Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

HW-328 amp + stf-b200 preamp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HW-328 amp + stf-b200 preamp

Cześć!
    Chciałbym zapytać się forumowiczów o prosty wzmacniacz klasy D HW-328:

https://www.ebay.com/p/1pcs-Tpa3110-...64d1c4ffe837fe

Oraz przed wzmacniacz z filtrem dolno przepustowym:

https://www.ebay.com/itm/12V-24V-Low...c-660e9bd000f6

Tak się złożyło że jestem posiadaczem obu modułów i postanowiłem połączyć je ze starym głośnikiem niskotonowym 25W.
    Zadanie wydawało się proste ponieważ oba moduły zasilane są napięciem 12V.

Tak więc podłaczyłem źródło dżwięku do przed wzmacniacza, wyjście przed wzmacniacza do wejścia wzmacniacza a wyjście wzmacniacza do głośnika. Oba moduły podpiąłem pod zasilacz 12V.

No i nic nie gra. Nie ma żadnego dźwięku. Nawet szumów.
    Pomyślałem sobie, że może któryś z modułów jest uszkodzony. Podłączyłem źródło dźwięku bezpośrednio do wzmacniacza i działa. Tak przynajmniej mi się wydaje bo gra.
    Następnie podłączyłem przed wzmacniacz do innego wzmacniacza:

https://www.ebay.com/itm/1XAC-DC-12V...3-1747c33700dc

I działa. Również. Więc nie wiem o co chodzi. Osobno podłączone poduły działają.
    Połączone ze sobą nie działają.

Czy może ktoś ma podobne doświadczenia? Albo jakieś wskazówki co może być problemem?

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Jakie masz źródło dźwięku, do czego podłączasz? Może miedzy filtrem a końcówką masz zamieniony +/- (chodzi mi o sygnał).
    Last edited by piotr f.; 19.04.2019, 16:56.

Skomentuj

Źródłem dżwięku jest na szybko mój smartfon. Jackiem podpinam się w telefon. Z drugiej strony przewodu trzy końcówki (druty ze zdjęta izolacją) wpinam w wejście przed wzmacniacza. Wyjście audio przed wzmacniacza podpinam pod wejście audio wzmacniacza zgodnie z oznaczoną polaryzacją.

Skomentuj

… a wejście filtra nie jest wysoko poziomowe? Czyli trzeba podpiąć pod wyjście głośnikowe jakiegoś wzmacniacza L, R kanał. Spróbuj nic nie podłączać do wejścia filtra i palcem od strony ścieżek dotykać potencjometru volume.

Taki jack https://www.bing.com/images/search?v...2c5&ajaxhist=0
        Last edited by piotr f.; 19.04.2019, 20:33.

Skomentuj

Używam takiego jacka jak podałeś. Tylko bez mikrofonu. Używałem tego samego w obu testach. Tym nie działającym oraz tym gdzie wzmacniacz był inny i wszystko śmigało.
          Na dotykanie scieżek i lutów palcem bez podłączonego wejścia brak reakcji. Żadnych szumów czy zgrzytów. To też jest ciekawe gdyż przy podpiętym jacku, dotykanie końcowki również nie generuje żadnych szumów tak jakby żaden sygnał do głośnika w ogóle nie dochodził.

Jeżeli chodzi o wejście czy jest wysoko czy nisko poziomowe. Szczerze nie mam takiej informacji. Ale biorąc pod uwagę fakt, że z innym wzmacniaczem umieszczonym za filtrem, działa, zaryzykował bym stwierdzenie, że wejście jest nisko poziomowe.

Skomentuj

Witam podłącz sam wzmacniacz i sprawdź czy nie jest źle opisane wejście (zamienione masa z + in)

Skomentuj

Gdy podłączę jacka bezpośrednio pod wzmacniacz ( masa i jeden kanał zgodnie z oznaczeniami) to głośnik gra. Gdy w tej konfiguracji dotykam palcami jacka, wydobywają się nie przyjemne trzaski. Co jest, wydaje mi się, oczekiwanym efektem.

Skomentuj

… ale trzaski masz na oznaczeniu płytki inpot + ?
                Last edited by piotr f.; 20.04.2019, 10:55.

Skomentuj

Nie, nie. Trzaski są przy dotykaniu końcówki jacka, którą normalnie wtykam w telefon.

Skomentuj

ok teraz spróbuj dotykać na płytce inpot bez włączonego jacka.inpot ma dwa miejsca jedno to masa a drugie to sygnał może są źle oznaczone tylko na jednym powinien być brum czy zakłócenia.

Skomentuj

Bez włączonego jacka gdy dotykam plus na inpot na wzmacniaczu to slychac delikatne trzaski w głośniku. Gdy dotykam mase brak trzasków. Cisza.

Skomentuj

Może zrób jakieś zdjęcia, jak to podłączasz. Jaki dajesz kabel miedzy filtrem a wzmacniaczem?

Skomentuj

Postaram się wrzucić zdjęcia jakoś we wtorek lub w środę. Używam przewodów wyciągniętych ze starych nie działających zestawów głośnikowych. O oznaczeniach AWM 1007 24AWG.
                          Nie wydaje mi się, żeby był to problem związany z przewodami gdyż używam tych samych we wszystkich konfiguracjach.

Skomentuj

No więc zdjęcia. W tej konfiguracji nie działa:
                            https://m.imgur.com/KZlUtdz

W tej konfuguracji działa:
                            https://m.imgur.com/PKas8i0

W konfiguracji gdzie wzmacniacz hw-328 jest zastąpiony tym:
                            https://m.imgur.com/G5solAj

Również działa.
                            Last edited by forest100; 23.04.2019, 18:23.

Skomentuj

Jak nie chcesz zadzwonić to spróbuj zamienić kabelki miedzy filtrem a w wzmacniaczem .

Skomentuj

Zamienilem kabelki pomiedzy filtrem i wzmacniaczem i włączyłem zasilanie. Z glośnika dobiega jednostajne buczenie o stałej częstotliwości i głośności niezależnie od pozycji potencjometrów na filtrze.
                                W takim stanie podłączyłem smartfona jackiem i włączyłem muzyke. I o dziwo coś tam się z pomiędzy tego buczenia wydobywa. Jakby grało. Jestem zaskoczony i nie bardzo rozumiem co się dzieje.

Skomentuj

Jeśli ten filtr dolnoprzepustowy z innym wzmacniaczem pracuje poprawnie, a w połączeniu z tym nie chce, i z kolei sam moduł tego wzmacniacza działa poprawnie. To pewnie Chińczyk namieszał coś z wejściem w module tego wzmacniacza.
                                  Sam układ TPA3110, który jest w module wzmacniacza ma wejścia symetryczne, jeśli samo przejście/przerobienie na wejście niesymetryczne, zostało wykonane nie tak jak należy (jest wykonana np masa pozorna), to te dwa moduły nie zadziałają ze sobą wspólnie.

ps

Jeśli posiadasz Omomierz, to sprawdź co pokarze jeśli podłączysz się jedną sondą do "-" zasilania, a drugą do "-" wejścia.
                                  Last edited by tytka; 23.04.2019, 21:47.

Skomentuj

Podłączając sondy do minusa zasilania i minusa wejścia, miernik wskazuje około 0.5-0.7 oma.

Skomentuj

O, to jednak wygląda, że moje sugestie się nie potwierdziły. (Bo tanie cyfrowe mierniki tak pokazują przy zerze.) Tylko dlaczego masz takie problemy, że razem nie chce to zagrać?
                                      Opis problemu, sugeruje że coś nie halo z tym modułem wzmacniacza i wyglądało mi to że może być tu problem z jego wejściem, np sztuczna masa.

Muszę przyjrzeć się tym Twoim modułom, zanim coś dalej zaproponuję.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X