Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uklady scalone w wzmaku..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

uklady scalone w wzmaku..

witam...malo pisuje na tym forum,raczej duzo czytam...ale chcialem was o cos zapytac...
    ostatnio wzialem sie za sprawdzanie co moja stara wieza ma w sobie...a wiec wynalazlem plytke na ktorej sa przylutowane 2 uklady do ktorych sa przykrecone radiatorki ...chcialbym sie dokladniej dowiedziec co to za uklady bo po tych symbolach na ktorych sie jeszcze dobrze nie znam, nie potrafie ...a wiec podaje oznaczenia tych ukladow :PJ7808 x2 . trafo jest dosyc duze ale nie ma zadnego oznaczenia na nim wiec nie moge powiedziec jaka ma moc..no a glowne pytanie to czy jest sens cos z tym robic,pociagnie to jakis mniejszy glosnik do subwoofera czy raczej moge to wywalic...dzieki z gory za odpowiedzi

sub może i z tego wyjdzied dasz filtr dolnoprzepustowy i będzie ok. tylko nie wiadomo jaka to ma moc. i cudów nie oczekuj, (ale mogę się mylić) tylko jakbyś podłączał głośnik to daj 8 ohmów (dla bezpieczeństwa bo nie wiadomo czy wzmak da radę z 4)

Skomentuj

wiem zeby nie oczekiwac cudow bo to male jest ale maly glosnik bym tym chcial zasilic jakis stx gdn 22-xxx-x .filtr obowiazkowo o tym myslalem..mam nadzieje ze ktos sie jeszcze wypowie na temat tego "czegos "

Skomentuj

stx 22 to niemały głosnik, zresztą do subwoferan ienadaje sie mały głosnik, aby wydusic coś niskich tonó to naprawde potrzeba tych paru watów, nieznalazłem nic interesującego o tym czymś co napisałes, moją propozycją jest zrobienie nowego wzmacniacza lub zakup gotowego panelu do suba :)

Skomentuj

symbol tego układu bardzo jest podobny do oznaczenia stabilizatora scalonego

Skomentuj

no dobrze wiec teraz mi powiedz co to znaczy?najbardziej mnie tma zaciekawily te radiatorki...

Skomentuj

ma trzy wyprowadzenia i radiator jest niewielki ?jeśli tak to powinien to być własnie stabilizator 8V i ok 1A

Skomentuj

w google niewiele można znaleźć na temat tego elementu którego oznaczenie podałeś. znalazłem tylko ze jest to liniowy regulator napiecia, czyli tak jak napisał zbyszek cos w rodzaju stabilizatora napiecia, wygladem przypominajacy tranzystor mocy. stabilizatory prawie zawsze potrzebują radiatorów gdyz na nich jest tracona moc i wydziela sie ciepło.

mimo wszystko uważam ze znacznie lepiej gdybyś zbudował osobną końcówke mocy dla subka. dla stx gdn 22 wzmak na tda7294 na początek bedzie git.

Skomentuj

dzieki panowie za odpowiedzi....co do wzmaka na tda 7294 napewno bede probowal cos robi ale narazie musze jeszcze duzo poczytac tu na forum o tym bo jeszcze jestem zielony....jeszzcze raz dzieki

Skomentuj

Czaruję...
                  X