Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bezpieczny zasilacz do wzmacniacza Irka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bezpieczny zasilacz do wzmacniacza Irka

Witam
    Robię sobie zasilacz labolatoryjny symetryczny podwójny i część z napięciami +- 3-18V działa mi bez problemu, zrobiłem ograniczenie regulowane skokowo.
    Problem jest z częścią +-52V, układ Irka, regulacja napięcia działa, napięcie na wyjściu w zakresie 18-52V, tu również chcę zrobić skokową regulację ograniczenia prądowego, na razie jest rezystor jak w schemacie jednak o ile powiedzmy ograniczenie działa, gaśnie zielona dioda jednak czerwona się nie zapala, wykluczam błąd w montażu i jakieś zwarcia, sprawdzałem kilkanaście razy. Ktoś się spotkał z podobnym problemem? U mnie tranzystory to mpsa42 i 92.
    Tak sobie myślę czy tu trzeba tranzystory z dużym wzmocnieniem? Bo te 42 i 92 mają hfe na poziomie 140 a np bc546 około 400.
    Taki zasilacz (narazie w fazie budowy, panel wypalany na laserze).
    Schematy: http://www.fratu.pl/irek/?bezpieczny...ncowek-mocy,49

Zmiana tranzystorów na takie o wzmcnieniu okolo 350-400 hfe nie przyniosła dużych zmian. Dalej zasilacz nie działa jak należy, ograniczenie prądowe niby działa bo gaśnie zielona dioda jednak nie działa tak jak powinno. Napięcie na diodach zenera takie jak powinno. Wykonywał ktoś już ten zasilacz?

Skomentuj

Zasilacz skończony, przyczyną była odwrócona polaryzacja diod led od trybu cc i jeden tranzystorek.
      Zdjęcia:

Skomentuj

Czaruję...
      X