średnicy 10cm albo mniejsze, ale muszą również ciekawie wyglądać dlatego wybór padł na te.
    Najiwiększy problem z typ cholernym wzmacniaczem bluetooth, i moją małą znajomością elektorniki, ale może ktoś doradzi, lepsze rozwiązanie.

Pozdrawiam.

poszukaj na aliexpress
    tam znajdziesz nieco wiecej wzmacniaczy

Skomentuj

Zamieszczone przez yekyl Zobacz posta
      ... tu jest pierwsze pytanie ponieważ jeden jest 20kmah a drugi 30kmah czy to jest problem, planuję podłączyć do przetwornic, 5V>12V i podłączyć je szeregowo aby uzykać 24V.
      Absolutnie takiego rozwiązania nie polecam. Tak się tego nie robi.
      Najlepiej pakiet 6S, albo ostatecznie przetwornica (jedna) 5V->24V.

Skomentuj

Pakiet 6S widzę że to są koszta, a staram się je ograniczyć. Nie mogę znaleść przetwornicy 5V>24V, może poszukam pakietu baterii 18650 12V i przetwornicy 12V>24V
        Wzmacniacz taki znalazłem nobsound bluetooth

Skomentuj

Jak byś miał ogniwa 18650, to pakiet 6S można samemu zrobić. Kupić tylko balanser 6S i podłączyć te ogniwa.

Można także wykorzystać pakiet 12V i przetwornicę 12V->24V. Albo po prostu użyć dwa takie pakiety. I powiedzmy do pracy łączyć je w szereg, a do ładowania równolegle.

Nie polecam osobiście tego pomysłu z powerbankiem, to dla mnie bez sensu.

Skomentuj

Powerbank ułatwia sprawę po pierwsze posiadam 2 brak dodatkowych kosztów, po drugie w ogóle nie wiem narazie jak te baterie połączyć ze sobą. Czarna magia jak narazie.
            Kwestia jest tez taka ze chcialem osiagnac 100W na głośnikach czyli 2x50, ale patrząc powoli na koszta widze ze to powoli abstrakcyjny pomysl.
            Last edited by yekyl; 05.03.2019, 12:34.

Skomentuj

W tego typu konstrukcjach nie patrzymy na moc ,w gruncie rzeczy moc pobieraną :) , tylko na sprawność całego zestawu, a więc przede wszystkim skuteczność zastosowanych głośników. Skuteczny (92-95dB) głośnik i dwa razy mniejsza moc wzmacniacza będzie lepiej pracował( głośniej dwukrotnie) niż głośnik niskiej skuteczności rzędu 78-80dB i wzmacniacz o dwukrotnie większej mocy. Ważna jest konstrukcja samej obudowy. Jej sztywność gryzie się z małymi gabarytami w przypadku stosowania technologii amatorskich. Idąc za twoimi założeniami, że mamy osiągnąć faktycznie te 100W w RMS też należy zastosować konkretny głośnik , a ten zwykle ma masę i rozmiar odpowiedni do swoich parametrów. Chyba że używasz głośników z magnesem neodymowym, ale to inny przedział cenowy.
              Nie potrafisz sam skonstruować i opracować wzmacniacza , to może zastosuj taką alternatywę jak wzmacniacz samochodowy zasilany z 12V akumulatora żelowego (ciężki,ale pewny), posiadający odpowiednią przetwornicę,crossover, wejścia. Są na rynku zgrabne małe takie wzmacniacze, do tego odbiornik BT i obudowa i gotowe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Przejrzyj ten temat:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...10D2-CSRA64215
              Last edited by aantek; 05.03.2019, 15:07.

Skomentuj

Zamówiłem (linki) wzmacniacz4 oraz głosniki głośniki 30 RMS jednak. Zasilę z akumulatorów 18650, tylko nie wiem co do nich oprócz koszyka potrzebuję. :P Jestem całkowitym amatorem. Nie wiem jak zdałem elektryke na studiach, potrzebowałbym gotowego schematu, ile akumulatorów szeregowo i równolegle i czy potrzebne jest jakieś zabezpieczenie albo stabilizator.

Skomentuj

Wszystko juz mam jak zloze calosc to sie pochwale

Skomentuj

Czyli mamy rozumieć że masz wszystkie elementy i już wiesz jak poskładać je razem.

No to czekamy, na efekt końcowy.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez yekyl Zobacz posta
                    Zasilę z akumulatorów 18650, tylko nie wiem co do nich oprócz koszyka potrzebuję.
                    Potrzebujesz balanser, np:
                    https://allegro.pl/oferta/zabezpiecz...-2v-7096756726

Skomentuj

Czaruję...
                    X