Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka mocy regulacja głośności oraz kable sygnałowe wpływ pola elektromagnetycznego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka mocy regulacja głośności oraz kable sygnałowe wpływ pola elektromagnetycznego

Piszę ponieważ jestem początkujący i chcę zrobić regulację głośności w końcówce mocy która jest w budowie.
    Moje pytania są następujące:
    -zastosować same potencjometry do regulacji z przodu obudowy i ciągnąć tam przewody
    -przenieść je na tył na przedłużeniu przez rurkę. Boję sie tu o zakłócenia od transformatorów
    -czy potrzebny jest do końcówki jakiś mały przedwzmacniacz ?
    (rozważam opcję zrobienia pcb z selektorem wejść, gniazdami xlr do pcb i regulacją głośności, wszystko z tyłu obudowy bez zbędnych kabli i zakłóceń
    jeszcze jedna rzecz z przodu we wnęce będą dwie lampy nixie czy trafa też nie wpłyną znacząco na załócenia ich pracy

zdjęcia orientacyjnego rozmieszczenia

Trafa bym dał bokiem, po lewej stronie, bo z reguły z prawej daje się potencjometr, wtedy możesz go dać nawet z przodu.

Skomentuj

Wcześniej miałem temat o rozmieszczeniu transformatorów i napisano mi im dalej końcówka od nich tym lepiej chodzi tu o zakłoćenia sygnału, a nie chce żadnego brumu po wykonaniu, wiem że wpływ na brum ma też końcowe podpięcie mas. Ja myśle że rozsądnie byłoby wykonać jedną płytkę właśnie od selektora wejść i regulacji głośności i zrobić rozwiązanie z przedłużeniem potencjometru, zmniejszy to ilość plątaniny przewodów do minimum. O takim rozwiązaniu pisał mi ktoś kiedyś na elektrodzie.
      Ma ktoś może jakiś sprawdzony pcb selektora od 2 do 4 przekaźników i podzieliłby się.

Skomentuj

Tak to lepsze wyjście, zobacz selektor irka
        http://www.fratu.pl/irek/?uklady-audio,31

Skomentuj

Zamieszczone przez xxkaczkaxx95 Zobacz posta
          a nie chce żadnego brumu po wykonaniu
          Możesz mi wierzyć lub nie, ale sam mam tak rozmieszczone w moim graciku z byle czego i brumu żadnego nie ma, po włożeniu ucha w głośnik jest ciszej niż na niejednym fabrycznym wzmaku, najważniejsze to nie zrobić pętli masy.

Skomentuj

Dzięki za wzory selektorów wejść irek ma przyzwoite tylko przerobie sobie naxlry i bedzie git, a co do rozmieszczenia transformatorów zastosuje zmiany, z boku bedzie nawet i lepiej bo nie bede musiał przerabiać blach konstrukcyjnych.

Skomentuj

Czaruję...